Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 13:51

Περιμένοντας το ιππικό  στον... ομφαλό της γης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Περιμένοντας το ιππικό  στον... ομφαλό της γης

Πριν το Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου διακινδύνευσα να προβλέψω ευχόμενος να διαψευστώ: "Εχοντας παρακολουθήσει δεκάδες συνέδρια (λόγω επαγγελματικής υποχρέωσης και όχι εξαιτίας κάποιας ψυχικής διαταραχής) θεωρώ ότι έχω αποκομίσει την εμπειρία που απαιτείται για να προβλέψω ότι το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτα στην τοπική οικονομία.

Ουσιαστικά, το μόνο που θα προσφέρει και αυτό το συνέδριο είναι πολιτικό βήμα σε όσους επιθυμούν να επαναλάβουν κοινότοπες και εύπεπτες υποσχέσεις για έργα υποδομών που οι σύγχρονες οικονομίες τα έχουν αποκτήσει... αν όχι από τις αρχές του περασμένου αιώνα, τουλάχιστον από τις πρώτες δεκαετίες μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου".
Παρακολουθώντας το Αναπτυξιακό Συνέδριο με λύπη μου διαπίστωσα ότι μετά από μια δεκαετία ύφεσης σχεδόν κανένας Ελληνας δεν θέλει να πιστέψει ότι για την άτυπη χρεοκοπία του 2010 ευθύνονται οι τεράστιες δημόσιες δαπάνες που έγιναν με δανεικά χρήματα επειδή οι πολιτικοί υιοθετούσαν όλα τα αιτήματα των ομάδων πίεσης, φορτώνοντας το κόστος στις επόμενες γενιές. Ετσι λοιπόν για μια ακόμη φορά σε συνέδριο ακούσαμε δεκάδες αιτήματα χρηματοδότησης από δημάρχους, εκπροσώπους φορέων, ενώσεις εργαζομένων, επαγγελματίες και επιχειρηματίες.
Εννοείται ότι αν κάποιος τολμήσει να αθροίσει τα ποσά που απαιτούνται για το σύνολο των αιτημάτων θα διαπιστώσει ότι για τη μικρή σε παγκόσμια κλίμακα Περιφέρεια Πελοποννήσου ίσως δεν αρκεί το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να ικανοποιήσει τους πόθους κάθε πικραμένου που θεωρεί ότι το χωριό του είναι το κέντρο της γης.
Ανοίγοντας παρένθεση θα υπενθυμίσω ότι όταν έδειξαν στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή τη μεγάλη πέτρα που σημάδευε τον «ομφαλό της γης» στους Δελφούς, εκείνος ζήτησε να την πετάξουν μακριά, διότι «με κάτι τέτοια οι Νεοέλληνες αρνούνται να προοδεύσουν». Δυστυχώς σήμερα οι πολιτικοί που μπορούν να πάνε κόντρα στο ρεύμα λέγοντας στους Ελληνες πολίτες ότι η Ελλάδα και το χωριό τους δεν είναι ο ομφαλός της γης, όχι μόνο μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού αλλά συνήθως μένουν και εκτός Βουλής, αφού οι ψηφοφόροι επιβραβεύουν όποιον τους τάζει λαγούς με πετραχήλια.
Συνδέοντας την... παρένθεση με το Αναπτυξιακό Συνέδριο απλώς θα αναφέρω ότι οι περισσότεροι αιρετοί δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να χαϊδεύουν τα αυτιά όσων πιστεύουν αταλάντευτα ότι το χωριό τους είναι ο ομφαλός της γης. Σε κάθε περίπτωση και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ακόμα και οι λαϊκιστές πολιτικοί είναι χιλιάδες έτη φωτός μπροστά από τις μεσαιωνικές αντιλήψεις που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των φορέων και των συλλόγων.
Από εκεί και πέρα, όσοι λένε ότι η Ελλάδα δεν σώζεται με τίποτα θα πρέπει να θυμούνται ότι το ίδιο πιστεύουν όλοι πριν εμφανισθεί το... ιππικό. Κανένας όμως δεν ξέρει αν θα ξανάρθει... ιππικό στον ομφαλό της γης.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 13:59

NEWSLETTER