Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 12:29

"Αρπαχτές" στην Παραλία με πλάτη από το Δημόσιο

Γράφτηκε από τον

"Αρπαχτές" στην Παραλία με πλάτη από το Δημόσιο

 

Σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, το 2018 ο χερσαίος χώρος για τραπεζάκια καταστημάτων παραχωρείται με ετήσιο ενοίκιο 25 ευρώ το τ.μ από τη Φαρών μέχρι το “Πανελλήνιο” και 21 ευρώ το τ.μ. από το “Πανελλήνιο” μέχρι τα “Βραχάκια”.

Κάνοντας τις σχετικές πράξεις διαπιστώνουμε ότι οι επαγγελματίες για 100 τετραγωνικά μέτρα από τη Φαρών μέχρι το “Πανελλήνιο”  πληρώνουν μηνιαίο ενοίκιο 209 ευρώ και στο υπόλοιπο τμήμα 175 ευρώ. Ουσιαστικά το ενοίκιο για τραπεζάκια στην πιο τουριστική περιοχή της Καλαμάτας κοστίζει λιγότερα χρήματα από το ενοίκιο που πληρώνει μια μισθοσυντήρητη οικογένεια για ένα προσεισμικό τριάρι σε οποιαδήποτε πολυκατοικία της πόλης.

Για να μην παρεκτραπώ και καταλήξω κατηγορούμενος σε κάποια αίθουσα της ελληνικής δικαιοσύνης που ως γνωστόν υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, απλά ρωτάω: Ποιος ιδιώτης θα νοίκιαζε το οικόπεδό του 175 και 209 ευρώ το μήνα στην πιο τουριστική περιοχή της Καλαμάτας;

Η απάντηση είναι προφανής: Κανένας ιδιώτης δεν νοικιάζει σε τιμές... Δημοσίου γιατί πολύ απλά σέβεται την περιουσία του επειδή αποκτήθηκε με κόπο. Αντιθέτως το Δημόσιο ενοικιάζει σε εξευτελιστικές τιμές, γιατί οι αιρετοί διαχειρίζονται άνευ όρων τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου που είναι διορισμένη από τη δημοτική αρχή Καλαμάτας διαχειρίζεται την περιουσία των φορολογουμένων όπως δεν θα την διαχειριζόταν κανένας ιδιώτης.

Ποιος βγαίνει κερδισμένος από τις εξευτελιστικές τιμές ενοικίου της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Καλαμάτας; Μην βιαστείτε να απαντήσετε δείχνοντας τους επαγγελματίες, γιατί κερδισμένοι είναι και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ενοικιάζουν ακριβά τα καταστήματά τους γιατί έχουν πρόσωπο σε χώρο που μπορούν να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα. 

Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος; Μα φυσικά η πόλη της Καλαμάτας, αφού κανένας σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να διαθέσει τα χρήματά του σε μια αγορά όπου ισχύουν οι βαλκανικοί θεσμοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και όχι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα; Θα γινόμαστε ολοένα και φτωχότεροι καθώς τα κλειστά μαγαζιά του λιμανιού θα συνεχίσουν να προσελκύουν μόνο όσους φαντάζονται ότι θα κάνουν μια γερή αρπαχτή, ώστε να μπορέσουν να αράξουν για πάντα στην υπόλοιπη ζωή τους.

Τελευταία ερώτηση: Πόσο θα ενοικιάζεται το τετραγωνικό μέτρο στα 49 στρέμματα που θα αποκτήσει ο Δήμος Καλαμάτας στη Δυτική Παραλία;

Υ.Γ. Δεν θα ρωτήσω πόσοι πληρώνουν τελικώς το ενοίκιο και ποιοι έχουν παλιές οφειλές, γιατί έτσι κι αλλιώς η πόλη είναι μικρή και γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Ή κάνω λάθος;

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 13:00