Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 13:31

Οι αρμόδιοι της καλοκαιρίας και οι αναρμόδιοι της μπόρας.

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τις προηγούμενες ημέρες η περιοχή χτυπήθηκε από την κακοκαιρία με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές. Όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις οι «αγανακτισμένοι» πληττόμενοι ζητούν από τους αρμόδιους να δώσουν λύση άμεσα και καταγγέλλουν ότι δεν φάνηκαν την ώρα της πλημμύρας.

 

Οι αρμόδιοι μπορεί να μην φάνηκαν την ώρα της πλημμύρας αλλά μετά πάντα εμφανίζονται δίνοντας υποσχέσεις και αποζημιώσεις στους πληγέντες. Ο αγανακτισμένος «μαλακώνει», γιατί μπορεί να μην  είχε τον αρμόδιο με τη σκούπα να σπρώχνει νερά την ώρα της νεροποντής, αλλά η αποζημίωση δεν του φαίνεται και κακή λύση.

 

Το συγκεκριμένο μοντέλο αντιμετώπισης των καταστροφών εφαρμόζεται χρόνια και τερμάτισε το επίπεδο με τα περίφημα τριχίλιαρα στους πυρόπληκτους. Ήταν τότε που είχαμε χρεοκοπήσει αλλά ακόμα δεν το ξέραμε, γιατί συνέχιζαν να μας δίνουν δανεικά. Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός και έχουν συμβεί απίστευτες ανατροπές σε όλα τα επίπεδα. Οι μόνοι που δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει τίποτα είναι οι αρμόδιοι, οι οποίοι συνεχίζουν να κρύβονται την ώρα της μπόρας αλλά  μετά βγαίνουν να μοιράσουν υποσχέσεις για καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

 

Από προχθές, λοιπόν, ξεκίνησαν οι υποσχέσεις. Βγαίνει ο ένας δήμαρχος και  ζητά να κηρυχθεί η περιοχή πλημμυρόπληκτος, αμέσως σπεύδει και ο άλλος ενώ ο Περιφερειάρχης ζητά και συγκεκριμένο ποσό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.  Κοινός παρανομαστής όλων είναι ότι στέλνουν τον λογαριασμό στο κράτος, δηλαδή, στους φορολογούμενους οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν την απρονοησία των αρμοδίων. Οι ανεύθυνοι αρμόδιοι με τον τρόπο αυτό κρύβουν τις δικές τους ευθύνες, γιατί αν είχαν καθαρίσει τα φρεάτια, τα ρέματα και τα ποτάμια δεν θα πλημμύριζαν ολόκληρες περιοχές. Τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα ήταν μικρότερα και οι καταστροφές ελάχιστες. Τα χρήματα, δηλαδή, που θα έδιναν οι φορολογούμενοι θα ήταν λιγότερα, αν υπήρχε πρόβλεψη για όσα απαιτούνται τώρα για αποζημιώσεις και επιδιορθώσεις στις υποδομές που καταστράφηκαν.

 

Όλα αυτά δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο. Έτσι πορευόμαστε χρόνια τώρα. Το κακό είναι ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη που οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή τη χώρα και στην απόλυτη απαξίωση το πολιτικό προσωπικό. Δεν αντιδρούμε με βάση την απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών μέσα από έρευνα και μελέτη που θα καταλήγει σε καταλογισμό. Ποιος, δηλαδή,   φταίει που δεν καθαρίστηκε το φρεάτιο που οδήγησε στο να πλημμυρίσει το υπόγειο; Αυτός να πληρώσει και την αποζημίωση. Ποιος ευθύνεται που πλημμύρισε ο κάμπος στον Αντικάλαμο; Να πληρώσει τις ζημιές. Όχι να παριστάνουν όλοι τους Χατζηπετρίδες και να στέλνουν το λογαριασμό στους φορολογούμενους. Αν δεν φτάσουμε στο επίπεδο να συγκριμενοποιείται η ευθύνη και μένουμε στο γενικώς και αορίστως και απολύτως βολικό για όλους «πού είναι οι αρμόδιοι;», θα ζούμε διαρκώς στην παρακμή της χρεοκοπίας. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε  με αρμόδιους που  παριστάνουν  τους αναρμόδιους την ώρα της μπόρας και επανεμφανίζονται επιδιώκοντας ρόλο όταν βγαίνει ο ήλιος και μοιράζουν λεφτά.

Υ.Γ. Θα έχουμε ακόμα μια προεκλογική περίοδο με υποψήφιο τον Τατούλη, ο οποίος θέλει να ολοκληρώσει το έργο του προκειμένου αυτό από αόρατο που είναι επί του παρόντος να καταστεί ορατό την επόμενη πενταετία. Στην υποψηφιότητα Τατούλη όλα δείχνουν ότι θα αντιπαρατεθεί ο Γιάννης Μανώλης, ενώ υποψήφιο αναζητά η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Κεντροαριστερά. Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα δεν θα πλήξουμε .Αντίθετα θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα προεκλογική περίοδο. Ο Τατούλης πάντως βρίσκεται σε σύγχυση γιατί όταν είσαι υποψήφιος για Περιφερειάρχης δεν στρέφεσαι κατά της υποψηφιότητας της μεγαλύτερης πόλης της Πελοποννήσου για πολιτιστική πρωτεύουσα, εκτός και αν τελικός στόχος είναι η υποψηφιότητα για  δήμαρχος Τρίπολης, κάτι που τελικά δεν πρέπει να αποκλείεται.

 

 

 

panagopg@gmail.com