Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 19:56

Ο άνθρωπος πάντα αναζητά ευκαιρίες 

Γράφτηκε από τον

Ο άνθρωπος πάντα αναζητά ευκαιρίες 

 

Θύελλα αντιδράσεων και στη Μεσσηνία προκάλεσε ο Κώστας Καζάκος όταν πριν λίγες μέρες δήλωσε: “Ο,τι θέλει ο νέος πρέπει να το παλέψει και να αγωνιστεί να τα κερδίσει στον τόπο του, αλλιώς είναι ξένος! Φύγανε και πάνε και δουλεύουν για τις ξένες χώρες και ο τόπος τι θα γίνει;

Αυτό είναι στην ουσία… προδοσία». Χθες ο κ. Καζάκος και ενώ δεχόταν διασταυρωμένα πυρά στα κοινωνικά δίκτυα, αναγκάστηκε να ανασκευάσει δηλώνοντας: «Δεν είπα προδότες τους νέους που φεύγουν. Είπα προδότες αυτούς που τους οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, με αποτέλεσμα να φύγουν. Πώς λέγεται αυτό το φαινόμενο; Εξανδραποδισμός δεν λέγεται; Οταν οι στατιστικές της Ευρώπης λένε ότι 500.000 νέοι επιστήμονες έχουν φύγει για μεροκάματο στην Ευρώπη και έχουν κοστίσει στην Ελλάδα 12 δις ευρώ και οι χώρες υποδοχής έχουν επωφεληθεί με 65 δις ευρώ, αυτό δεν είναι εξανδραποδισμός για τον τόπο; Οι νέοι πρέπει να μένουν και να αγωνίζονται στον τόπο τους».

Παρατηρούμε λοιπόν ότι και στη διορθωτική δήλωση ο κ. Καζάκος εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι “οι νέοι πρέπει να μένουν και να αγωνίζονται στον τόπο τους”. Αν ήθελα απλώς να ειρωνευτώ τον κ. Καζάκο θα έλεγα ότι και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να αγωνίζονται στον τόπο τους και να μην γίνονται… διευθυντές στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας τρώγοντας το ψωμί των ντόπιων καλλιτεχνών. Ομως δεν είναι πρόβλημα ούτε οι προσωπικές απόψεις του κ. Καζάκου, ούτε επειδή ο γνωστός καλλιτέχνης μιλάει έχοντας εξασφαλίσει το… παντεσπάνι του με τα χρήματα των φορολογούμενων δημοτών της Πάτρας. 

Τα περισσότερα προβλήματα ξεκινούν επειδή εκατομμύρια συνάνθρωποί μας σε όλο τον πλανήτη δεν θέλουν να πιστέψουν ότι ο άνθρωπος πάντα θα μεταναστεύει για καλύτερη ποιότητα ζωής. Αλλωστε μια ματιά στην ιστορία θα πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι από τους… προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα οι άνθρωποι άφηναν τις πατρογονικές εστίες αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Το ίδιο κάνουν σήμερα και χιλιάδες μετανάστες που φεύγουν από την Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική αναζητώντας μια θέση στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το ίδιο έκαναν τους περασμένους αιώνες εκατομμύρια Ευρωπαίοι μεταξύ των οποίων και χιλιάδες Ελληνες ψάχνοντας ευκαιρίες σε Αμερική και Αυστραλία. Το ίδιο κάνουν σήμερα και χιλιάδες νέοι Ελληνες επιστήμονες που δεν βρίσκουν εργασία στην Ελλάδα επειδή μεταξύ άλλων οι “μαυροσημαιάδες” δεν θέλουν “καπιταλιστικές επενδύσεις” στη χώρα μας. Το ίδιο θα έκανε και ο μέσος Ελληνας αν έβρισκε εργασία με περισσότερα χρήματα ή επιχειρηματική ευκαιρία σε άλλη περιοχή της Ελλάδας ή στο εξωτερικό.  

Πολλοί όμως τα χρόνια της δανειακής ευημερίας πίστεψαν ότι ο “περιούσιος λαός” δεν θα χρειαστεί ποτέ να εγκαταλείψει τον “ευλογημένο τόπο” γιατί πάντα θα υπάρχει μια θέση στο Δημόσιο για όσους δεν μπορούν να εξασκήσουν το επάγγελμα του πατέρα τους. Τώρα οι μισοί από αυτούς καλούν τους Ελληνες νέους να μείνουν στον τόπο τους και να αγωνιστούν και οι άλλοι μισοί κατηγορούν όσους εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω πολέμου επειδή δεν κάθονται να σκοτωθούν στην πατρίδα τους. Θα μου πείτε: Πάλι καλά είμαστε, αφού τον περασμένο αιώνα όλοι αυτοί σκότωναν τους “προδότες” που ήθελαν να μετακινούνται ελεύθερα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι και στον 21ο αιώνα δεν θα μείνουν στα λόγια οι “αγωνιστές” και ότι σύντομα στο όνομα ενός νέου ή παλιού -ισμού θα γίνουν βίαιες απόπειρες για περιορισμό των μετακινήσεων. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 18:30