Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 20:03

Πολιτικές ευθύνες για την αποτυχημένη υποψηφιότητα

Γράφτηκε από τον

Πολιτικές ευθύνες για την αποτυχημένη υποψηφιότητα

 

Για μια ακόμα φορά πολλοί πολίτες, όπως σε όλα τα δημόσια θέματα έτσι και για το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, δεν συζητούν τις πραγματικές πολιτικές ευθύνες, τα τεχνικά λάθη και τις ελλείψεις του φακέλου της υποψηφιότητας KALAMATA:21, αλλά πλάθουν θεωρίες συνωμοσίας αναζητώντας παράλληλα ενόχους και εξιλαστήρια θύματα.

Σύμφωνα με την πιο δημοφιλή από αυτές τις θεωρίες, η Ελευσίνα κέρδισε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με τη βοήθεια της κυβέρνησης και μάλιστα η παρέμβαση ήταν τόσο μεγάλη ώστε καθυστέρησε και η παράδοση του περιφερειακού της Καλαμάτας για να περάσει η επιτροπή από το Ασπρόχωμα. Θέλω να πιστεύω ότι τόσο η δημοτική αρχή όσο και το γραφείο KALAMATA:21 δεν θα ακολουθήσουν το δρόμο του εθνικολαϊκισμού και θα διαψεύσουν κατηγορηματικά και δημόσια αυτές τις φήμες αφήνοντας έκθετους όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την αποτυχημένη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. 

Από την άλλη πλευρά και πάντα αναφορικά με τις πολιτικές ευθύνες, δεν θα πρέπει να περάσει εντελώς ασχολίαστη ούτε η σιωπή των Μεσσήνιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η παθητική στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ειδικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να εκφράσουν τη στήριξή τους στην καλαματιανή υποψηφιότητα είτε με δημόσια κοινή επιστολή τους είτε με συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας με αστερίσκο τις πολιτικές διαφωνίες με το δήμαρχο. Προτίμησαν να σιωπήσουν και τώρα δίνουν δικαίωμα σε πολλούς να τους κατηγορούν και να τους χρεώνουν μέχρι και την καθυστερημένη παράδοση του δρόμου. 

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης που στην πρώτη επιλογή δεν έκρυψε την προτίμησή του στην υποψηφιότητα της Τρίπολης, σε αυτή τη φάση αν και θεωρητικώς ήταν στο πλευρό της Καλαμάτας, στην πράξη δεν έκανε τίποτα για να στηρίξει το KALAMATA:21. Επίσης οι Μεσσήνιοι αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλειφέρη, Περικλής Μαντάς και Ντίνα Νικολάκου μάλλον δεν θα έχουν πολλά να πουν σε μια συνέντευξη Τύπου για τη στήριξη που πρόσφεραν στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας. 

Τέλος η σιωπή του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή Μεσσηνίας Αντώνη Σαμαρά για τα μεγάλα θέματα του νομού μόνο καλό δεν προσφέρει στον τόπο. Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να πει ανοιχτά αν του ζητήθηκε βοήθεια, αν προσφέρθηκε ο ίδιος να βοηθήσει και του αρνήθηκαν ή αν παρακολούθησε από μακριά την υποψηφιότητα χωρίς να παρέμβει. 

Σε κάθε περίπτωση η υποψηφιότητα της Καλαμάτας δεν ήταν ένα απλό στοίχημα που χάθηκε. Ηταν ένας αναπτυξιακός στόχος που δεν ολοκληρώθηκε και για την αποτυχία αυτή δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Βεβαίως ο κ. Νίκας φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποτυχία αλλά όχι την αποκλειστική. Ευθύνονται σε μικρότερο ποσοστό και οι πολιτικοί που δεν βοήθησαν ενώ μπορούσαν, την καλαματιανή υποψηφιότητα. 

Υ.Γ. Για το φάκελο της υποψηφιότητας, τις μεγάλες ευθύνες της δημοτικής αρχής και το πολιτιστικό μέλλον της πόλης θα γράψουμε λεπτομερώς τις επόμενες μέρες.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 18:12