Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023 20:28

Ενα προδιαγεγραμμένο εκλογικό αποτέλεσμα

Γράφτηκε από τον

Ενα προδιαγεγραμμένο εκλογικό αποτέλεσμα

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η απόφαση των πολιτών, όπως αυτή εκφράζεται με την ψήφο, έχει πάντα τη «σοφία της συγκυρίας». Δεν είναι απαραιτήτως σωστή, μιας και με την ψήφο των πολιτών έχουν ουκ ολίγες φορές εκλεγεί νούμερα και κανονικοί απατεώνες, αλλά είναι πάντα εξηγήσιμη. Αν κάποιος κοιτάξει πίσω του και δει τι έχει εκλεγεί κατά καιρούς, θα αντιληφθεί ότι αυτό που σήμερα χειροκροτεί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το καταδικάζει σε μερικά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της πλειοψηφίας είναι σεβαστή. Σε βάθος χρόνου και με βάση την παραγωγή έργου θα γραφτεί η ιστορία.

Τα αποτελέσματα σε δήμους και Περιφέρειες δεν εξέπληξαν ιδιαίτερα, ήταν αναμενόμενα και προϊόν της πολιτικής συγκυρίας. Οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από τη Ν.Δ., όπως αναμενόταν, κυριάρχησαν. Η Ν.Δ. είναι αυτή τη στιγμή το μόνο κόμμα που διαθέτει χρήματα και μηχανισμούς εξουσίας σε όλα τα επίπεδα. Έχει δηλαδή όλα τα όπλα που κρίνουν τις εκλογικές μάχες. Ο εκλογικός νόμος με το όριο εκλογής στο 43% και ο τρόπος συγκρότησης των ψηφοδελτίων έκοβαν από την αρχή κάθε ελπίδα στους αντιπάλους. Στα ψηφοδέλτια που στήθηκαν απέναντι στους εκλεκτούς της Ν.Δ. ελάχιστοι ήταν διαθέσιμοι να κυνηγήσουν το όνειρο, με πιθανότερη κατάληξη την ήττα.

Απέναντι στην παντοκρατορία των υποψηφίων της Ν.Δ. συγκροτήθηκαν συνδυασμοί, οι οποίοι με ελάχιστα οικονομικά μέσα και κόντρα στο πολιτικό κλίμα έδωσαν έναν αγώνα εν πολλοίς προδιαγεγραμμένο. Η αποχή ως φυσικό αποτέλεσμα του μάταιου της συμμετοχής έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην κυριαρχία. Δεν υπάρχει κόμμα ισχυρό που να μπορεί να στηρίξει υποψηφίους και οι δυνάμεις των ατάκτων έχουν πάντα κακό τέλος όταν αναμετρώνται στην πεδιάδα με τακτικά στρατεύματα.

Στο πολιτικό επίπεδο το εκλογικό αποτέλεσμα σε δήμους και Περιφέρειες επιβεβαίωσε την κυριαρχία της Ν.Δ., αλλά υπάρχουν ρωγμές. Τα αποτελέσματα της επόμενης Κυριακής κυρίως στους δύο μεγάλους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και στις Περιφέρειες όπου υπάρχει αναμέτρηση, θα διαμορφώσουν τη συνολική εικόνα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να υπάρξει ηχηρό πολιτικό μήνυμα. Η επόμενη αναμέτρηση είναι σε μερικούς μήνες στις ευρωεκλογές και εκεί θα κριθούν πολλά για την κυβέρνηση και κυρίως για την αντιπολίτευση.

panagopg@gmail.com