Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017 19:56

Κάμερες ασφαλείας σε καταυλισμούς και δρόμους 

Γράφτηκε από τον

Κάμερες ασφαλείας σε καταυλισμούς και δρόμους 

 

“Το θέμα των εγκαταλειμμένων περιοχών δεν είναι μόνο θέμα αστυνομικής αντιμετώπισης. Εχει κοινωνικές προεκτάσεις και προσπαθούμε σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία να το δούμε στο σύνολό του. Δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν λύνεται με επιχειρήσεις της μιας μέρας ή μόνο με αστυνομικές δράσεις”.

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μετά το θάνατο του 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι και δεν νομίζω ότι κάποιος θα διαφωνήσει μαζί του για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της τσιγγάνικης παραβατικότητας. Επειδή όμως μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί, όπως εύστοχα έχει επισημάνει ο Κέυνς, δεν μπορούμε να περιμένουμε αιώνια είτε να  αποδώσει καρπούς η συνεργασία των αρμόδιων υπουργών είτε να δημιουργηθεί μια ιδανική κοινωνία, στην οποία οι τσιγγάνοι θα ασχολούνται με ό,τι τους αρέσει χωρίς να ενοχλούν τους συνανθρώπους τους. 

Αλλωστε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού στον κόσμο όποιος δεν θέλει να κάνει τίποτα προβάλλει το… ιδανικό, όχι ως όραμα αλλά ως άλλοθι για τη δική του ανικανότητα. Ετσι λοιπόν και ο κ. Τόσκας, όπως και οι προκάτοχοί του, μιλά για τη μακροπρόθεσμη ένταξη των τσιγγάνων στην ελληνική κοινωνία που είναι εντελώς διαφορετικό θέμα από την απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων και της τάξης. Με απλά λόγια: Οι πολίτες ζητούν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να πιέσει τους αστυνομικούς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ώστε να διαλυθούν τα “άβατα” των τσιγγάνων, των πρεζέμπορων και οποιασδήποτε άλλης παράνομης ομάδας δημιουργεί “θύλακες ανασφάλειας” εντός ή εκτός των πόλεων. 

Ειδικά στη Μεσσηνία -γιατί για το Μενίδι δεν έχω άποψη- η τσιγγάνικη παραβατικότητα μπορεί να μειωθεί δραστικά αν παράλληλα με την αυστηρή  τήρηση των νόμων τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας σε στρατηγικά σημεία του νομού. Δυστυχώς όμως αντί να συζητούμε πού θα τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας ο καθένας όχι μόνο ζητάει έναν αστυνομικό έξω από το σπίτι του, αλλά νομίζει ότι θα διαφυλάξει και τα προσωπικά του δεδομένα από την εξουσία αν οι κλέφτες μπορούν να μπαίνουν σε πόλεις και χωριά χωρίς να βιντεοσκοπούνται. Οπως φαίνεται, θα χρειαστεί να θρηνήσουμε και άλλα θύματα πριν ζητήσουμε από την Αστυνομία να εγκαταστήσει κάμερες ασφαλείας όχι μόνο στις εισόδους - εξόδους των τσιγγάνικων καταυλισμών αλλά και στους δρόμους των χωριών και των πόλεων. Μέχρι τότε η Αστυνομία θα αναζητά στοιχεία για δράστες σε κάμερες ιδιωτών και οι υπόλοιποι θα φαντασιώνονται ότι ζουν σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα, ενώ στην πραγματικότητα διατηρεί “άβατα” και “θύλακες ανασφάλειας” επειδή οι κυβερνήσεις δεν κάνουν ούτε τα αυτονόητα. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017 17:58