Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 13:41

Εδώ είναι Μεσσηνία, δεν είναι… “Da capo”

Γράφτηκε από τον

Εδώ είναι Μεσσηνία, δεν είναι… “Da capo”

 

Για το αποτέλεσμα και την προσέλευση στις εκλογές του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς είναι σίγουρο ότι θα γραφτούν πολλά και ότι θα ειπωθούν ακόμα περισσότερα, αφού εκτός όλων των άλλων οι νικητές της Κυριακής θα χρησιμοποιήσουν τις πολιτικές αναλύσεις ως όπλο τόσο στη μάχη της ερχόμενης Κυριακής όσο και στις εθνικές κάλπες.

Δεν ξέρω όμως αν θα τονιστεί όσο αξίζει η εκλογική αποτυχία των Σταύρου Θεοδωράκη και Γιώργου Καμίνη στις περιφερειακές κάλπες. Ενδεικτικά θα συγκρίνουμε τα εκλογικά ποσοστά των βασικών μονομάχων σε Μεσσηνία και Αττική (σε παρένθεση τα αποτελέσματα στο 94% των τμημάτων της Αττικής): Φώφη Γεννηματά 47,4% (35,6%), Νίκος Ανδρουλάκης 25,2 % (20,06%), Γιώργος Καμίνης 13,6% (15,3%) και Σταύρος Θεοδωράκης 6,6% (18,2%). 

Διαβάζοντας τα ποσοστά διαπιστώνουμε με την πρώτη ματιά ότι οι υποψήφιοι από το ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησαν στη Μεσσηνία επειδή εκμεταλλεύτηκαν τον κομματικό μηχανισμό. Αντιθέτως οι Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης πήραν ένα ακόμα καλό μάθημα για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς δεν κατάφεραν να περάσουν το μήνυμά τους στους ψηφοφόρους της περιφέρειας. Ειλικρινά δεν ξέρω αν οι συνεργάτες τους διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις θεώρησαν εξαρχής χαμένη την περιφέρεια και επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στην Αττική ή αν οι ίδιοι θεωρούν ότι αρκεί μια εμφάνιση στην πρωτεύουσα ενός νομού για να θριαμβεύσουν στις κάλπες. Γνωρίζω όμως ότι οι ψήφοι στην επαρχία δεν χαρίζονται και ότι αν οι ψηφοφόροι δεν δουν τον υποψήφιο στο χωριό τους, στις παρελάσεις και στις γιορτές, θα ψηφίσουν για μια ακόμα φορά εκείνον που τους ρώτησε πώς πάει η σοδειά και αν το παιδί τους έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο. 

Με απλά λόγια: Για να κατακτήσει ο υποψήφιος την επαρχία πρέπει να σηκώσει πολλές φορές το τηλέφωνο και να ευχηθεί χρόνια πολλά όχι μόνο στο δήμαρχο της περιοχής αλλά σε κάθε εν δυνάμει ψηφοφόρο. Από εκεί και πέρα, όταν ένα κόμμα όπως το Ποτάμι θεωρεί σκόπιμο να μην έχει κομματικά γραφεία στην επαρχία, μάλλον δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται όταν ο επικεφαλής του δεν μπορεί να συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό στην κάλπη της Κεντροαριστεράς. 

Γενικότερα, οι νίκες στις εκλογικές αναμετρήσεις δεν επιτυγχάνονται με σχέδια από το “Da capo” και χωρίς στρατό στην επαρχία. Οποιος πιστεύει ότι θα εκλεγεί επειδή νομοτελειακά θα κυριαρχήσει το νέο και το σύγχρονο, όχι μόνο είναι βαθιά νυχτωμένος, αλλά είναι και εξίσου επικίνδυνος με όσους διαδίδουν ή πιστεύουν ότι κατέχουν τη μοναδική αλήθεια και ότι στην πολιτική ζωή ισχύει το “ή εμείς ή αυτοί”. 

Υ.Γ. Από το 2009 στις εκλογικές αναμετρήσεις (εσωκομματικές και εθνικές) στην Ελλάδα επικρατεί όποιος κυριαρχήσει στα social media με επικοινωνιακές πρακτικές που δεν διαφέρουν σε τίποτα από όσα πρέπει να κάνει ένας υποψήφιος για να κατακτήσει την επαρχία. Μένει να δούμε αν η κυρίαρχη τάση θα επιβεβαιωθεί και στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 13:49