Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2014 11:36

Η γιορτή της Λευκής Νύχτας δείχνει το δρόμο της επιτυχίας

Γράφτηκε από τον

Η γιορτή της Λευκής Νύχτας δείχνει το δρόμο της επιτυχίας

Η επιτυχημένη διοργάνωση της 2ης Λευκής Νύχτας το περασμένο Σάββατο στην Καλαμάτα μάς επιτρέπει αφενός να εξαγάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για το μέλλον της και αφετέρου να διατυπώσουμε πιο συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωσή της. 

Καταρχάς εκτιμώ ότι προχθές, σε σχέση με πέρυσι, ήταν καλύτερα οργανωμένοι τόσο οι καταστηματάρχες όσο και οι καταναλωτές, με αποτέλεσμα φέτος να μην παρατηρηθεί η ίδια έλλειψη εμπορευμάτων και... ρευστού αντίστοιχα. Επιπλέον οι επισκέπτες δεν ήρθαν όλοι την ίδια ώρα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα όπως πέρυσι, και γι' αυτό αποφεύχθηκαν τα πολύ μεγάλα μποτιλιαρίσματα που είχαν προκληθεί στην 1η Λευκή Νύχτα. Αρκετοί είχαν έρθει από το απόγευμα, στάθμευσαν τα αυτοκίνητά τους κοντά σε σπίτια συγγενών ή φίλων και κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης με τα πόδια, πριν καν ανοίξουν τα μαγαζιά. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα σχημάτισαν ουρές έξω από τα καταστήματα περιμένοντας να ανοίξουν. 

Το δεύτερο κύμα καταναλωτών κατέβηκε στο κέντρο την ώρα που άνοιξαν τα μαγαζιά. Δεν ήταν όμως τόσο μεγάλο όσο πέρυσι γιατί ήταν πολλοί και εκείνοι που, προκειμένου να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα, επέλεξαν να βγουν αργότερα - με αποτέλεσμα η φετινή Λευκή Νύχτα να έχει και μεγαλύτερη διάρκεια από την περσινή. Λόγω της σταδιακής άφιξης των καταναλωτών η πυκνότητα του κόσμου στους δρόμους ήταν ίσως μικρότερη από την περσινή, και ενδεχομένως ορισμένοι να βγάλουν λάθος συμπέρασμα πιστεύοντας ότι εξαιτίας της βροχής ήρθε λιγότερος κόσμος φέτος. Στην πραγματικότητα όμως, πέρυσι ο κόσμος κατέβηκε μαζικά στο κέντρο όταν άνοιξαν τα μαγαζιά, ενώ φέτος ήρθε σε διαφορετικές ώρες αποφασισμένος να ξενυχτήσει και να... ψωνίσει. Πέρυσι πολλοί δεν είχαν χρήματα γιατί δεν ήξεραν καν τι είναι η Λευκή Νύχτα. Φέτος όμως οι περισσότεροι έκαναν το κουμάντο τους και κράτησαν κάποια χρήματα για τις νυχτερινές τους αγορές. 

Καλύτερα προετοιμασμένοι ήταν επίσης τόσο οι έμποροι όσο και οι επαγγελματίες της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Μάλιστα οι δεύτεροι κέρδισαν με το σπαθί τους ένα μεγάλο κομμάτι της καταναλωτικής πίτας, γιατί κατόρθωσαν με πολλά χάπενινγκ και προσφορές να μετατρέψουν τη Λευκή Νύχτα σε ένα απέραντο πάρτι. Ετσι ο κόσμος μετά τα ψώνια του έφαγε, ήπιε και τελικώς έφυγε ικανοποιημένος επειδή πέρασε καλά σ' αυτή την πολύχρωμη γιορτή της πόλης. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ακόμα και τα περίπτερα είχαν κάνει μεγαλύτερες προμήθειες σε... νερά, ενώ ανάρπαστα έγιναν και τα κουτάκια μπίρας από  βαρέλια με πάγο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι φέτος άνοιξαν μέχρι και κρεοπωλεία τα οποία πουλούσαν παστό σε επισκέπτες και ντόπιους, φούρνοι που διέθεταν ψωμί, αρτοσκευάσματα και τυρόπιτες στους περαστικούς, κι ακόμη μπαχαροπωλεία και διάφορα άλλα είδη καταστημάτων, τα οποία επέλεξαν ν' ανοίξουν τα φώτα και τις πόρτες τους για να πάρουν μέρος στη γιορτή. 

Σε κάθε περίπτωση, στα ταμεία των περισσότερων καταστημάτων μπήκε ζεστό χρήμα και οι επιχειρηματίες συνειδητοποίησαν ότι ο τολμών και ο επιμένων... συχνά κερδίζουν - ενώ ο σταυροχέρης βάζει οπωσδήποτε λουκέτο. Κάποιοι επίσης διαπίστωσαν ότι δεν αρκούν οι προσφορές κι ότι χρειάζεται και η διαφήμισή τους: Οσα μαγαζιά είχαν διαφημίσει τη συμμετοχή τους στη Λευκή Νύχτα είχαν σαφώς περισσότερο κόσμο, αφού οι καταναλωτές είναι αδύνατον να ανακαλύψουν όλες τις αφανείς προσφορές μέσα στην κοσμοχαλασιά.

Οσο για εκείνους που προχθές έκαναν απλώς αρπαχτές, αυτοί θα πρέπει να τιμωρούνται, όχι μόνο από τους καταναλωτές, αλλά κι από το σύλλογό τους και από την Πολιτεία.

Από εκεί και πέρα, οι διοργανωτές θα πρέπει να κάνουν ορισμένα αυτονόητα για να βελτιώσουν τη γιορτή. Πρώτα απ' όλα ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να φροντίσει για την εικόνα της πόλης, απομακρύνοντας συνεχώς τα σκουπίδια από το κέντρο της. Είναι κρίμα να βλέπουν οι επισκέπτες ξεχειλισμένους τους κάδους και τα καλαθάκια απορριμμάτων κι ένα σκουπιδομάνι ολόγυρα, πριν καλά καλά ξεκινήσει η “Λευκή Νύχτα”. Επίσης, χρειάζονται ακόμα περισσότερα χάπενινγκ και μουσικές εκδηλώσεις. Οι καλλιτεχνικές ομάδες του νομού μπορούν να προσφέρουν πολλά, με ή χωρίς αμοιβή. Τέλος, οι δρόμοι του κέντρου μπορούν να πεζοδρομηθούν νωρίτερα και παράλληλα να απαγορεύεται η στάθμευση -η οποία μπορεί και να διοχετεύεται οργανωμένα σε προβλεπόμενους χώρους-, ώστε οι καταναλωτές να προχωρούν άνετα και να περνούν από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο χωρίς να χρειάζεται να κάνουν ελιγμούς ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα. 

Για όλα τα υπόλοιπα αφήστε να γκρινιάξουν όσοι πανηγύρισαν τη στιγμή που έπιασε η βροχή, επειδή δεν γουστάρουν τον... Νίκα. Αγνοούν οι ανόητοι ότι πανηγύρια και γιορτές γίνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, χιλιάδες χρόνια πριν γεννηθεί ο δήμαρχος Καλαμάτας. Και η Λευκή Νύχτα είναι μια τέτοια γιορτή, η οποία όχι μόνο ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών της, αλλά δείχνει κιόλας το δρόμο της επιτυχίας. 

Επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά: Ο τολμών και ο επιμένων κερδίζουν, ενώ ο σταυροχέρης βάζει λουκέτο. Οποιος πηγαίνει στη γιορτή συνήθως περνάει καλά, ενώ όποιος περιμένει καταιγίδες για να... χαρεί, καλό είναι ν' αρχίσει να σκέφτεται ότι εκτός από τον ιμπεριαλισμό υπάρχει και η ψυχανάλυση.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2014 12:14