Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 13:32

Ο δήμαρχος δεν είναι παρκαδόρος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

 Οταν ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης επιχείρησε να κατασκευάσει υπόγειο πάρκινγκ στην Αριστομένους δίνοντας παράλληλα τη διαχείριση των πάρκινγκ του Νέδοντα σε ιδιώτη, είχα ταχθεί κατά της πρότασής του, αφενός επειδή πίστευα ότι η στάθμευση μπορεί να παραμείνει δωρεάν σε μια μικρή πόλη όπως η Καλαμάτα και αφετέρου γιατί εκτιμούσα ότι ο δήμος μπορεί να επιβάλει την τάξη στους δρόμους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Περνώντας τα χρόνια αναθεώρησα την άποψή μου όταν πείστηκα ότι οι συμπολίτες μας σέβονται μόνο ό,τι πληρώνουν και ότι η παροχή δωρεάν υπηρεσιών σε όλους οδηγεί σε αντικοινωνικές συμπεριφορές, καθώς οι πολίτες αρχίζουν να πιστεύουν ότι μπορούν να απολαμβάνουν τα πάντα χωρίς να προσφέρουν τίποτα. Την ίδια περίοδο πείστηκα ότι η Δημοτική Αστυνομία Καλαμάτας δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη στους δρόμους και στα πεζοδρόμια της πόλης, όχι φυσικά επειδή δεν μπορεί αλλά επειδή δεν την αφήνουν οι αιρετοί να “στενοχωρήσει” τους εκλογικούς τους πελάτες.

Βεβαίως κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν φταίει συνολικά το κοινωνικοοικονομικό οικοδόμημα για τη “χρεοκοπία” των θεσμών και γι’ αυτό συνεχίζουν να αναζητούν… σωτήρες που θα βάλουν μεταξύ άλλων τάξη στους δρόμους και τα πάρκινγκ της Καλαμάτας. Προσωπικά διαβάζω μόνο κόμικς με υπερήρωες, γιατί είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν χρειαζόμαστε σωτήρες αλλά αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που οδήγησε στη χρεοκοπία του 2010.

Και πρώτα από όλα πρέπει να παραιτηθεί ο δημόσιος τομέας από τη διαχείριση των παραγωγικών συντελεστών, αφού αποδεδειγμένα τους συνδυάζει χειρότερα από τον ιδιωτικό τομέα, με συνέπεια να αξιοποιούνται ελάχιστες από τις δυνατότητες της οικονομίας. Στο θέμα των πάρκινγκ ο δήμος δεν έχει κανένα λόγο να κάνει τον... παρκαδόρο και γι’ αυτό πρέπει να αναθέσει τη διαχείρισή τους σε ιδιώτη ώστε να εισπράττει μόνο τα ενοίκια, τα οποία μπορεί να τα διαθέτει για δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης.

Από εκεί και πέρα πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα πιστεύουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ασχολείται από το παρκάρισμα των αυτοκινήτων μέχρι το μάζεμα των ελιών. Σε μια σύγχρονη κοινωνία όμως δουλειά της δημοτικής αρχής δεν είναι να ασχολείται με το παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Δουλειά του δήμου είναι να βρει τους πόρους με τους οποίους θα δημιουργήσει νέες θέσεις στάθμευσης και περισσότερους πεζόδρομους στην πόλη. Δουλειά του δήμου επίσης είναι να εισπράττει την εισφορά σε χρήμα, ώστε να μπορεί να ανοίξει τους δρόμους που προβλέπει το ΓΠΣ και που παραμένουν χωράφια.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:11