Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023 23:45

Άμεση αναστροφή της απαξίωσης του αεροδρομίου

Γράφτηκε από τον

Άμεση αναστροφή της απαξίωσης του αεροδρομίου

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το αεροδρόμιο Καλαμάτας αποτελεί τη σημαντικότερη αναπτυξιακή υποδομή της Μεσσηνίας και της Νότιας Πελοποννήσου. Η μείωση των αφίξεων φέτος έχει εμφανείς επιπτώσεις σε όλο τον τουριστικό κλάδο, στερώντας σημαντικό εισόδημα από την περιοχή. Δυστυχώς δεν έχει κατανοηθεί από πολίτες και πολιτικούς το μέγεθος  της σημασίας που έχει η συγκεκριμένη υποδομή, με αποτέλεσμα να μην ασκείται η πίεση που απαιτείται, προκειμένου να τρέξουν διαδικασίες και να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα αναβάθμισης.

Είναι γνωστό ότι η μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης του αεροδρομίου χάθηκε όταν κάποιοι «κατόπιν ενεργειών τους» φρόντισαν να μείνει εκτός της πρώτης ομάδας παραχώρησης  στη  Fraport. Ήταν τότε που δεξιοί και αριστεροί έσκιζαν τα μνημόνια στο Ζάππειο και τις πλατείες κάνοντας αντίσταση στους Γερμανούς. Ο χρόνος που χάθηκε δύσκολα καλύπτεται, και έχουμε φτάσει σήμερα στην υποβάθμιση του αεροδρομίου και τη μείωση της κίνησης σε αυτό. Επαναλαμβάνουμε, γιατί κάποιοι δείχνουν να μην το καταλαβαίνουν, η περιοχή χάνει πολλά λεφτά από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αεροδρόμιο.

Απαιτείται κινητοποίηση έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης αλλά και η υλοποίηση των αναγκαίων έργων αναβάθμισης του αεροδρομίου. Οι επιχειρηματίες της περιοχής, οι  υποψήφιοι σε δήμους και περιφέρειες και κυρίως οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος χρειάζεται να ασκήσουν πίεση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Οι ρυθμοί που ακολουθούνται τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι απολύτως απογοητευτικοί και δεν μπορούν να συνεχιστούν. Η απαξίωση του αεροδρομίου θα πρέπει να αναστραφεί. Υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος να χαθεί ακόμα και η σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη. Δεν γνωρίζουμε αν περιμένουν την ολοκλήρωση κάποιας συμφωνίας που «ψήνεται» στο παρασκήνιο, αλλά είμαστε βέβαιοι πως αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες η φετινή μείωση των αφίξεων από 20% θα γίνει του χρόνου 40%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της περιοχής. Είναι καιρός να πάψουμε να μετράμε χαμένες ευκαιρίες και για να συμβεί αυτό χρειάζεται να αντιληφθούμε όλοι ότι το σημαντικό δεν είναι οι χαιρετούρες στα πανηγύρια.