Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023 20:15

Το μήνυμα δυσαρέσκειας ανατρέπει τις βεβαιότητες

Γράφτηκε από τον

Το μήνυμα δυσαρέσκειας ανατρέπει τις βεβαιότητες

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα κριθεί από το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί τον Οκτώβριο. Αυτό δεν είναι καμία σπουδαία ανακάλυψη αλλά αυτό που επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια σε κάθε εκλογική μάχη. Το πολιτικό κλίμα του 2019 οδήγησε στην κατάρρευση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ και την κυριαρχία όλων των υποψηφίων που στηρίχθηκαν έμμεσα ή άμεσα από τη Ν.Δ.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές όλα έδειχναν ότι οι υποψήφιοι της Ν.Δ. θα επικρατήσουν με σχετική ευκολία στην εκλογική μάχη του Οκτωβρίου. Η αίσθηση αυτή αρχίζει να υποχωρεί μιας και μαζεύονται αρκετά σύννεφα πάνω από την «παντοκρατορία» Μητσοτάκη. Το αν θα ξεσπάσει μπόρα που θα βρέξει κάποιους ή καταιγίδα που θα συμπαρασύρει στο διάβα της τους περισσότερους θα εξαρτηθεί από όσα θα συμβούν μέσα στο Σεπτέμβριο.

Η κυριαρχία Μητσοτάκη στις βουλευτικές εκλογές προέκυψε επειδή πολλοί φοβήθηκαν τα χειρότερα σε επίπεδο διαχείρισης κρίσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει την τραγική διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι, και αυτό ήταν το άλλοθι όλων των αστοχιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τώρα δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ για να συγκριθεί η αποτυχία στη διαχείριση πυρκαγιών αλλά και άλλων αστοχιών, όπως με την υπόθεση των χούλιγκαν. Το κλίμα έχει βαρύνει ιδιαίτερα και η κυβέρνηση βρίσκεται καθημερινά ελλειμματική στη διαχείριση των προβλημάτων. Ο κρατικός μηχανισμός δείχνει διαλυμένος και κάθε μικρή ή μεγάλη αστοχία χρεώνεται στην κυβέρνηση. Είμαστε πολύ κοντά στο να εδραιωθεί η αντίληψη… οποιοσδήποτε άλλος θα είναι καλύτερος! Όταν αυτό κυριαρχήσει, η κατάρρευση θα επέλθει με ταχύτατο τρόπο.

Η αναποτελεσματική διαχείριση κρίσεων έρχεται να προστεθεί στην προβληματική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Οι πολίτες αναστενάζουν στα ταμεία των σούπερ μάρκετ και τις αντλίες των βενζινάδικων. Οι ενισχύσεις με τα διάφορα… Pass μπορεί να ελαφραίνουν τον λογαριασμό αλλά δεν σώζουν πλέον την κατάσταση. Η προσδοκία βελτίωσης του εισοδήματος παραμένει, αλλά πολλοί θα μπουν στον πειρασμό «να στείλουν μήνυμα» μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η οικονομία είναι το πρώτο που καθορίζει την ψήφο των πολιτών και οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές διαψεύδονται από την ακρίβεια στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Μέσα στον Σεπτέμβριο το οικονομικό κλίμα σε επίπεδο νοικοκυριών θα βαρύνει ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας προϋποθέσεις για τιμωρητική ψήφο. Είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθεί αντίδραση. Σε ποιο βαθμό και με τι ένταση θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Στους υποψήφιους της Ν.Δ. παραμένει η υπεροχή που προκύπτει από τη διαχείριση της εξουσίας. Η προσδοκία για διορισμούς, οικονομικές συμβάσεις και κάθε μορφής εξυπηρέτηση που προκύπτει από τη διαχείριση του «κράτους λάφυρου» είναι το ισχυρό όπλο των υποψηφίων που στηρίζει το κυβερνητικό κόμμα. Η εξουσία και τα προνόμιά της, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, προφανώς και θα αξιοποιηθούν στο έπακρο. Μένει να δούμε αν θα αποδειχτούν αρκετά για να υπερισχύσουν της δυσαρέσκειας που έχει συσσωρευθεί, κυρίως από τη χρήση του κράτους ως λάφυρου, το οποίο μέσα από αυτή την πρακτική έχει καταστεί ακριβό, αναξιόπιστο και αναποτελεσματικό.

Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στηρίζουν με κάθε τρόπο ισχυροί παράγοντες στην οικονομία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αυτοί ελέγχουν. Αυτό δεν φαίνεται να είναι πλέον αρκετό. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί απολύτως αναξιόπιστα τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης. Οι έχοντες όμως την εξουσία και το κρατικό χρήμα κυριαρχούν και στα μη «συστημικά» μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι τυχαίος ο βομβαρδισμός στα σόσιαλ μίντια και τις νέες πλατφόρμες επικοινωνίας με ακριβές και σκηνοθετημένες παραγωγές εικόνας και ήχου. Το χρήμα εξασφαλίζει προβολή και στηρίζει υποψηφίους με εμφανή και απροκάλυπτο τρόπο, αλλά αυτό δεν το αντιλαμβάνονται όλοι.

Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό κλίμα δεν είναι ίδιο με αυτό στις αρχές του καλοκαιριού. Η ανικανότητα στη διαχείριση κρίσεων και η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, με την ακρίβεια στα νοικοκυριά, διαμορφώνουν αρνητικές συνθήκες για του υποψήφιους της Ν.Δ. Βεβαιότητες πλέον δεν υπάρχουν και τα διάφορα επικοινωνιακά δεκανίκια δύσκολα θα καταφέρουν να στηρίξουν υποψηφίους. Μπορεί να φαίνεται υπερβολή αλλά είναι πολύ πιθανό να δούμε μερική αναστροφή αυτού που συνέβη το 2019. Ο Σεπτέμβριος θα είναι από κάθε άποψη ιδιαίτερα κρίσιμος και θα κρίνει πιθανώς τα πάντα σε επίπεδο τοπικών εκλογών.

panagopg@gmail.com