Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 12:35

Η αντεπίθεση των λαϊκιστών 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Οταν στις ΗΠΑ διοργανώθηκε “Διεθνής συνδιάσκεψη για την επίπεδη Γη” θα ήταν τουλάχιστον υπερβολικό να ζητήσει κάποιος από την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου να μην αμφισβητεί τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον τουρισμό, επειδή δεν την βολεύουν.

Οπως φαίνεται, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, η επιστημονική γνώση δέχεται μια ανελέητη επίθεση από όσους έχουν την ευκαιρία να βρουν μπροστά τους μια κάμερα, ένα μικρόφωνο ή ένα πληκτρολόγιο για να αμφισβητήσουν όσα με κόπο η ανθρωπότητα κατέκτησε από την εποχή του Διαφωτισμού μέχρι σήμερα. 

Με δεδομένο ότι είναι ανούσιο και ίσως ανόητο να προσπαθήσεις να αλλάξεις γνώμη σε όσους πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη ή ότι η Τράπεζα της Ελλάδος σαμποτάρει το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να απομακρύνουμε τις φωνές του παραλόγου από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων ή αν θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την επικράτηση του λαϊκισμού στην πολιτική και στην κοινωνία. Η απάντηση κάθε άλλο παρά εύκολη είναι αφού αγγίζει τη λεπτή γραμμή που χωρίζει το δημοκρατικό πολίτευμα από τα τυραννικά καθεστώτα που επιβάλλονται στο όνομα μιας αλάθητης αλήθειας. Βεβαίως οι λαϊκιστές στο όνομα της πλειοψηφίας έχουν μια εύκολη απάντηση για όλα. Την ίδια ώρα οι ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες δεν έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν αναχώματα για να προστατέψουν τον πολιτισμό από την επίθεση των ανορθολογικών δυνάμεων.  

Το παράδοξο και σε αντίθεση με τις προσδοκίες των Διαφωτιστών είναι ότι ο λαϊκισμός δείχνει τα δόντια του και η επιστημονική γνώση δείχνει να αμφισβητείται, όταν η ανθρωπότητα δείχνει να απομακρύνει από πάνω της το φάντασμα του αναλφαβητισμού και να γεφυρώνει το τεράστιο χάσμα που χώριζε τη μορφωμένη ελίτ από τις φτωχές αμόρφωτες μάζες. Πριν φτάσουμε όμως στην αμφισβήτηση των εμβολίων και των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, η πολιτική, οικονομική και πνευματική ελίτ πριόνισε μόνη της το κλαδί της αξιοπιστίας πάνω στο οποίο καθόταν. Η αξιοπιστία επλήγη ανεπανόρθωτα όταν για λίγες μονάδες τηλεθέασης άνοιξαν  παγκοσμίως τα παράθυρα της τηλεόρασης σε όσους ουρλιάζουν, με συνέπεια να κλείσουν οι πόρτες της πολιτικής για όσους προσπαθούσαν να μιλήσουν με επιχειρήματα. Ετσι γρήγορα και για να κατακτήσουν περισσότερα likes οι σχολιαστές των κοινωνικών δικτύων αμφισβήτησαν πρώτα τους δημοσιογράφους, στη συνέχεια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κατόπιν τα εμβόλια, λίγο αργότερα την Τράπεζα της Ελλάδος και βήμα - βήμα φτάσαμε στη “Διεθνή συνδιάσκεψη για την επίπεδη Γη”. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 12:38