Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 20:05

Παραμύθια για τον πλούτο και την ηθική των πολιτικών 

Γράφτηκε από τον

Παραμύθια για τον πλούτο και την ηθική των πολιτικών 

 

Η δημοσίευση των "πόθεν έσχες" των βουλευτών έδωσε αφορμή για μια ακόμα φορά να ακουστούν υπερβολές για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα των πολιτικών. Ειδικότερα, για μια ακόμα φορά πολλοί πολιτικοί έπεσαν θύματα του λαϊκίστικου στερεότυπου που καλλιεργούν πολλές φορές και οι ίδιοι καταγγέλλοντας τον πλουτισμό ως ανήθικη πράξη. 

Λυπάμαι που ενδεχομένως θα στενοχωρήσω κάποιους που έχουν πιστέψει τα παραμύθια του λαϊκισμού, αλλά οφείλω να διευκρινίσω πριν συνεχίσω το σχολιασμό του "πόθεν έσχες" των πολιτικών, ότι η προσπάθεια απόκτησης περιουσίας και μεγαλύτερου εισοδήματος ούτε ανήθικη είναι ούτε στρέφεται εναντίον του δημοσίου συμφέροντος. Αντιθέτως, όποιος εργάζεται για να αυξήσει την περιουσία του και το εισόδημά του παράγοντας παράλληλα πλούτο και θέσεις εργασίας προσφέρει περισσότερα στην κοινωνία από όσα καταναλώνουν αυτοί που ψάχνουν μια θέση στο Δημόσιο για να… απλώσουν  την αρίδα τους, όπως θα έλεγε και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. 

Από εκεί και πέρα, και πάντα σε αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη, πιστεύω αταλάντευτα ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να αμείβονται με υψηλούς μισθούς ώστε να μην μπαίνουν εύκολα στον πειρασμό της “συναλλαγής” και της διαπλοκής. Βεβαίως σε έναν ιδανικό κόσμο οι πολιτικοί θα πρόσφεραν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους αλλά η κοινωνία μας δεν έχει κατακτήσει ακόμα αυτή την ουτοπική βαθμίδα. Προσωπικά πιστεύω ότι και στον ιδανικό κόσμο θα υπάρχουν πολιτικοί, δικαστές, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι που θα τα αρπάζουν, αλλά αυτή η ανάλυση είναι αντικείμενο ενός άλλου άρθρου, καθώς σε αυτή την κοινωνία στο στόχαστρο παραμένουν κυρίως οι πολιτικοί.

Το περίεργο είναι ότι υπέρμαχοι της ηθικής, που χρεώνουν τα πάντα στους πολιτικούς δεν είναι άνθρωποι που έχουν εργαστεί πολύ στη ζωή τους ή επιχειρηματίες που έχουν καεί στο χυλό της σχεδιασμένης οικονομίας, αλλά… πολιτικά στελέχη που θα έδιναν τα πάντα για να κυβερνήσουν μία κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία από το κόμμα ή το στρατό. Με άλλα λόγια: Οι αντικοινοβουλευτικές δυνάμεις έχουν πολλούς λόγους να στοχοποιούν τους πολιτικούς και να αποδομούν σε κάθε ευκαιρία το δημοκρατικό σύστημα αξιών που εγγυάται την περιουσία των πολιτών. Κυρίως όμως το κάνουν γιατί θέλουν να γίνουν… χαλίφηδες στη θέση των πολιτικών που τους καταγγέλλουν ως πλούσιους και ανήθικους. 

Σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί, οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι περιφερειακοί και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι κακό να έχουν περιουσία ούτε είναι ανήθικο να αμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Παράνομη και ανήθικη είναι μόνο η διαφθορά και η συναλλαγή σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

 

Τηλέφωνο: 6974618514

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 16:26