Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 14:33

Ο τελευταίος μεγάλος σοβιετικός δήμαρχος

Γράφτηκε από τον

Ο τελευταίος μεγάλος σοβιετικός δήμαρχος

 O Δήμος Καλαμάτας περιφράσσει το Πάρκο Σιδηροδρόμων με κάγκελα ύψους 1,5 μέτρου, “και λόγω καταστροφών, με την ολοκλήρωση της περίφραξης θα υπάρξει εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο να κλείνει το Πάρκο τις βραδινές ώρες”.

Με την παραπάνω ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παραδέχεται ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να προστατεύσει το Πάρκο τις βραδινές ώρες, και γι' αυτό αναγκάζεται να το... κλείσει προκειμένου να προστατέψει κάπως τη δημοτική περιουσία. 

Η αδυναμία όμως του δήμου να διαχειριστεί το Πάρκο Σιδηροδρόμων και τους άλλους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, δεν εμποδίζει ούτε τον κ. Νίκα να διεκδικήσει επιπλέον 49 στρέμματα στη Δυτική Παραλία ούτε φυσικά την κυβέρνηση να του τα παραχωρήσει. Φαντάζομαι ότι μελλοντικά θα περιφραχτούν και τα 49 στρέμματα της Δυτικής Παραλίας προκειμένου να προστατευτούν και να μην καταστραφούν, όπως καταστρέφονται μέχρι σήμερα το Πάρκο Σιδηροδρόμων και το Ανατολικό Κέντρο. Μια καλή ιδέα θα ήταν να περιφράξει ο δήμος όλη την Καλαμάτα και να την κλείνει το βράδυ, για να έχει το κεφάλι της ήσυχο η δημοτική αρχή. 

Ετσι κι αλλιώς όλα είναι πιθανά, όταν οι πολίτες παρακολουθούν αδιάφορα και παθητικά το δήμαρχο Καλαμάτας να παραδέχεται μετά από 11 χρόνια ότι αδυνατεί να διαχειριστεί το Πάρκο οπότε θα του βάλει "λουκέτο" τις βραδινές ώρες. Αναρωτιέμαι λοιπόν, ποιος πολίτης θα παραχωρούσε την περιουσία του σε κάποιον που δεν μπορεί να αξιοποιήσει τη δική του; Προφανώς κανένας. Στην Ελλάδα όμως θεωρούμε απολύτως φυσιολογικό να παραχωρείται η κρατική (δηλαδή η δική μας) περιουσία στον δήμο που δεν μπορεί να αξιοποιήσει τη δική του. 

Για να φτάσουμε βεβαίως σε αυτή τη "φυσιολογική κατάσταση", έχουν προηγηθεί όπως πάντα οι σπαραξικάρδιες διαμαρτυρίες των μαυροσημαιάδων "κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες". Εννοείται ότι οι μαυροσημαιάδες θεωρούν εξ ορισμού επιβλαβή τον ιδιωτικό τομέα, και γι' αυτό αν περνούσε από το χέρι τους δεν θα "ξεπουλούσαν" ούτε τα οικόπεδα της σημερινής Costa Navarino στον ιδιώτη. Εννοείται επίσης ότι προτιμούν χίλιες φορές να μπει "λουκέτο" στη δημόσια περιουσία, παρά να παραχωρηθεί στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα. 

Την ίδια περίοδο στον υπόλοιπο κόσμο οι κοινωνικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει ότι ο ιδιωτικός τομέας αξιοποιεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους ενώ το κράτος και η αυτοδιοίκηση φροντίζουν 1) να προστατεύσουν τους πολίτες από την ασυδοσία της αγοράς και 2) να αναδιανείμουν το εισόδημα που έχει παραχθεί, βοηθώντας τους πραγματικά αδύναμους. Στην Ελλάδα όμως, ο τελευταίος μεγάλος σοβιετικός δήμαρχος, μετά το Πάρκο, ετοιμάζεται να περιφράξει και 49 στρέμματα στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας. 

 

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το... 1950.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:12