Πέμπτη, 24 Μαϊος 2018 13:07

Κλειδωμένοι σκελετοί στη... γαλάζια ντουλάπα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Την προηγούμενη Τετάρτη, δηλαδή πριν "χτυπήσει" o δήμαρχος Αργους Δημήτρης Καμπόσος, είχα επισημάνει τα εσωκομματικά προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας στην Πελοπόννησο γράφοντας: 

(...) Η ηγεσία της Πειραιώς, αν και γνωρίζει ότι η αναβολή στη λήψη των αποφάσεων απλώς επιδεινώνει την κατάσταση, δυσκολεύεται να κόψει τον ομφάλιο λώρο των εσωκομματικών προβλημάτων - με κίνδυνο να αντιμετωπίσει στο μέλλον μια πολιτική θύελλα που, μπροστά της, όσα διαδραματίστηκαν στις εσωκομματικές εκλογές της Μεσσηνίας θα μοιάζουν με δροσερό μελτεμάκι.

Το χτύπημα Καμπόσου ήρθε να επιβεβαιώσει ότι οι σκελετοί... δύσκολα θα παραμείνουν κλειδωμένοι στη γαλάζια ντουλάπα, καθώς το σύνθημα "δεν περισσεύει κανένας" έρχεται από τη μακρινή εποχή του πολυσυλλεκτικού ΠΑΣΟΚ, το οποίο συσπείρωνε γύρω από τη Νέα Δημοκρατία βασιλικούς, εθνικιστές, συντηρητικούς και φιλελεύθερους.

Στην Πελοπόννησο, οι "τριβές" και οι συγκρούσεις των μηχανισμών του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη (που αν και δεν είναι πλέον μέλος της ΝΔ εξακολουθεί να πολιτεύεται σαν "βαρόνος" της) και του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, δεν είναι απλές προσωπικές αντιπαραθέσεις άνευ ιδεολογικού υπόβαθρου. Αντιθέτως, εκφράζουν τάσεις της Νέας Δημοκρατίας που ασφυκτιούν στο εσωτερικό της, και δεν παίρνουν τη μορφή κόμματος μόνο και μόνο επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται από τα γαλάζια ηγετικά στελέχη ως εθνικά επικίνδυνος.

Γενικότερα και όχι μόνο στο Μοριά, η τάση που "πνίγεται" περισσότερο αλλά δεν μπορεί να εκδηλωθεί είναι αυτή που εκφράζεται κυρίως από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και εκτείνεται από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας έως τα όρια της λαϊκής δεξιάς.

Η δεύτερη τάση, που ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να την εκφράσει όπως θα ήθελε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, εκτείνεται από τα όρια της λαϊκής δεξιάς έως τον δημοκρατικό εθνικισμό.

Η τρίτη τάση με εκφραστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και με λίγους οπαδούς, εκτείνεται στη νοητή ευθεία που ξεκινά από τον πολιτικό φιλελευθερισμό του... ΣΥΡΙΖΑ, διαπερνά το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και καταλήγει στην ευρωπαϊκή δεξιά.

Αν στο κάδρο των τάσεων προστεθούν η φιλορωσική διάθεση ενός μεγάλου τμήματος της βάσης του κόμματος της ΝΔ, καθώς και η "κληρονομιά" του φιλοβασιλικού παρελθόντος ενός επίσης σημαντικού τμήματος της κομματικής βάσης, γίνεται κατανοητό ότι μόνο ο... ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία.

Αν στις εκλογές συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μαντέψτε ποιες άλλες δυνάμεις θα απελευθερωθούν εκτός από τον... Ρουβίκωνα.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Μαϊος 2018 13:11
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ετσι γεμίσαμε ...Καμπόσους Οι εχθροί της δημοκρατίας »