Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 14:42

Προεκλογικά τα σκουπίδια μπορούν να πάνε μόνο στον Άρη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Προεκλογικά τα σκουπίδια μπορούν να πάνε μόνο στον Άρη

Το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών αναμένεται να κυριαρχήσει για μια ακόμα φορά στην προεκλογική ατζέντα. Το θέμα μένει σε εκκρεμότητα όλη την τετραετία της θητείας των τοπικών αρχόντων και κατά έναν παράδοξο τρόπο κάθε φορά λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές έρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για να ξεχαστεί την επομένη.

 

Η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί τη μαύρη σελίδα των τοπικών παραγόντων γιαυτό και έρχεται στην επικαιρότητα κάθε προεκλογική περίοδο όχι όμως για να διατυπωθούν προτάσεις με εποικοδομητικό τρόπο αλλά περισσότερο για να επιδειχθεί ενδιαφέρον από συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα είναι να στήνεται ένας απίστευτος καυγάς με εκτόξευση κατηγοριών και μετά την κάλπη το θέμα ξεχνιέται μέχρι να ξαναέρθουν εκλογές.

 

Στην παρούσα φάση τα πράγματα έχουν διαμορφωθεί ως εξής: Η περιφέρεια έχει πραγματοποιήσει έναν διεθνή διαγωνισμό για τα σκουπίδια και έχει καταλήξει στην ανάδειξη μειοδότη για τον τρόπο διαχείρισης τους. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο - με ιδιωτικούς, δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους - και η όλη διαδικασία βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι χώροι στους οποίους θα εγκατασταθούν οι μονάδες επεξεργασίας των σκουπιδιών. Ο χειρισμός της όλης υπόθεση από την ηγεσία της περιφέρειας ενώ ήταν σωστός στην αρχική του φάση – διεθνής διαγωνισμός – κατέληξε τραγικός κυρίως σε ότι αφορά την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος.

 

Η ηγεσία της περιφέρειας στην προσπάθεια της να αποδείξει ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο έκτος από τη μεγαλειότητα της κατάφερε να στρέψει τους πάντες εναντίον της λύσης που προκρίθηκε. Ο καθένας λέει πλέον “το κοντό του και το μακρύ του” με ορατό το ενδεχόμενο να τιναχτεί η προσπάθεια στον αέρα και να ξεκινήσουν όλα ξανά από την αρχή. Για όποιους νομίζουν ότι είναι απλό να ξεκινήσει η υπόθεση εκ νέου από μηδενική βάση θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι με τον ίδιο τρόπο έχουν χαθεί εκατομμύρια σε μελέτες και διάφορα άλλα μαντζούνια. Αυτό θα συμβεί και τώρα. Επιπρόσθετα η χρονική καθυστέρηση μέχρι να ξαναπάμε σε μια άλλη λύση θα έχει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος. Η στάθμιση των συγκεκριμένων παραμέτρων είναι αναγκαία προκειμένου να γίνουν όλοι πιο υπεύθυνοι στη διαχείριση του θέματος.

 

Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες επισημάνσεις ισχύουν για όσους πιστεύουν οτι η διαχείριση των σκουπιδιών πρέπει να γίνει με τη μέθοδο της παραχώρησης σε ιδιώτη. Όσοι πιστεύουν ότι τα σκουπίδια θα τα διαχειριστεί φθηνότερα για τους πολίτες και αποτελεσματικότερα για το περιβάλλον μια δημοτική - δημόσια επιχείρηση δεν ισχύουν οι συγκεκριμένες παραινέσεις. Η διαφωνία τους έχει άλλα χαρακτηριστικά και δεν είναι σωστό να μπλέκεται με τη διαχείριση που προκρίνεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού συστήματος λειτουργίας της οικονομίας. Οι πολίτες έχουν πλέον εμπειρία αλλά και γνώση για το που οδηγούν οι λύσεις της διαχείρισης “δημοσία δαπάνη” τόσο σε επίπεδο κόστους όσο και αποτελεσματικότητας.

 

Όπως έχει εξελιχθεί το θέμα και μπροστά στον κίνδυνο να τιναχτούν όλα στον αέρα η μετάθεση της όλης συζήτησης για μετά τις εκλογές φαντάζει μονόδρομος. Μέσα στην προεκλογική περίοδο είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία ή έστω σιωπηλή συναίνεση ως προς τον τόπο εγκατάστασης της μονάδας που είναι και το πιο δύσκολο ζήτημα στη διαχείριση των σκουπιδιών. Ο κάθε υποψήφιος θα βρει ευκαιρία να κάνει το κομμάτι του δηλώνοντας υπερασπιστής των ιερών χωμάτων της κάθε πλαγιάς. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα οι θεωρίες συνωμοσίες θα εξαπλώνονται με εκπληκτική ταχύτητα και ο καθένας θα ισχυρίζεται ότι θέλει ενώ ταυτόχρονα η ηγεσία της περιφέρειας θα “κατακεραυνώνει” τους πάντες. Για να μην χαθεί λοιπόν άλλη μια τετραετία η μετάθεση της συζήτησης για τη διαχείριση των σκουπιδιών για μετά τις εκλογές - μέσα σ ένα συμφωνημένο θεσμικό πλαίσιο με τη συμμετοχή των δημάρχων - είναι στην παρούσα φάση η μόνη διέξοδος στο αδιέξοδο. Την προεκλογική περίοδο μπορούμε να συζητήσουμε και να διαφωνήσουμε για τον αν πρέπει να ασχολείται με τα σκουπίδια δημόσια ή ιδιωτική εταιρεία. Μπορούμε επίσης να συμφωνήσουμε οτι θα πρέπει να τα στείλουμε με διαστημόπλοιο στον Άρη αλλά αποκλείεται να βρεθεί κατάλληλος χώρος στα γεωγραφικά όρια του νομού.

 

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER