Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 08:41

Θα ψάχνουν στα κατώγια να βρουν το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από τον

Θα ψάχνουν στα κατώγια να βρουν το ελαιόλαδο

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου και σε τοπικό επίπεδο  ακολουθούν όλοι τον κεντρικό κομματικό σχεδιασμό. Οι υποψήφιοι Βουλευτές αναπαράγουν τις κεντρικές ανακοινώσεις και αναμασούν τις δηλώσεις των αρχηγών τους. Απουσιάζουν, δηλαδή, οι τοπικές πολιτικές αναφορές και η ενημέρωση των Μεσσήνιων για τις θέσεις των κομμάτων σε σχέση με τα τοπικά ζητήματα. Δεν θα ήταν βέβαια υπερβολή αν ισχυριζόταν κάποιος ότι πολλοί από τους υποψηφίους Βουλευτές ελάχιστα γνωρίζουν τα ιδιαίτερα τοπικά ζητήματα, γιʼ αυτό και αποφεύγουν τις κακοτοπιές, να μπουν δηλαδή σε άγνωστα για αυτούς μονοπάτια. Υπάρχουν όμως ζητήματα στα οποία τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις.

 

 

Το πρώτο ζήτημα αφορά την φορολόγηση των αγροτών. Η νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να φέρει νόμο που θα συγκεκριμενοποιεί τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα για τους αγρότες, μια δέσμευση που ουσιαστικά έχει ήδη αναληφθεί, με συγκεκριμένο μάλιστα ποσό. Οι αγρότες τα επόμενα χρόνια θα πληρώσουν σημαντικά ποσά και αυτό είναι δεδομένο. Καλό λοιπόν θα ήταν όσα από τα κόμματα ψήφισαν το νέο μνημόνιο και πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας να πουν καταρχήν την αλήθεια στους αγρότες του νομού. Πέρα όμως από την έντιμη ενημέρωση για αυτό που έρχεται, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και τα ζητήματα που δημιουργούν αδικίες.

 

Ένας αγρότης, για παράδειγμα, που παράγει ελαιόλαδο και διατηρεί βιβλία για να παρουσιάσει έξοδα θα πρέπει να δηλώσει τα μεροκάματα που γίνονται την περίοδο της συγκομιδής, των ψεκασμών και των άλλων εργασιών. Με το ισχύον σύστημα κάτι τέτοιο είναι πολύπλοκο, χρονοβόρο και καθίσταται τελικά αδύνατο. Ποιος ιδιοκτήτης τρακτέρ θα κόψει παροχή υπηρεσίας για τη μεταφορά των ελιών, το όργωμα και τον ψεκασμό; Με ποιο καθεστώς αυτός θα φορολογηθεί; Πώς θα δηλωθεί αυτός που έχει συνεργείο και μαζεύει εργολαβικά τις ελιές; Πώς θα δηλωθούν τα εργόσημα και οι αλλοδαποί που απασχολούνται; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να εξευρεθούν δίκαιες λύσεις, μέσα από τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα λάβει η επόμενη κυβέρνηση. Ζητήματα που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον σε τοπικό επίπεδο. Και αυτά αν δεν συζητηθούν τώρα, για να πάρουν μια ιδέα και αυτοί που δεν γνωρίζουν τα τοπικά ζητήματα και τις ιδιαιτερότητες, θα φτάσει το νομοσχέδιο στη βουλή και ο καθένας θα λέει ό,τι θέλει.

 

Το άλλο μεγάλο ζήτημα για το οποίο απαιτείται έντιμη πολιτική τοποθέτηση είναι τα οδικά έργα του νομού. Η τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας περνά μέσα από την ολοκλήρωση του εσωτερικού οδικού της δικτύου. Εδώ τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα: πώς θα χρηματοδοτηθεί και από ποιον η κατασκευή τους; Οι γενικότητες «θα προωθήσουμε…» ή «ανυποχώρητα θα διεκδικήσουμε…» έχουν κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο. Θα υλοποιηθεί ένα σχέδιο έτσι ώστε με συγχρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα και ιδιωτικούς πόρους να γίνουν οι δρόμοι ή θα πάμε με το παλιό σύστημα για να δούμε προκοπή μετά από καμία 20αρια χρόνια;

 

Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται  πουλώντας ενδιαφέρον και αγωνιστική διάθεση. Χορτάσαμε από το επίπλαστο ενδιαφέρον των γενικόλογων υποσχέσεων, τους ανυποχώρητους κωλοτούμπες και τους πρόθυμους αγωνιστές εκτός πλαισίου του υπαρκτού ανεπτυγμένου κόσμου. Η νέα περίοδος επιβάλει άλλο βηματισμό. Συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις κατασκευής έργων μέσα σε ένα δεδομένο οικονομικό πλαίσιο.  Ρυθμίσεις που κατανέμουν δικαιότερα τα βάρη μεταξύ των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων στα πλαίσια του προϋπολογισμού και της οικονομικής πραγματικότητας που κινείται η χώρα. Αν αυτά δεν γίνουν, κινδυνεύουν, τον επόμενο χρόνο, να μην εμφανίσει κανείς στο νομό τιμολόγιο πώλησης ελαιολάδου.  Να δημιουργηθεί μια νέα μαύρη αγορά – να είναι όλοι σίγουροι ότι αυτό δεν θα αργήσει - με την εφορία να ψάχνει στο τέλος τα κατώγια να βρει αν υπάρχει αποθηκευμένο στα ντεπόζιτα ελαιόλαδο.

 

 

 

panagopg@gmail.com