Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 14:59

Mε Lada Νiva στη Φόρμουλα 1

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 Η αντίστροφη μέτρηση για ένα καθεστώς ξεκινά όταν οι φορολογούμενοι πολίτες διαπιστώσουν ότι η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και η σεκιούριτι που πληρώνονται από αυτούς, δεν μπορούν να προστατεύσουν κοινόχρηστους χώρους, όπως το Πάρκο Σιδηροδρόμων και το Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας.

Εννοείται ότι η καταστροφική πορεία επιταχύνεται όταν το καθεστώς αδυνατεί να αυτομεταρρυθμιστεί, επειδή είναι παγιδευμένο στα γρανάζια του συστήματος που το ίδιο δημιούργησε, εξέθρεψε και γιγάντωσε. 

Ας δούμε με τα παραδείγματα του Πάρκου Σιδηρόδρομων και του Ανατολικού Κέντρου της Καλαμάτας πώς οι δημοτικές αρχές και οι συλλογικότητες (που στις συγκεκριμένες περιπτώσεις συνθέτουν από κοινού το καθεστώς), όχι μόνο δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την περιουσία που τους παραχωρήθηκε, αλλά την απαξιώνουν κιόλας, αφαιρώντας υπεραξία από το τουριστικό προϊόν της πόλης. 

Καταρχάς λοιπόν θα πρέπει να δηλώσουμε ότι δεν αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις των δημοτικών αρχών που διεκδίκησαν και πήραν το Πάρκο Σιδηροδρόμων από τον ΟΣΕ και το Ανατολικό Κέντρο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ούτε επίσης αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις των δημοτικών αρχών που παραχώρησαν δωρεάν σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους εκτάσεις και κτήρια του Πάρκου Σιδηροδρόμων και του Ανατολικού Κέντρου. 

Αναμφισβήτητο όμως είναι και το καταστροφικό αποτέλεσμα της διαχείρισης των χώρων αυτών, τόσο από τις δημοτικές αρχές όσο και από τις συλλογικότητες που τις χρησιμοποιούν δωρεάν. Και μην πει κάποιος ότι ο σημερινός δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας είναι μοναδικός υπεύθυνος επειδή είναι ανίκανος να διαχειριστεί τους κοινόχρηστους χώρους, γιατί θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι και οι προηγούμενοι δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν ευπρεπώς ούτε το Πάρκο Σιδηροδρόμων ούτε το Ανατολικό Κέντρο. Αρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι φταίει κυρίως το όχημα και όχι ο... οδηγός. 

Με απλά λόγια: Για την κακή διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων δεν ευθύνεται αποκλειστικά και προσωπικά ο εκάστοτε δήμαρχος, αλλά το καθεστώς της συνδιαχείρισης με συλλογικότητες που θεωρούν ότι προσφέρουν πολιτισμό ανεβάζοντας Μπρεχτ ενώ δεν μαζεύουν ούτε τα σκουπίδια έξω από το χώρο που τους έχει παραχωρηθεί. Βεβαίως σε κάθε κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις - αλλά οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο Πάρκο Σιδηροδρόμων και στο Ανατολικό Κέντρο της Καλαμάτας μέχρι τώρα δεν έχουν εκδώσει ούτε για τα μάτια του κόσμου μια ανακοίνωση ζητώντας από τη δημοτική αρχή να βάλει κάμερες για τους βανδάλους που καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία. Αντιθέτως, θεωρούν μάλλον απολύτως φυσιολογικό να ανεβαίνουν παραστάσεις και να διεξάγονται αθλητικοί αγώνες μέσα σε βρόμικους και τρισάθλιους χώρους.  

Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις των συλλόγων που απολαμβάνουν δωρεάν προβολή χρησιμοποιώντας τις πληρωμένες από τους φορολογούμενους εγκαταστάσεις, για αντάλλαγμα στηρίζουν τις πολιτικές δυνάμεις που τους παραχωρούν κτήρια και οικόπεδα. Ετσι το καθεστώς της παρακμής βαδίζει σφιχταγκαλιασμένο στον καταστροφικό του κατήφορο, αφού καμία πλευρά δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από την άλλη. Ετσι κι αλλιώς οι πολιτικοί χρειάζονται τις συλλογικότητες για να εκλεγούν ή να επανεκλεγούν, και οι συλλογικότητες χρειάζονται τους πολιτικούς για ν' αναδείξουν μέσα από τις διοικήσεις τους τούς νέους πολιτικούς. 

Μια ορθολογική κοινωνία θα συζητούσε την αλλαγή αυτού του οχήματος. Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ψάχνουμε... οδηγό που θα νικήσει με Lada Νiva στη Φόρμουλα 1.

lathanasis@yahoo.gr

 Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:11