Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 19:58

Η απλή αναλογική δεν είναι πανάκεια 

Γράφτηκε από τον

Η απλή αναλογική δεν είναι πανάκεια 

 

Γνωρίζω πολλούς καλοπροαίρετους πολίτες αλλά και πολιτικούς που πιστεύουν ειλικρινά ότι το σύστημα της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα αναδείξει νέα ικανά πρόσωπα, ενώ παράλληλα θα αναγκάσει τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να συνεργαστούν με το συμβούλιο αντί να διοικούν συγκεντρωτικά, μοιράζοντας αμειβόμενες θέσεις σε δήμους, περιφέρειες και αυτοδιοικητικές επιχειρήσεις.

Γνωρίζω όμως ότι και ο δρόμος για την κόλαση είναι τις περισσότερες φορές στρωμένος με καλές προθέσεις αισιόδοξων ανθρώπων, που πιστεύουν ότι ο γείτονας της διπλανής πόρτας είναι αγαθός και για αυτό αποκλείεται να προκαλέσει κακό ακόμα και αν του δοθεί η ευκαιρία. 

Δυστυχώς όμως για τους υπεραισιόδοξους η Ιστορία έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και πολύ φοβάμαι ότι θα γίνουμε για μια ακόμα φορά μάρτυρες διάψευσης ψευδαισθήσεων, αν και εφόσον οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές γίνουν με απλή αναλογική. Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να διευκρινίσω ότι δεν διαφωνώ με το σύστημα της απλής αναλογικής. Απλώς πιστεύω ότι είναι άκαιρη η θεσμοθέτησή της σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας μάλιστα το πελαγωμένο εκλογικό σώμα στράφηκε σε “Λεβέντηδες” και ναζιστές δείχνοντας ότι μπορεί να ψηφίσει εξίσου παράλογα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Βεβαίως όσοι θεωρούν αναγκαία την απλή αναλογική για την ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης εκτιμούν αφενός ότι η ψήφος διαμαρτυρίας θα είναι περιορισμένη και αφετέρου ότι συντεχνιακά και τοπικιστικά συμφέροντα δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν τη δύναμη, που θα τους επιτρέψει να μεταβληθούν σε ρυθμιστές της κατάστασης και να επηρεάζουν τις αποφάσεις των συμβουλίων. Κανένας όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εκλογής στα περιφερειακά ή τα δημοτικά συμβούλια ναζιστών, ακροαριστερών, φανατικών θρησκευόμενων, οπαδών ομάδων ή οποιασδήποτε άλλης σέκτας θελήσει να ξεφτιλίσει τους θεσμούς ή να προωθήσει σκοπούς που κάθε άλλο παρά το κοινό συμφέρον εξυπηρετούν. Κανένας επίσης δεν μπορεί να απαγορεύσει τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου από πρόσωπα που θα ζητούν να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη ή να επιτρέπονται οι ξαπλώστρες μέχρι το… κύμα. Εννοείται ότι ειδικά σε μικρούς δήμους είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενη η δημιουργία τοπικών συνδυασμών που θα ζητούν ανταλλάγματα για την περιοχή τους, προκειμένου να ψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση. Μάλλον είναι αιθεροβάμων όποιος πιστεύει ότι αυτοί οι τοπικοί συνδυασμοί δεν θα ζητούν επίμονα και σε κάθε ευκαιρία την απόσχιση της κοινότητάς τους και τη δημιουργία νέου δήμου. Από εκεί και πέρα αν κάποιος θεωρεί ως πρόοδο την επιστροφή στις κοινότητες, αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου. Προσωρινά απλώς καταγράφουμε τους κινδύνους που εγκυμονεί η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 13:37