Σάββατο, 02 Ιανουαρίου 2016 15:48

Ο χρόνος που τελείωσαν οι μαγικές λύσεις

Γράφτηκε από τον

Ο χρόνος που τελείωσαν οι μαγικές λύσεις

 

Το 2015 ολοκληρώθηκε και όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται απολογισμός αλλά και ο προγραμματισμός για το μέλλον. Ποια ήταν τα γεγονότα που καθόρισαν τη χρονιά που έφυγε, ποια ήταν τα αρνητικά και ποια τα θετικά. Αλλαξε κάτι ή όλα παρέμειναν ίδια; Μετά από το πέρασμα αυτού του χρόνου μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι ή πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον; Τι μπορούμε να προσδοκούμε από τη νέα χρονιά; Η χρονιά που πέρασε από κάθε άποψη ήταν ενδιαφέρουσα. Το σίγουρο είναι ότι δεν πλήξαμε.

 

Ξεκίνησε με προσδοκίες και με όνειρα, στην πορεία υπήρξε δραματοποίηση, διαψεύσεις και πισωγυρίσματα, για να καταλήξουμε σε αβεβαιότητα χειρότερη από αυτή την οποία ξεκινήσαμε. Δεν θα ήταν υπερβολή αν το 2015 χαρακτηριζόταν ως το έτος που έφερε το τέλος των πολιτικών ψευδαισθήσεων. Ολοι οι μύθοι που είχαν οικοδομηθεί επί σειρά ετών και γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης, έχουν καταρρεύσει. Το παραμύθι έχει τελειώσει, παρότι ακόμα κάποιοι δεν το έχουν αποδεχτεί.

Το ερώτημα στο στόμα όλων είναι και τώρα τι ακολουθεί; Πώς θα ξεκολλήσουμε από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε; Πώς θα ξαναπάρει μπροστά η οικονομία; Απαντήσεις ξεκάθαρες δυστυχώς δεν υπάρχουν. Απουσιάζουν οι μεγάλες κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, να φέρουν ανατροπές και μέσα από αυτές να έλθει η αποκατάσταση των ονείρων που ο καθένας είχε κάνει. Τα όνειρα δεν τα κλέβει κανένας, για να παραφράσουμε το γνωστό σύνθημα, απλώς συγκρούονται με τη σκληρή πραγματικότητα και μένουν αναγκαστικά στον κόσμο της φαντασίας.

Με το 2015 κλείνει μια μεγάλη περίοδος ανορθολογισμού και αυτό είναι σίγουρα θετικό. Υπάρχει πλέον μια βάση συζήτησης στα πλαίσια του πραγματικού κόσμου. Μπορεί να μην συμφωνούμε ακόμα όλοι στο πώς θα πορευτούμε, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία έχει κατανοήσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. και να μην κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές στην οικονομία και τα …όνειρά μας. Οι μαγκιές και οι εθνικολεβεντιές του φραπέ, του στυλ «…να πάει ένας να τους δείξει…» τέλος! Και αυτό είναι το μεγάλο μάθημα του χρόνου που φεύγει. Ενα μάθημα που μας κόστισε ακριβά αλλά δυστυχώς ήταν ένα τίμημα που έπρεπε να καταβληθεί, προκειμένου να μετατρέψει τον κόσμο των παπαγάλων σε ανθρώπους που μπορούν να κατα- στήσουν την πληροφορία σε κριτική σκέψη και προοπτική.

Το 2016 όλα δείχνουν ότι θα είναι η χρονιά που μέσα από νέες ισορροπίες σε πολιτικό επίπεδο θα αρχίσει να γίνεται μια πιο ορθολογική συζήτηση για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας. Από το ασφαλιστικό μέχρι τον αναπτυξιακό νόμο και από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, θα έχουμε αναγκαστικά μια νέα προσέγγιση. Τα πάντα είναι απολύτως καθορισμένα και δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτικούς λεονταρισμούς και νέες αναβολές. Οι λογαριασμοί είναι συγκεκριμένοι και βαλμένοι στο χαρτί με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το καλαμπούρι έχει τελειώσει και αυτό το αντιλαμβάνονται πλέον όλοι.

Σε τοπικό επίπεδο ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός παραμένουν οι κινητήριοι άξονες της τοπικής οικονομίας, άντεξαν στην κρίση και κρατούν ζωντανή την ελπίδα. Η κρίση έδειξε ότι περιοχές που βασίζονται σε τομείς με εξωστρέφεια και δυναμική αντιμετώπισαν τα λιγότερα προβλήματα. Οι στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις στην ανάπτυξη των υποδομών, όπως η βελτίωση του εσωτερικού επαρχιακού οδικού δικτύου αλλά και πρωτοβουλίες αξιοποίησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των αγροτικών προϊόντων είναι τα στοιχεία που μπορούν να μας οδηγήσουν τόσο τη νέα χρονιά όσο και συνολικά σε ένα καλύτερο μέλλον.

 

Εχουμε τις δυνατότητες και πλέον και την εμπειρία να σταματήσουμε να ακούμε τις σειρήνες των εύκολων μαγικών λύσεων. Αυτές δεν υπάρχουν. Αντίθετα υπάρχει ο δρόμος της ορθολογικής αξιοποίησης των δυνατοτήτων μέσα στο περιβάλλον ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας που έχει κατακτηθεί σε επίπεδο Ε.Ε. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά πλέον γνωρίζουμε σχεδόν όλοι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για υπεκφυγές και πισωγυρίσματα.