Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 18:07

Παρατεταμένη ακυβερνησία με την ανοχή των δανειστών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)

Η κυβερνητική στροφή προς το λαϊκισμό, όπως ήταν αναμενόμενο, άναψε το "πράσινο φως" για κάθε λογής παλαβές διεκδικήσεις και πλέον το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. 

Μέχρι εκείνη την ημερομηνία το μόνο που θα ακούμε και θα διαβάζουμε είναι συνδικαλιστικές ανακοινώσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις και υπουργικές δηλώσεις περί ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων που ετέθησαν με… δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο νέος φαύλος κύκλος θα συνεχιστεί μέχρι να ανοίξουν οι… κάλπες εκτός κι αν συμβεί νωρίτερα κάποιο ατύχημα στη διεθνή πολιτική σκηνή που θα φέρει την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ. Σε κάθε περίπτωση τέτοιες ενδείξεις δεν υπάρχουν στον πολιτικοοικονομικό ορίζοντα και γι' αυτό μεταξύ άλλων τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν στρέψει το βλέμμα τους σε άλλες επικίνδυνες ζώνες του πλανήτη.

Οπως αποδεικνύεται με το πέρασμα του χρόνου οι δανειστές και οι οικονομικά ισχυρές χώρες έχουν αποφασίσει να δώσουν μεγάλη πίστωση χρόνου στην Ελλάδα για να ξεπεράσει τις εσωτερικές της αδυναμίες ώστε να μπορέσει στο μέλλον να πληρώσει μέρος της οφειλής της. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης οι δανειστές είναι σίγουρο ότι θα ανεχτούν όχι μόνο λαϊκιστικές κυβερνητικές στροφές αλλά και μια ενδεχόμενη περίοδο παρατεταμένης ακυβερνησίας που θα ανακύψει είτε εξαιτίας συνεχών εκλογών είτε εξαιτίας αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης που θα οδηγήσει σε… συνεχείς εκλογές. Με άλλα λόγια: Οι πιστωτές έχουν δώσει πίστωση χρόνου στο πολιτικό σύστημα για να αλλάξει σελίδα γνωρίζοντας ότι η αλλαγή αυτή δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε σύντομη. Αν οι πιστωτές πίστευαν ή πιστεύουν κάτι διαφορετικό είναι όχι μόνο αφελείς αλλά και επικίνδυνοι για την παγκόσμια τάξη και ασφάλεια. 

Επειδή όμως στη διεθνή πολιτική σκακιέρα δεν υπάρχουν αφελείς παίκτες όλα για την Ελλάδα φαίνεται πως κρίθηκαν τον Αύγουστο του 2012 όταν το Πεκίνο έπεισε το Βερολίνο για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα στις 30 Αυγούστου 2012 η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε το Πεκίνο και λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε η αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα. Η αλλαγή πολιτικής του Βερολίνου επισφραγίστηκε με την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα στις 10 Οκτωβρίου του 2012. Τον ίδιο μήνα το γερμανικό περιοδικό "Stern" σημείωνε ότι η μεταστροφή αυτή οφείλεται στις έντονες παρασκηνιακές πιέσεις που ασκήθηκαν από την κινεζική ηγεσία κατά την επίσκεψη Μέρκελ στο Πεκίνο

και ότι η Κίνα έχει επιλέξει την Ελλάδα ως την “πύλη της στην Ευρώπη”, με στόχο να δημιουργήσει ένα σύγχρονο “δρόμο του μεταξιού” για το παγκόσμιο εμπόριο. Το άρθρο του "Stern" κατέληγε ως εξής: "Είναι πολύ πιθανό ότι στο ευρωπαϊκό πόκερ η Κίνα έδωσε φλος ρουαγιάλ στους Ελληνες. Και αυτοί δεν το έχουν πάρει είδηση ακόμη".

Προχθές και δύο χρόνια μετά το άρθρο του "Stern", κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, ο πρωθυπουργός τόνιζε: "Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και η αρχή ενός ευρωπαϊκού διαδρόμου από και προς την Ευρώπη και την Απω Ανατολή". Τώρα όπως αποδεικνύεται ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να εξαργυρώσει πολιτικά το φλος ρουαγιάλ που του χάρισαν οι Κινέζοι προκειμένου να απομακρύνει τους αγανακτισμένους ψηφοφόρους από τα ακραία κόμματα διαμαρτυρίας. Στην προσπάθειά του αυτή ο κ. Σαμαράς θα υποσχεθεί πολλά για την μεθεπόμενη μέρα προσφέροντας ελαφρύνσεις γα το αύριο. Εκτιμώ όμως ότι οι ελαφρύνσεις και οι υποσχέσεις δεν αρκούν σε ένα εκλογικό σώμα διψασμένο για μετρητά και θέσεις στο Δημόσιο. Δυστυχώς όμως το κινέζικο φλος ρουαγιάλ έχει μόνο πίστωση χρόνου. Δεν έχει νέα δανεικά. Αυτό θα το διαπιστώσουν αργά ή γρήγορα όλοι όσοι ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις και για νέες αρπαχτές. 

Φυσικά ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι τελικώς θα πείσει το εκλογικό σώμα να τον εμπιστευτεί για μια νέα παρτίδα πόκερ με τους δανειστές. Την προηγούμενη φορά η διαίσθησή του αυτή μάλλον διαψεύστηκε αφού η έξοδος από την κυβέρνηση Παπαδήμου όχι μόνο δεν οδήγησε σε εκλογική νίκη τη Νέα Δημοκρατία αλλά παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα στον γκρεμό. Ομως ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι είναι έτοιμος να ρισκάρει ξανά προκειμένου να παίξει από θέση ισχύος μια νέα παρτίδα με τους δανειστές. Το ίδιο αποφασισμένοι φέρονται τόσο οι πολιτικοί αντίπαλοί του όσο και οι σύμμαχοί του στην κυβέρνηση. 

 

Συμπέρασμα: Με την ανοχή των δανειστών μπαίνουμε σε μακρά ή μικρή προεκλογική περίοδο. Οι κάλπες ενδεχομένως να μην αναδείξουν νικητή και να χρειαστεί μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων προκειμένου να ξεκαθαρίσει  το πολιτικό τοπίο και να διαμορφωθούν οι νέες κομματικές δυνάμεις. Στο μεταξύ οι δανειστές θα κάνουν υπομονή και… επενδύσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια προκειμένου να περάσει ο χρόνος που απαιτείται για να αλλάξει η πολιτική σελίδα της Ελλάδας. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός