Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014 18:07

Τα πραγματικά αφεντικά της παραλιακής ζώνης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(14 ψήφοι)
Τα πραγματικά αφεντικά  της παραλιακής ζώνης

Το Σάββατο το βράδυ στο νότιο πεζοδρόμιο της οδού Ναυαρίνου επικρατούσε το αδιαχώρητο, αλλά η δημοτική αρχή Καλαμάτας αναπαύεται μακάρια στις δάφνες της πρόσφατης εκλογικής της νίκης. 

 

Η δημοτική αρχή αδιαφορεί έμπρακτα για την παραλιακή ζώνη και για την πιθανότατη απώλεια του συγκριτικού πλεονεκτήματος της πόλης, εξαιτίας της στενοκεφαλιάς ορισμένων οι οποίοι νομίζουν ότι μπορεί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη με όρους του... 1950. 

Ετσι λοιπόν, όταν η αντιπολίτευση ρώτησε το δήμαρχο Καλαμάτας για την προβληματική συνύπαρξη ποδηλατών και πεζών στην ανατολική πλευρά του νότιου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου, ο Π. Νίκας απάντησε: «Δεν είναι ασύμβατη η κυκλοφορία ποδηλάτων στον πεζόδρομο, δεν μπορεί να απαγορευτεί». Και διατύπωσε μια πρόταση, να μην επιτρέπεται η κυκλοφορία ποδηλάτων στο νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου για κάποιες συγκεκριμένες ώρες. Είναι λοιπόν παραπάνω από προφανές ότι ο κ. Νίκας δεν θέλει να σπάσει αυγά, προφανώς για να μη στενοχωρήσει την εκλογική του πελατεία που θέλει τη Ναυαρίνου αυτοκινητόδρομο κανονικής κυκλοφορίας... ώστε να μπορούν να βολτάρουν άνετα οι γκαζοφονιάδες και οι κινητές ντισκοτέκ. 

Ουσιαστικά ο δήμαρχος διστάζει να διώξει τα αυτοκίνητα από την παραλιακή γιατί φοβάται να συγκρουστεί με τους επαγγελματίες που, ενώ δεν πληρώνουν τα δημοτικά τέλη, θέλουν να έχουν λόγο για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Υπενθυμίζουμε ότι όταν πεζοδρομήθηκε ένα μικρό τμήμα της Ναυαρίνου ξεσηκώθηκαν αμέσως οι μπαταχτσήδες επαγγελματίες, οι οποίοι στη συνέχεια παρέσυραν στο χορό των αντιδράσεων και τους συνεπείς. Τότε ο κ. Νίκας, αντί να συγκρουστεί με τους μπαταχτσήδες και να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των οφειλετών και τα ποσά που χρωστούν, πήρε πίσω το μέτρο της πεζοδρόμησης, κάνοντας αφεντικά της Παραλίας τους οφειλέτες του Δήμου. 

Εννοείται ότι δε λέω πως όλοι οι επαγγελματίες της Παραλίας είναι μπαταχτσήδες: Αντιθέτως μάλιστα, γνωρίζω ότι οι περισσότεροι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα μ' ένα κράτος μπαταχτσή. Αυτή η σιωπηρή πλειοψηφία όμως σπανίως ακούγεται, καθώς η φωνή της πνίγεται απ' τις κραυγές της θορυβώδους μειοψηφίας των μεγαλοοφειλετών. Των κατ' επάγγελμα μπαταχτσήδων, που στην περιοχή τους θέλουν να επικρατεί ένα ασαφές νομικό καθεστώς - ώστε αφενός να βάζουν τους φόρους στην τσέπη τους και αφετέρου να καθορίζουν τους όρους λειτουργίας της πόλης και του πολιτικού συστήματος. 

Για να καταλάβετε τι καθεστώς επικρατεί στην παραλιακή ζώνη, παραθέτουμε την πρόσφατη απάντηση του αντιδημάρχου Παύλου Μπουζιάνη στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφορικά με τους ελέγχους για τις κατασκευές και τις ξαπλώστρες στην ακτή: «Η δική μας δικαιοδοσία, ως Τμήμα Ελέγχου πλέον, μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, περιορίζεται μέσα στον αστικό ιστό και αφορά τους κοινόχρηστους χώρους. Στον αιγιαλό δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα, ούτε για ελέγχους ούτε για αυτοψία. Ομως και η Δημοτική Αστυνομία που το είχε, διαβίβαζε τα πορίσματά της στην Κτηματική Υπηρεσία, προκειμένου να επιβάλει τα αναλογούντα πρόστιμα -ποσοστό από τα οποία αποδιδόταν στον δήμο- ή να προβεί στις όποιες ενδεδειγμένες ενέργειες σε βάρος των παραβατών». Σύμφωνα δε με το ρεπορτάζ της “Ε”, η Κτηματική Υπηρεσία είναι ελλιπώς στελεχωμένη και διαθέτει ανεπαρκή μέσα, ενώ έχει αρμοδιότητα για ολόκληρη τη Μεσσηνία. Αρα είναι πρακτικά αδύνατο να είναι «πανταχού παρούσα» και να ασκήσει έστω κι έναν υποτυπώδη έλεγχο. 

Γι' αυτό ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και όπως θέλει πάνω στην παραλία, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Στη συνέχεια, με το μαύρο χρήμα από τις έκνομες και φοροδιαφεύγουσες δραστηριότητές του, μπορεί να αγοράζει τη σιωπή των μέσων μαζικής ενημέρωσης (γιατί όχι και ολόκληρα μέσα ενημέρωσης) ή τη φιλία των πολιτικών. Με τη σειρά τους οι πολιτικοί εξασφαλίζουν ασυλία στους μπαταχτσήδες, και η... Αριστερά αντί να συγκρουστεί μαζί τους κάνει διαδηλώσεις για τα χημικά της Συρίας.

Συμπέρασμα: Το πρόβλημα της παραλιακής ζώνης στην Καλαμάτα δεν είναι κυκλοφοριακό. Είναι βαθιά πολιτικό· και διαιωνίζεται επειδή οι τοπικοί άρχοντες δε θέλουν να τα βάλουν με τους μπαταχτσήδες που είναι τα πραγματικά αφεντικά της Παραλίας. Ουσιαστικά η δημοτική αρχή Καλαμάτας δε θέλει να σπάσει αυγά, γι' αυτό έχει αφήσει την Παραλία στην τύχη της. Ή μάλλον την έχει αφήσει στα χέρια όσων επιδιώκουν να μην αλλάξει τίποτα, προκειμένου να μείνει αλώβητο το καθεστώς ανομίας που επιτρέπει τη συνέχιση των έκνομων δραστηριοτήτων τους. 

 

 

Αν όμως συνεχιστεί για 2-3 χρόνια ακόμα αυτή η κατάσταση, η Παραλία της Καλαμάτας θα μετατραπεί σε Μάλια, με χιλιάδες μεθυσμένους τουρίστες χαμηλού εισοδήματος. Τότε θα αναγκαστούν φυσικά να αποχωρήσουν όσοι επιχειρηματίες δε φιλοδοξούν απλώς να πουλάνε κακής ποιότητας ποτά και φαγητά σε σουρωμένους φωνακλάδες. Ετσι, θα γίνουν απόλυτα αφεντικά της περιοχής οι σημερινοί μπαταχτσήδες. Ετσι, θα ανεβοκατεβάζουν δημάρχους οι μεγαλοοφειλέτες που σήμερα παριστάνουν τη νέα επιχειρηματική τάξη. Ετσι, η δημοτική αρχή της Καλαμάτας θα παραδώσει και... επισήμως την Παραλία στα πραγματικά της αφεντικά.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER