Κυριακή, 04 Ιουνίου 2023 19:01

Το ντέρμπι κρίθηκε, αλλά όχι και το πρωτάθλημα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές και τρεις από τις νέες η πολιτική αντιπαράθεση παραμένει υποτονική. Η Ν.Δ. χρησιμοποιώντας την επικοινωνιακή υπεροχή της αλλά και το αποτέλεσμα των εκλογών διαμορφώνει την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας. Συζητείται έτσι οτιδήποτε άλλο εκτός από τις κυβερνητικές επιδόσεις σε κρίσιμους τομείς. Έχουμε φτάσει να συζητούμε για το πώς θα φορολογηθούν τα μερίσματα των μετόχων και όχι για το πώς θα μειωθούν οι τιμές στα τρόφιμα που είναι εκτός ελέγχου εξαφανίζοντας το εισόδημα όλων μας. Είναι προφανές ποιο θέμα θα έπρεπε να ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων, αλλά η δύναμη της συγκυρίας δημιουργεί μια αναμφισβήτητη υπεροχή που οδηγεί σε μια απίστευτη στρέβλωση.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου έχει ουσιαστικά κλείσει το ζήτημα της διακυβέρνησης. Το παιχνίδι, για να το πούμε με ποδοσφαιρικούς όρους, είναι 4-0, με την άλλη ομάδα να παραπαίει με τραυματισμένο τον καλύτερο παίκτη της και ψυχολογία στα… Τάρταρα. Το παιχνίδι δεν γυρίζει και αυτό το ξέρουν όλοι. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να μπει κανένα γκολ από το πουθενά και να μειωθεί το σκορ. Δύσκολα πράγματα, γιατί η διαφορά των ομάδων είναι χαώδης. Και αυτό αποτυπώνεται στον τρόπο με τον οποίο μπαίνουν τα ζητήματα στον πολιτικό διάλογο.

Με βάση τη διαμορφωμένη κατάσταση το μόνο που ουσιαστικά θα κριθεί στις εκλογές στις 25 Ιουνίου είναι ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέξει το κάθε κόμμα. Η ηγεσία της Ν.Δ. επιδιώκει ευρεία πλειοψηφία με πάνω από 170 βουλευτές. Ο στόχος, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου εφικτός, αλλά ταυτόχρονα δύσκολος. Η Ν.Δ. έχει μηχανισμό υποψηφίων βουλευτών αλλά όχι κόμματος. Οι βουλευτές που ήδη εκλέγονται ενδιαφέρονται για τη μελλοντική αξιοποίησή τους, αλλά δεν θα «σκιστούν» και για την εκλογή των εν δυνάμει αντιπάλων τους, ενώ όσοι απέτυχαν να εκλεγούν θα περιοριστούν στις απαραίτητες εμφανίσεις. Τη μάχη μένει να τη δώσουν όσοι προσδοκούν εκλογή μέσα από τη βελτίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό κομματικό σκηνικό δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν θέλουν έναν Μητσοτάκη με άνετη πλειοψηφία αλλά με οριακή 151-153 βουλευτών, έτσι ώστε να μεγεθύνεται ο ρόλος και η χρησιμότητά τους, άρα και η παρέμβασή τους στη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Στην ομάδα της Ν.Δ. υπάρχουν δηλαδή παίκτες που στο δεύτερο ημίχρονο θα… περπατάνε και δεν θα διστάσουν να σπρώξουν την μπάλα στα δίχτυα της εστίας τους αν τους δοθεί η ευκαιρία.

Η βασική ομάδα της αντιπολίτευσης είναι σε άθλια κατάσταση. Ο αρχηγός κουρασμένος ψυχολογικά, εμφανώς σε αποδρομή και οι παίκτες ζαλισμένοι από την ανεπάντεχη για αυτούς ήττα. Αναπληρωματικοί στον πάγκο δεν υπάρχουν και ο αγώνας θα δοθεί για να παραμείνει το σκορ σε αυτά τα επίπεδα. Με αυτά τα δεδομένα το πιθανότερο είναι η διαφορά να διευρυνθεί περαιτέρω. Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει κριθεί, αλλά το πρωτάθλημα όχι ακόμα και αυτό γιατί τη ζημιά μπορεί να την κάνουν οι μικρότερες ομάδες.

Το αν καταφέρουν να μπουν στο Κοινοβούλιο κόμματα που έμειναν οριακά εκτός στις προηγούμενες εκλογές θα το κρίνει το μέγεθος της πλειοψηφίας της Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ που μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν ως κυβερνητικό δεκανίκι του ενός ή του άλλου κόμματος διεκδικεί πλέον το ρόλο του βασικού αντιπάλου της Ν.Δ. Είναι ταυτόχρονα υποδοχέας απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κεντρώων που ψήφισαν τη Ν.Δ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ν.Δ. είναι οι ψηφοφόροι που δεν την επέλεξαν ως καλύτερη λύση αλλά ως ανάχωμα σε έναν χαοτικό ΣΥΡΙΖΑ. Το τι θα πράξουν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι σε αυτές τις εκλογές θα καθορίσει τις νέες πολιτικές ισορροπίες.

Όλα φαίνονται δρομολογημένα, αλλά οι λεπτομέρειες είναι αυτές που θα κρίνουν τα πάντα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει πανίσχυρος και αναμφισβήτητος, αλλά μπορεί από τον θρίαμβο του Μαΐου να οδηγηθεί σε πύρρειο νίκη τον Ιούνιο. Με πλειοψηφία 151-153 βουλευτών έχοντας ταυτόχρονα απέναντί του ένα νέο σκηνικό στην αντιπολίτευση, τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Να μην ξεχνάμε ότι σε λίγους μήνες υπάρχουν αυτοδιοικητικές και στο βάθος ευρωεκλογές. Είμαστε σε εποχή ανακατατάξεων και ανατροπών. Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε από την κρίση έχει καταρρεύσει και το νέο διαμορφώνεται σε πλαίσιο συνολικής ρευστότητας. Σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν με ταχύτητα οι τρεις εβδομάδες είναι πολύ μικρό αλλά και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

panagopg@gmail.com