Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 19:58

Ο δρόμος προς την τυραννία

Γράφτηκε από τον

Ο δρόμος προς την τυραννία

 

Στη χώρα που “το δίκιο του εργάτη” είναι ισχυρότερο από το Σύνταγμα και τους νόμους είναι μάλλον άσκοπο να σχολιάσουμε το κλείσιμο επιχειρήσεων από διαδηλωτές που εκφράζουν αυτόκλητα τη λαϊκή βούληση.

Βεβαίως σε κάποιο φιλοσοφικό ή νομικό συνέδριο θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε γιατί η λαϊκή βούληση εκφράζεται από καμιά δεκαριά διαδηλωτές και όχι από τους εκλεγμένους βουλευτές που ψηφίζουν το Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά στη βραχυχρόνια πολιτική ζωή αυτό που έχει σημασία είναι η αποτελεσματικότητα των συλλαλητηρίων και όχι τα συμπεράσματα των συνεδρίων. 

Θα μου πείτε: Το Κράτος Δικαίου απειλείται από μια ομάδα διαδηλωτών που διαμαρτύρεται κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές; Οχι φυσικά, αφού μεταξύ άλλων στο Κράτος Δικαίου οι διαδηλώσεις είναι απόλυτα νόμιμες και προστατεύονται από το Σύνταγμα. Το Κράτος Δικαίου κινδυνεύει επειδή οι πολίτες παρακολουθούν παθητικά διαδηλωτές να κλείνουν καταστήματα χωρίς να αναρωτιούνται για την απουσία των δικαστικών και αστυνομικών αρχών. Με άλλα λόγια: Οι διαδηλωτές απλώς αποκαλύπτουν την αδυναμία των αρχών να εφαρμόσουν τους νόμους που προστατεύουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων. 

Ειλικρινά δεν γνωρίζω γιατί οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές δεν εφαρμόζουν τους νόμους. Συγκεκριμένα δεν ξέρω αν εμποδίζονται από τους πολιτικούς ή αν πιστεύουν όπως και πολλοί άλλοι Ελληνες ότι το Νομοθετικό Σώμα εκφράζει ξένα συμφέροντα και άρα είναι εθνική (ή ταξική) επιταγή η ανυπακοή στους νόμους. Γνωρίζω όμως ότι ιστορικά την περίοδο της ανομίας την διαδέχεται η τυραννία, καθώς αυτόκλητοι σωτήρες καταλύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς εκμεταλλευόμενοι το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί όταν ο νόμος δεν προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. 

Ξεκαθαρίζω για μια ακόμα φορά για να μην παρεξηγηθώ (σε μια εποχή που οι επίδοξοι αυτόκλητοι σωτήρες και εκπρόσωποι του λαού “παρεξηγούν” οτιδήποτε είναι αυτονόητο): Οι διαδηλώσεις όχι μόνο είναι νόμιμες αλλά και αναγκαίες σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Παράνομο είναι το κλείσιμο καταστημάτων που ο νόμος επιτρέπει τη λειτουργία τους. Παράνομος είναι ο προπηλακισμός εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα. Παράνομη είναι η παρενόχληση πολιτών που θέλουν να αγοράσουν προϊόντα αντί για υπηρεσίες καφετεριών και μπαρ που λειτουργούν κανονικά την ίδια ώρα, χωρίς να διαδηλώνει κανένας έξω από αυτά, επειδή προφανώς οι “φουσκωτοί” προστάτες τους είναι γνησιότεροι εκφραστές του “δίκιου του εργάτη” από τους διαδηλωτές. 

ΥΓ.1 Θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον να ακούσουμε ή να διαβάσουμε την άποψη των επιχειρήσεων που θέλουν να ανοίγουν και τις Κυριακές αφού μέχρι τώρα τηρούν σιγή ασυρμάτου, αφήνοντας τους “τρελούς αρθρογράφους” να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Αν εκτιμούν ότι το κλείσιμο των καταστημάτων από τους διαδηλωτές είναι... τουριστική ατραξιόν να μας το πουν για να προβάλουμε περισσότερο τα χάπενινγκ.  

ΥΓ.2 Σε κάθε πόλη για το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων πρέπει να αποφασίζει ο Εμπορικός Σύλλογος και κανένας άλλος φορέας. Από εκεί και πέρα όλοι οι υπόλοιποι μπορούμε να γράφουμε ή να διαδηλώνουμε διεκδικώντας μικρότερο, μεγαλύτερο ή ελαστικότερο ωράριο λειτουργίας. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 18:55