Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 13:21

Οι νοσταλγοί του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ

Γράφτηκε από τον

Οι νοσταλγοί του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ

 

Στην Κρήτη ψήφισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για τις εκλογές του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Μετά τις αναγκαίες φωτογραφίες πήγε στην εφορευτική επιτροπή και η 18χρονη υπεύθυνη αφού εντόπισε το όνομά του στην ηλεκτρονική εφαρμογή τον ρώτησε: “Το όνομα του πατέρα σας;" Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αιφνιδιάστηκε και απάντησε: "Ανδρέας".

Η απίστευτη αλλά αληθινή αυτή ιστορία σε συνδυασμό με την εύκολη επικράτηση της Φώφης Γεννηματά στην εκλογική αναμέτρηση αντικατοπτρίζουν πλήρως τις προσδοκίες (ή τις αυταπάτες) των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς που πιστεύουν ότι είναι εφικτή η πολιτική κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ, επειδή τα στελέχη του μπορούν να διαχειριστούν πιο συνετά από το ΣΥΡΙΖΑ τη λιτότητα των επόμενων χρόνων. Πέρα όμως από τις προσδοκίες και τις αυταπάτες, στον πραγματικό κόσμο υπάρχει ένα τεράστιο οικονομικό χάσμα που χωρίζει τους νέους που γεννήθηκαν μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς που νοσταλγούν την περίοδο των κυβερνήσεων του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Από τη μια πλευρά του χάσματος βρίσκονται οι νέοι που μπορούν να διαχειρίζονται ψηφιακές εφαρμογές, όπως αυτή που χειριζόταν η 18χρονη στην εφορευτική επιτροπή και από την άλλη όσοι δεν μετέχουν πλέον ή ετοιμάζονται να αποσυρθούν από την παραγωγική διαδικασία. 

Η Φώφη Γεννηματά νίκησε στις εκλογές επειδή κατάφερε να εκφράσει κυρίως τη νοσταλγική τάση των ηλικιωμένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα να “χρεώσει” στον αντίπαλό της Νίκο Ανδρουλάκη τον μισητό όπως αποδεικνύεται στο “πράσινο στρατόπεδο” Βαγγέλη Βενιζέλο. Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Ανδρουλάκης παίζοντας το χαρτί της ανανέωσης δεν κατάφερε να προσελκύσει στην κάλπη όσους νέους χρειαζόταν για να κατακτήσει τη νίκη. Σίγουρα όμως στο μέλλον θα έχει και άλλη ευκαιρία για να πείσει όσους γεννήθηκαν μετά το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ότι είναι εφικτή η επιστροφή στα χρόνια της ευημερίας των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.  

Από εκεί και πέρα, αν το ΠΑΣΟΚ διαχειριστεί σωστά επικοινωνιακά την αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου στη διανομή δανεικών και επιδοτήσεων, είναι βέβαιο ότι θα υποδεχτεί και πάλι στην κάλπη ένα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που το εγκατέλειψαν όταν αναγκάστηκε να κάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Τα προβλήματα όμως θα αρχίσουν την επόμενη μέρα όταν θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει χωρίς να έχει να μοιράσει δανεικά και επιδοτήσεις. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν οι δυτικές κυβερνήσεις συνειδητοποιούν ότι για να αυξήσουν τον πλούτο πρέπει να ανατρέψουν την κατεστημένη αλλά βέβαιη παραγωγική τάξη πραγμάτων, ώστε να απελευθερωθούν οι δυνάμεις που μπορούν (αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν) να ανταγωνιστούν όσες χώρες εκμεταλλεύονται τη φθηνή τους εργατική δύναμη για να κυριαρχήσουν στον 21ο αιώνα.  

Το αδιέξοδο αυτό το συνειδητοποίησαν πρώτοι από όλους ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Φαίνεται όμως ότι οι νοσταλγοί των κυβερνήσεων του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ δεν πείστηκαν ότι στον κόσμο των ψηφιακών εφαρμογών δεν υπάρχει επιστροφή στα χρόνια της δανειακής ευημερίας και γι’ αυτό έδωσαν καθαρή εντολή στη Φώφη Γεννηματά να κάνει όσα δεν έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στην Κρήτη την ίδια ώρα μια 18χρονη έβαζε την ταφόπλακα στο ΠΑΣΟΚ ρωτώντας τον Γιώργο Παπανδρέου: “Το όνομα του πατέρα σας;". Ποιος είπε ότι η Ιστορία δεν γράφεται μέσα από αντιθέσεις και αντιφάσεις; 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 13:34