Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 19:57

Οι ψευδαισθήσεις του Κυριάκου 

Γράφτηκε από τον

Οι ψευδαισθήσεις του Κυριάκου 

 

Πριν κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, στενοχώρησα πολλούς αριστερούς φίλους μου και αναγνώστες της “Ε”, γράφοντας ότι ο Αλεξης Τσίπρας βαδίζει προς την κυβέρνηση εκφράζοντας κυρίως όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στο μετεμφυλιακό πελατειακό κράτος, ώστε να συνεχιστούν οι ρουσφετολογικές προσλήψεις στο Δημόσιο και οι επιχορηγήσεις ή οι ρυθμίσεις οφειλών των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων.

Οι πολιτικές εξελίξεις απλώς επαλήθευσαν τις προβλέψεις μου. Το κυβερνών κόμμα χρησιμοποίησε το κράτος ως λάφυρο (όπως περίπου έκαναν από τη μεταπολίτευση μέχρι τη χρεοκοπία του 2010 το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ), προκειμένου αφενός να διατηρηθεί στην εξουσία και αφετέρου να συσπειρώσει γύρω του ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος, που θα του επιτρέψει να επιστρέψει στην εξουσία μετά από μια ενδεχόμενη ήττα στις επόμενες εκλογές. 

Τώρα, έφτασε η ώρα να στενοχωρήσω αντιστοίχως τους δεξιούς φίλους μου και αναγνώστες της “Ε”, με την πρόβλεψη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βαδίζει προς την εξουσία εκφράζοντας κυρίως όσους θεωρούν καταστροφική την πολιτική της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, δεν θα καταφέρει τίποτα περισσότερο από το να συγκρουστεί με τον σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος θέλει να χρησιμοποιήσει το κράτος ως λάφυρο, ώστε να συνεχιστούν οι ρουσφετολογικές προσλήψεις στο Δημόσιο και οι επιχορηγήσεις ή οι ρυθμίσεις οφειλών των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων. 

Αφορμή για αυτή την πρόβλεψη αποτελεί η προχθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με την οποία αλλάζουν οι χρήσεις γης σε 59 παραθαλάσσια στρέμματα στη Δυτική Παραλία για να γίνει ασύμφορη η πώλησή τους σε ιδιώτες. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και στενός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, πριν προχωρήσει στην αλλαγή των χρήσεων γης, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μεταβιβαστεί από το κράτος στο δήμο η ιδιοκτησία των 59 στρεμμάτων. Οταν οι δανειστές απαγόρευσαν τις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχειών του ΤΑΙΠΕΔ στους δήμους, η δημοτική αρχή Καλαμάτας άλλαξε τις χρήσεις γης, ώστε να μην μπορεί κανένας ιδιώτης να αξιοποιήσει τα 59 παραθαλάσσια στρέμματα κι έτσι αυτά να παραμείνουν τελικά στο κράτος. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Νίκας, εκτός από φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι και... φιλελεύθερος. Από εκεί και πέρα, όταν κάποιος αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά με βάση την εικόνα που θέλει να έχει για τον εαυτό του και όχι με κριτήριο την πραγματική πολιτική που ασκεί, εκτιμώ ότι είναι άσκοπο να απαριθμήσω τους λόγους για τους οποίους θεωρώ πως ο κ. Νίκας είναι εθνικοσοσιαλιστής - και όχι βεβαίως φιλελεύθερος. Ετσι κι αλλιώς, ο κ. Νίκας συνεργάζεται άριστα με τους υπουργούς της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Αλέξη Τσίπρα και του εθνικιστή Πάνου Καμμένου, όπως θα συνεργαζόταν και με οποιαδήποτε κυβερνητικά στελέχη θα είχαν στόχο, αν όχι να αυξήσουν την κρατική περιουσία, τουλάχιστον να τη διατηρήσουν. Αντιθέτως, θα ερχόταν σε ρήξη με οποιαδήποτε κυβέρνηση θα επιχειρούσε να περιορίσει τις παραγωγικές δραστηριότητες του κράτους και της αυτοδιοίκησης, αναθέτοντας σε ιδιώτες όχι μόνο την αξιοποίηση των παραθαλάσσιων στρεμμάτων, αλλά και του αεροδρομίου - στη διοίκηση του οποίου ο δήμαρχος Καλαμάτας θέλει φυσικά να συμμετέχει. 

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Νίκας είναι εκφραστής της κυρίαρχης αντίληψης που διαπερνά οριζόντια τον ελληνικό πολιτικό άξονα, από την άκρα Δεξιά έως την άκρα Αριστερά. Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, το κράτος είναι καλύτερος επιχειρηματίας από τους ιδιώτες επειδή εκφράζει το κοινό συμφέρον, ενώ τα άτομα ενδιαφέρονται μόνο για το επάρατο κέρδος. 

Εξω από τα σύνορα της Ελλάδας βέβαια, ακόμα και το... Κομουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει αναθέσει σε ιδιώτες την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, αφού όλοι διαπίστωσαν ότι το κράτος είναι ένας αποτυχημένος επιχειρηματίας. Αντιθέτως, όχι μόνο στο Δήμο Καλαμάτας και στη Μεσσηνία (όπου ούτε ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ταχθεί δημόσια υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων) αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι περισσότεροι πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το κράτος είναι η... ατμομηχανή της οικονομίας. 

Γι' αυτό όποιος δηλώνει, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι θα μεταρρυθμίσει την οικονομία, αλλά δεν συγκρούεται πριν έρθει στην εξουσία με την κυρίαρχη κρατικιστική αντίληψη, είναι καταδικασμένος να ακολουθήσει την πορεία του Αλέξη Τσίπρα - και μετά από λίγους μήνες στην κυβέρνηση, να δηλώσει ότι έτρεφε αυταπάτες για το κόμμα του και τους στενούς του φίλους. 

Την ίδια ώρα, οι δεξιοί μου φίλοι θα αμύνονται ρωτώντας: «Γιατί, οι άλλοι ήταν καλύτεροι;».

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 13:37