Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015 12:49

Λευκή πετσέτα της μιζέριας στην ορμή της λευκής νύχτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η Καλαμάτα αποχαιρέτησε το καλοκαίρι με ένα μεγάλο χάπενινγκ. Η λευκή νύχτα φέτος ήταν πιο λαμπρή από κάθε άλλη φορά. Η επιτυχία των προηγούμενων χρόνων είχε δημιουργήσει σε εμπόρους, κατοίκους και επισκέπτες μεγάλες προσδοκίες των οποίων η εκπλήρωση επιδιώχθηκε.

 

 

Τα δύο πρώτα χρόνια οι δυνάμεις της στασιμότητας και της μιζέριας λοιδόρησαν και προσπάθησαν να απαξιώσουν τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Απέτυχαν οικτρά. Φέτος εγκατέλειψαν εντελώς τη μάχη. Τα χτυπήματα και οι διαψεύσεις, που έχουν βέβαια δεχτεί σε άλλους πιο σημαντικούς τομείς, είναι ισχυρότατα, οπότε δεν μένει χρόνος να ασχοληθούν και με τη λευκή νύχτα. Αυτό είναι καλό γιατί μπορούμε, επιτέλους, να δούμε τη συγκεκριμένη οργάνωση ως αυτό που πραγματικά είναι, ένα μεγάλο δηλαδή καταναλωτικό πανηγύρι.

 

Η λευκή νύχτα πέτυχε ως διοργάνωση γιατί διασταυρώνονται τα κοινά συμφέροντα όλων όσων  μετέχουν σε αυτήν. Ο επιχειρηματικός κόσμος και κυρίως οι μικροεπιχειρήσεις της πόλης, επειδή έχουν ανάγκη απʼ οτιδήποτε αυξάνει το τζίρο τους. Οι εργαζόμενοι, γιατί αντιλαμβάνονται ότι και το παραπάνω ευρώ που θα μπει στο ταμείο αφορά έμμεσα και αυτούς, και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συμμετάσχουν σε μια γιορτή έστω και αν δεν αποζημιωθούν όπως θα έπρεπε.  Οι πολίτες, επειδή ψάχνουν αφορμή για να χαμογελάσουν και να χαρούν. Οι δημοτικοί παράγοντες, γιατί θέλουν να καρπωθούν πολιτικά την επιτυχία της διοργάνωσης. Η σύγκλιση όλων αυτών των συμφερόντων οδηγεί στην επιτυχία. Αν κάτι από αυτά δεν λειτουργήσει σωστά θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διοργάνωση.

 

Οι επιχειρηματίες αποτελούν τον πρώτο και τον πιο σημαντικό πυλώνα. Αν θεωρήσουν ότι η συγκεκριμένη μέρα προσφέρεται για αρπαχτή της κακιάς ώρας θα το μετανιώσουν πικρά και μάλιστα πολύ σύντομα. Οι κακές πρακτικές έχουν κόστος και σε αυτούς που τις ακολουθούν αλλά και για όλους τους υπόλοιπους του συγκεκριμένου κλάδου. Χρειάζεται λοιπόν συνειδητοποίηση των πραγματικών δεδομένων και απομόνωση των κακών πρακτικών. Η δημοτική αρχή και όλοι οι υπόλοιποι που μετέχουν δεν πρέπει να μείνουν στις δάφνες των προηγούμενων επιτυχιών. Χρειάζεται  να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τα πάντα σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια και την κυκλοφορία, μέχρι το επίπεδο και την αισθητική των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται. Η καταγραφή των αδυναμιών και η ανάδειξή τους είναι το διαβατήριο για καλύτερη διοργάνωση του χρόνου.

 

Η λευκή νύχτα προφανώς και δεν θα σώσει τις επιχειρήσεις από την κρίση, ούτε θα κάνει τους πολίτες να ξεχάσουν τα προβλήματά τους. Αποτελεί απλώς ένα διάλλειμα στην καθημερινότητα. Ένα πανηγύρι διασκέδασης και καταναλωτισμού. Μια όαση στη σκληρή καθημερινότητα, μια τελευταία ανάσα για το δύσκολο των επόμενων μηνών. Ένα αντίο στο καλοκαίρι που φεύγει και ένα αισιόδοξο καλωσόρισμα στον χειμώνα που έρχεται. Έτσι πρέπει να τη δουν όλοι και πάνω σε αυτόν το στόχο να δουλέψουν. Η μίζερη αντιμετώπιση του καινούργιου, η διαρκής γκρίνια και η μαυρίλα αποτελούν βαθειά συντηρητικές επιλογές, γιʼ αυτό και στο τέλος πάντα ηττώνται. 

 

Η λευκή νύχτα στην Καλαμάτα μπορεί να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι μπορούμε να υπερβούμε το μίζερο παρόν και να αρχίσουμε να οικοδομούμε ένα καλύτερο μέλλον. Τόσο η δική μας χώρα όσο και πολλές άλλες, ιστορικά, ξεπέρασαν κρίσεις πολύ χειρότερες από αυτές που εμείς σήμερα αντιμετωπίζουμε. Τα κατάφεραν καλύτερα όταν γύρισαν την πλάτη στο λαϊκισμό και τις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού και του απομονωτισμού. Οι δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου αλλά και οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και κυρίως ότι χωρίς αισιοδοξία δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ στο ξέφωτο. Χρειαζόμαστε λευκές νύχτες και λαμπερές μέρες και όχι το γκρίζο και το μαύρο της μιζέριας και του απομονωτισμού.

 

 

panagopg@gmail.com