Τρίτη, 19 Μαϊος 2015 01:41

Η ψευτοδιαχείριση και η παραλιακή

Γράφτηκε από τον

Η ψευτοδιαχείριση  και η παραλιακή

O δήμαρχος Καλαμάτας διακρίνεται για τον τρόπο που διαχειρίζεται την επικοινωνία. Φροντίζει να είναι πάντα με την κοινή γνώμη ή μάλλον με αυτό που θέλει να ακούσει η κοινή γνώμη. Οι σκόρπιες ιδέες που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς από το δήμαρχο Καλαμάτας και αφορούν τη λειτουργία της πόλης είναι τόσες πολλές και τόσο αντιφατικές μεταξύ τους που είναι αλήθεια ότι έχουν μπερδευτεί οι πάντες. Ίσως ο στόχος να είναι τελικά αυτός. Να ακουστούν, δηλαδή, όλα και τα αντίθετά τους, να μην γίνει τίποτα και όλοι να περιμένουν να γίνει αυτό που άκουσαν και τους άρεσε. Ίσως πάλι, ελλείψει σχεδίου και συγκροτημένης πρότασης, ο δήμαρχος να «ξεφουρνίζει» κάθε φορά κάτι που άκουσε και του φάνηκε καλή ιδέα. Έτσι, ο καιρός περνά, ο δήμαρχος «παίζει» επικοινωνιακά και η ζωή συνεχίζεται με μικροεπεμβάσεις και σημειακές διευθετήσεις.

 

 

Όταν ξεκινάς από την «ιδέα» διάνοιξης  της Αριστομένους μέσα από το πάρκο σιδηροδρόμων, στην πορεία εγκαταλείπεις,  μετά πας  για διαπλάτυνση πεζοδρομίων και καταλήγεις σε έναν εξαιρετικό πεζόδρομο στο πάνω μέρος της Αριστομένους,  έχει συντελεστεί όχι απλά μεταστροφή αλλά συνολική ανατροπή των αρχικών «οραμάτων». Την ίδια περίοδο έτρεξε, από σπόντα, ένα πρόγραμμα για κατασκευή ποδηλατοδρόμου, που η αλήθεια είναι ότι η υλοποίησή του έχει βελτιώσει σημαντικά το κυκλοφοριακό αλλά και την ποιότητα ζωής εκατοντάδων Καλαματιανών που τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν το ποδήλατό τους τρόπο ζωής. Όλα αυτά δείχνουν ότι τελικά κάποια σημαντικά πράγματα δεν σχεδιάστηκαν αλλά έτυχαν και πέτυχαν.

 

Οι αυτοσχεδιασμοί δεν πετυχαίνουν όμως πάντα και θύμα τους είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης, η Ναβαρίνου. Στην παραλιακή αυτοκίνητα, πεζοί, ποδήλατα, λουόμενοι και σερβιτόροι, σε ένα απίστευτο κουβάρι, προσπαθούν να συμβιώσουν και να λειτουργήσουν αρμονικά. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα αυτοσχεδιασμών που στόχο έχουν την ικανοποίηση αιτημάτων και απόψεων αυτών που φωνάζουν περισσότερο.  Η κυκλοφορία και η συνολική λειτουργία της παραλιακής ζώνης είναι όμως μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση που δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό των όποιων σκοπιμοτήτων. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι χρόνο με το χρόνο η κυκλοφορία αυτοκινήτων και πεζών στην  παραλία της Καλαμάτας γίνεται δυσκολότερη. Όλοι ομολογούν ότι για να μπορέσει η πόλη να υποδεχτεί του επισκέπτες που πληθαίνουν χρειάζεται υποδομές για να μην μετατραπεί σε «κόλαση», χάνοντας τελικά τα όποια πλεονεκτήματά της. Η πραγματικότητα αυτή, όπως είναι αυτονόητο, επιτάσσει σοβαρό σχεδιασμό και λήψη γενναίων μέτρων βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.  

 

Είναι πλέον φανερό ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα συνολικό σχέδιο ρυθμίσεων που θα καθιστά την Καλαμάτα φιλική για τους κάτοικους και τους επισκέπτες της. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο κεντρικός άξονας της πόλης, από το Νέδοντα πάνω από την κεντρική αγορά μέχρι το Φιλοξένια, να γίνει κατά βάση κλειστός πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος  στον οποίο θα κινούνται και μικρά «ελαφρά» μέσα μαζικής μεταφοράς (μίνι μπας). Η προβολή του Νέδοντα και του ορεινού όγκου, η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης και βέβαια η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Καλαμάτας περνά μέσα από μια τέτοια συνολική παρέμβαση. Το να αλλάξεις πλάκες στην πλατεία είναι εύκολο και προσφέρει ψήφους, δεν αποτελεί όμως αυτό που θα προσθέσει  αξία στην περιοχή.

 

Μετά από τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο κέντρο της πόλης πιστεύουμε ότι κατάλαβαν όλοι και κυρίως κάποιοι επιχειρηματίες της παραλίας ότι η πεζοδρόμηση μεγάλου μέρους της Ναβαρίνου θα προσδώσει μεγαλύτερη αξία στις επιχειρήσεις τους.  Οι εποχές αλλάζουν και απαιτούν κινήσεις πέρα από το συνηθισμένο. Οι αναπλάσεις, στην εποχή των εύκολων δανεικών, αποτελούσαν μοχλό επανεκλογής. Στη νέα περίοδο, όταν γίνονται, θα πρέπει να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην αγορά και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Οι καινούργιες πλάκες στην κεντρική πλατεία από μόνες τους δεν προσφέρουν τίποτα, αντίθετα, μια συνολική ανάπλαση της χρήσης του κεντρικού άξονα και της παραλιακής θα έδιναν άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες στην πόλη. Ο δήμαρχος Καλαμάτας είναι καιρός να αφήσει τις ισορροπίες και τις δικαιολογίες και να τολμήσει ένα μεγάλο άλμα.

 

panagopg@gmail.com