Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 09:21

Πλατείες και πεζόδρομοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πριν από λίγες ημέρες γράφαμε ένα σχόλιο για την κατάσταση στην πλατεία Οθωνος, την κυκλοφορία και το παρκάρισμα οχημάτων πάνω σε αυτήν. Περνώντας με το ποδήλατο την επομένη από την πλατεία, αναγνώστης επαγγελματίας μου είπε «ό,τι και να γράψεις δεν πρόκειται να ακούσει κανένας». Δεν είχε και άδικο βεβαίως αφού τα αυτοκίνητα συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να παρκάρουν αφού κανένας δεν έχει σκοπό να θέσει και να εφαρμόσει στοιχειώδεις κανόνες.

Εδώ πρέπει να φυλάγεσαι στη Γερμανού να μην σε χτυπήσει αυτοκίνητο τις ώρες που είναι κλειστά τα καταστήματα και οι "καβαλάρηδες" μπαινοβγαίνουν για να… κόψουν δρόμο. Ορισμένες φορές μάλιστα στρίβουν από τις καθέτους και την ώρα που λειτουργούν τα καταστήματα.

Δεν είναι όμως μόνο η πλατεία Οθωνος και το Ιστορικό Κέντρο όπου εμφανίζεται το πρόβλημα. Υπάρχουν ώρες της ημέρας κατά τις οποίες όχι μόνο τα αυτοκίνητα καβαλάνε στη Βαλαωρίτου, αλλά κλείνουν και όλες τις διαβάσεις κάνοντας δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία, εκείνων που σπρώχνουν καροτσάκια με μωρά, ακόμη και πεζών. Βλέπετε δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο δημόσιος χώρος είναι πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε είδους παράβαση. Αυτή η στάση ενθαρρύνεται ασφαλώς από το γεγονός ότι έχει πάψει να υπάρχει οποιοδήποτε μέτρο ελέγχου.

Ολοι θα θέλαμε οι ρυθμίσεις να λειτουργούν αυτομάτως και… αυτονοήτως. Επειδή όμως αυτό δεν γίνεται, θα πρέπει κάποιος να υπενθυμίζει ότι υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Αυτή άλλωστε είναι η αποστολή της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία κατά πώς φαίνεται μόνον τέτοιες εντολές δεν έχει. Καθημερινά τα περίπολα κόβουν βόλτες πάνω κάτω στην Αριστομένους όπου υπάρχει το… ψητό της ελεγχόμενης στάθμευσης. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως λίγο πιο πέρα από τον κεντρικό άξονα, εκτός και υπάρχει αντίθετη εντολή.

Προσωπικά απεχθάνομαι την πρακτική να θυμάσαι μια φορά στο τόσο ότι απαγορεύεται το παρκάρισμα σε εκείνο το σημείο, κάνουμε ένα "ντου" και την πληρώνουν όσοι βρέθηκαν και μετά το ξεχνάμε μέχρι να μας το… ξαναθυμίσουν. Θεωρώ ότι η δημοτική αρχή οφείλει να ξεκαθαρίσει τους κανόνες του παιχνιδιού, να προειδοποιήσει ότι αρχίζει ελέγχους σε συγκεκριμένους χώρους και ότι μετά από αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζει όσα προβλέπει ο νόμος.

Πρέπει να υπάρξουν αυστηροί κανόνες για την κίνηση των αυτοκινήτων σε πλατείες και πεζοδρόμους και ακόμη πιο αυστηρή εφαρμογή τους. Από το δήμο πρέπει να αφήσουν την πελατειακή λογική και να διαμηνύσουν σε όλους ότι οι πλατείες και οι πεζόδρομοι δεν είναι για αυτοκίνητα.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Περιφέρεια και Μεσσηνία Η έννοια της "διάβασης" »