Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 15:47

Πιπέρι στη γλώσσα των φιλελεύθερων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Την ίδια ώρα βέβαια, σε όλο τον σύγχρονο κόσμο οι ταξιδιώτες μπορούν όχι μόνο να προμισθώσουν ταξί (και φυσικά να το προπληρώσουν) πολλούς μήνες νωρίτερα, αλλά και να προαγοράσουν εισιτήριο για τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς (δημόσια ή ιδιωτικά) με τα οποία θα μετακινηθούν στις διακοπές τους. Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα όμως, αντί να αναζητούνται τρόποι εκσυγχρονισμού της οικονομίας, κυβερνήσεις, αυτοδιοίκηση και επαγγελματικοί φορείς προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν ανέγγιχτο το μετεμφυλιακό προστατευτικό μοντέλο των μεταφορών, που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες.

Εννοείται φυσικά ότι όποιος τολμήσει να μιλήσει για απελευθέρωση της αγοράς των μεταφορών θα κατηγορηθεί αυτομάτως από επαγγελματίες και αιρετούς ως "ακραίος φιλελεύθερος και γερμανοτσολιάς που υπηρετεί το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο".

Εννοείται επίσης, όμως, ότι επειδή τα λαϊκά... καφενεία με έχουν ήδη καταδικάσει για "φιλελεύθερη εθνική προδοσία", έχω πάθει ανοσία σε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς, οπότε μπορώ να λέω ελεύθερα: Για το μπάχαλο με τα ταξί στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ευθύνεται αποκλειστικά ο κρατικός προστατευτισμός και η προσπάθεια των οπαδών της σχεδιασμένης οικονομίας, που προσπαθούν να διατηρήσουν τα συμφέροντα των πάλαι ποτέ προνομιούχων συντεχνιών.

Εκτός βεβαίως κι αν θεωρήσουμε ότι για το ανόητο πρόβλημα με τα ταξί ευθύνεται η... απελευθέρωση της αεροπορικής αγοράς, η οποία οδήγησε στη μείωση των εισιτηρίων, με αποτέλεσμα να έρχονται περισσότεροι τουρίστες στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας!

Σε κάθε περίπτωση, αν η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα γινόταν με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα, θα περιμέναμε να ακούσουμε πειστικά επιχειρήματα που να αποδεικνύουν ότι η κρατική "Ολυμπιακή" που χρηματοδοτείτο με τα χρήματα των φορολογούμενων πρόσφερε καλύτερες ή φθηνότερες υπηρεσίες από αυτές που προσφέρουν σήμερα οι ιδιωτικές εταιρείες. Θα περιμέναμε επίσης να ακούσουμε πειστικά επιχειρήματα για τις... συμφορές που έπληξαν την Ελλάδα όταν απελευθερώθηκε η κρουαζιέρα. Θα περιμέναμε να ακούσουμε ανάλογα επιχειρήματα και για τα... δεινά που θα προκαλέσει μια απελευθέρωση της αγοράς των οδικών μεταφορών, η οποία μεταξύ άλλων θα επιτρέπει στα ταξί να μεταφέρουν πρόσωπα και εμπορεύματα προς όποιον προορισμό θέλουν, και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ και των τουριστικών πρακτορείων να εκτελούν ελεύθερα δρομολόγια και ταξίδια ανάλογα με τις δυνατότητές τους και με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους.

Τι είπατε; "Πιπέρι στη γλώσσα των φιλελεύθερων"; Α, γεια σας. Ετσι θα έρθει η... δίκαιη ανάπτυξη.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 15:47