Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 11:06

Δεν φταίνε οι άλλοι, μα το ξερό μας το κεφάλι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η πρόταση του Δήμου Καλαμάτας για παρέλαση των μαθητών στην επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης στις 23 Μαρτίου με παραδοσιακές στολές προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση των γονέων. Η συγκεκριμένη απόφαση θα επέφερε ένα πρόσθετο κόστος για τις οικογένειες, και τα λεφτά δεν περισσεύουν σε κανέναν. Ειδικά σε περιόδους οικονομικής ασφυξίας όπως αυτές που διανύουμε, το να πετάς λεφτά για παρελάσεις είναι τουλάχιστον υπερβολικό. Η απόφαση, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αποσύρθηκε σιωπηλώς.

Εστω και με αυτό τον τρόπο όμως ανοίγει ένα τεράστιο ζήτημα: αυτό των παρελάσεων και του τρόπου εορτασμού των επετείων. Οι γονείς ζήτησαν, αν ο δήμος θέλει ομοιομορφία και παραδοσιακές στολές, να τις πληρώσει αυτός - δηλαδή όλοι οι δημότες, γιατί "τζάμπα" δεν υπάρχει πουθενά. Το ζήτημα λοιπόν είναι αν πρέπει όλοι οι δημότες να πληρώνουν για παρελάσεις και παράτες, ή όχι. Δεν ξέρουμε όμως τι εξυπηρετούν τελικά οι δεξιώσεις, οι βιντεοσκοπήσεις και τα λοιπά χάπενινγκ που οργανώνονται. Τι είναι αυτό που προσθέτει ο εορτασμός με ταρατατζούμ των εθνικών επετείων και των παρελάσεων.

Εχουμε ανάγκη να τονίσουμε το εθνικό μας φρόνιμα με καβαλάρηδες και φουστανέλες; Μήπως θα ήταν καλύτερο και πολύ ωφελιμότερο να αποκτήσουμε αυτογνωσία, μέσα από τη σωστή ανάγνωση της Ιστορίας; Η Καλαμάτα, για παράδειγμα, μήπως θα έπρεπε να σταματήσει να εορτάζει την 25η Μαρτίου; Τι νόημα έχει να απελευθερωνόμαστε στις 23 Μαρτίου και να κηρύσσεται η επανάσταση στις 25 Μαρτίου; Γιατί πρέπει να συνεχίζουμε να μαθαίνουμε τα παιδιά μας παραμύθια με παπάδες που τάχα σήκωσαν τα λάβαρα στην Αγία Λαύρα; Καλοί οι εθνικοί μύθοι, έπαιξαν το ρόλο τους, αλλά είναι καιρός να μαθαίνουμε πια ότι ούτε κρυφά σχολειά υπήρχαν, ούτε η έναρξη της επανάστασης έγινε στις 25 Μαρτίου.

Σε μια περιοχή όπως η δική μας, όπου είναι σαφές ότι η επανάσταση ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, αλλά και ότι η χώρα ουσιαστικά απελευθερώθηκε πολύ αργότερα, μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, θα πρέπει με πράξεις να αποκαλύπτουμε την αλήθεια. Είναι γνωστή η ρήση του Σολωμού, «το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές». Μάθαμε(;) τη φράση, αλλά ποτέ δεν την σκεφτήκαμε ως το τέλος. Γιατί αν το κάναμε, θα είχαμε ανατρέψει μύθους και υπερβολές που τελικά θολώνουν την κρίση μας και δεν μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τα σύγχρονα προβλήματα.

Τα τελευταία χρόνια φάνηκε ολοκάθαρα πόσο κακό μάς έχει κάνει αυτή η στρεβλή μας ανάγνωση της Ιστορίας. Πώς ο εθνολαϊκισμός βρήκε πάτημα πάνω στους εθνικούς μύθους και στρέβλωσε την κρίση μας. Η συνομωσιολογική αντιμετώπιση των πάντων γύρω μας οφείλεται ακριβώς στους εθνικούς μύθους του «περιούσιου λαού», του ευκολόπιστου και πάντα προδομένου από τις δυνάμεις του κακού και τους ξένους που... κοιτάζουν το συμφέρον τους!

Οι μύθοι σε όλα τα επίπεδα έχουν κρατήσει ήδη πάρα πολλά χρόνια. Χιλιάδες άνθρωποι γύρω μας ζουν κυριολεκτικά εκτός πραγματικότητας, μέσα σε έναν μύθο, μιας και γνωρίζουν την Ιστορία μόνο ως σχολικό παραμύθι. Οποιος έχει στοιχειώδη μυαλό και αντικρίζει κατάμεστο το αμφιθέατρο της Νομαρχίας από ανθρώπους που περιμένουν από το Σώρρα να τους χαρίσει τα δάνεια, πρέπει ν' αντιλαμβάνεται πόσο κακό έχει κάνει η συνωμοσιολογία και ο ανορθολογισμός.

Επειδή λοιπόν ούτε τα πετρέλαια θέλουν να μας πάρουν, ούτε εξυπνότεροι είμαστε από τους άλλους, ούτε περιούσιοι βέβαια είμαστε, ούτε τα δάνεια πρόκειται να μας χαρίσουν, ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε με ιστορικούς και άλλους μύθους. Να τοποθετήσουμε τη χώρα μας στη μεγάλη, παγκόσμια εικόνα, και να σκεφτόμαστε λογικά, άρα εθνικά. Οι κραυγές των κουφιοκέφαλων δεν είναι ούτε λογικές ούτε εθνικά ωφέλιμες: Οδηγούν σε τραγωδίες - κι αυτό θα το ξέραμε ήδη από την Ιστορία, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν τη μάθαμε. Γι' αυτό και διαρκώς οδηγούμαστε στα ίδια λάθη και τελικά σε εθνικές τραγωδίες. Που αντί να τις αναλύσουμε και να εντοπίσουμε τα δικά μας λάθη, βρίσκουμε πάντα την εύκολη λύση, πως φταίνε οι άλλοι... και όχι το ξερό μας το κεφάλι.

 

panagopg@gmail.com