Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015 11:18

Η κουλτούρα της Αριστεράς δεν έχει σχέση με φαντάσματα και αποκλεισμούς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η κουλτούρα της Αριστεράς διαφέρει στην ηθική και τη δημοκρατία, στην αλληλεγγύη και τη διαφάνεια. Ετσι γνωρίζαμε χρόνια τώρα. Αγραφος κανόνας και ισχυρός. Ομως, κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του, που σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη για τον τόπο περίοδο, σε σοκάρουν, σε προσγειώνουν ανώμαλα. Οταν μάλιστα κυβερνάει τον τόπο η Αριστερά, για πρώτη φορά.

 

Ομως, επειδή οι γενικότητες και οι συλλογικές ευθύνες δεν αφορούν την περίπτωσή μας και είναι άδικο να αναφέρομαι στο ΣΥΡΙΖΑ ως συλλογικότητα, οφείλω να γίνω συγκεκριμένος και να εκθέσω χωρίς περικοκλάδες την αιτία του σημειώματος. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής είχε συγκληθεί Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ κρίσιμη, μετά την ψήφιση των νέων σκληρών μέτρων και το διχασμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος που κυβερνάει. Βρέθηκα στα γραφεία της Ν.Ε., πριν τη συνεδρίαση, για να καταγράψω το κλίμα και να τραβήξω 1 - 2 φωτογραφίες, το προεδρείο και τα μέλη, όπως οφείλει ένας πολιτικός συντάκτης που σέβεται τη δουλειά του και τους αναγνώστες του. Οπως γίνεται πάντα εδώ και χρόνια με όλες τις εκδηλώσεις των κομμάτων, των οργάνων τους, στη Μεσσηνία. 

Ομως, αντιμετώπισα την αντίδραση του Σταμάτη Μπεχράκη, μέλους της Ν.Ε. - τοπικού στελέχους και δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας, που φώναξε δυνατά πως δεν μου επιτρέπει και δεν πρέπει να βγάλω φωτογραφία, γιατί είμαι μόνος μου και δεν υπάρχει άλλος δημοσιογράφος, συνάδελφός μου για να κάνει το ίδιο. Και απορούσε πού το έμαθα πως συνεδριάζει τη Ν.Ε., ποιος μου το είπε, αφήνοντας αιχμές για τα άλλα παριστάμενα μέλη της Νομαρχιακής ότι μου το "κάρφωσαν", καθώς, όπως έλεγε, ο ίδιος το είχε κρατήσει κρυφό, δεν είχε πει τίποτα σε κάποιον δημοσιογράφο. Μάλιστα, θέλοντας να τηρήσει προφανώς ίσες αποστάσεις και να μην έχω αποκλειστικές φωτογραφίες, πρότεινε στους συντρόφους του, να βγάλουν αυτοί φωτογραφίες και να τις μοιράσουν την επόμενη μέρα σε όλα τα Μέσα! Οταν συνάδελφός του πρότεινε συμβιβαστική λύση, να βγάλω φωτογραφία το προεδρείο (είχε και δύο βουλευτές) δεν το δέχθηκε και τον επέπληξε δριμύτατα. Συνεχίζοντας, μόνος του να φωνάζει -όλοι οι άλλοι είχαν μείνει άφωνοι- άρχισε και την επίθεση στην "Ελευθερία", κάνοντας λόγο για την εφημερίδα που θέλει αίμα, που γράφει για διχασμό του ΣΥΡΙΖΑ και δύο στρατόπεδα κλπ. Εφυγα σοκαρισμένος, έντονα προβληματισμένος και απογοητευμένος, καθώς ο κ. Μπεχράκης είναι τοπικό στέλεχος και ετοιμαζόταν να συμμετάσχει σε όργανο κόμματος της Αριστεράς, που κυβερνάει πρώτη φορά τον τόπο. Που αποτελεί την ελπίδα της πλειοψηφίας των πολιτών για να δώσει τέλος στα κακώς κείμενα, στο πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος και να φέρει τη δημοκρατία, την ισονομία, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια.

 

Με λογικές και πρακτικές Μπεχράκη ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν έχουν τύχη και μέλλον, με όλο το σεβασμό μου στην Αριστερά και στα πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με τέτοιες λογικές. Αλίμονο αν ένας δημοσιογράφος περιμένει την ενημέρωση από τον κ. Μπεχράκη για να μάθει αν και πότε συνεδριάζει η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Αν περιμένει το δελτίο Τύπου και τη φωτογραφία που θα μοιράσει ο ίδιος ή η Ν.Ε., για να κάνει τη δουλειά του. Δεν είμαστε Γραφεία Τύπου και φερέφωνα. Οι πολιτικοί συντάκτες μιλούν με αρκετό κόσμο, με διάφορα μέλη κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ στην προκειμένη περίπτωση, για να κάνουν ρεπορτάζ και να καταγράψουν αντικειμενικά όλες τις απόψεις και τις τάσεις. Αλίμονο αν ο Μπεχράκης είναι η μοναδική τους πηγή στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσιογράφοι και οι εφημερίδες έχουν άποψη και τη γράφουν. Και κρίνονται καθημερινά γι' αυτό. Οπως κρίνεται το κάθε κόμμα και το κάθε στέλεχος. Λογικές αποκλεισμών στην ενημέρωση επειδή δε μας αρέσουν αυτά που γράφει, είναι ανεπίτρεπτες και καταδικαστέες. Λογικές κρυφών συναντήσεων κομματικών οργάνων, μακριά από την κοινωνία, βλάπτουν τη διαφάνεια και την ενημέρωση. Η κουλτούρα της Αριστεράς δεν έχει σχέση με τέτοιες λογικές. Και πρέπει έγκαιρα να απομονώνονται.