Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 13:07

Διεθνής προορισμός ή για συγγενείς και φίλους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Διεθνής προορισμός ή για συγγενείς και φίλους

Ανεξάρτητα από τις φαντασιώσεις που έχουν πολλοί Καλαματιανοί για την πόλη τους, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα καλείται την επόμενη δεκαετία να απαντήσει εμπράκτως το ερώτημα που απέφυγε επιμελώς να απαντήσει ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας κατά τη διάρκεια των τριών θητειών του:

Η Καλαμάτα θέλει να γίνει διεθνής τουριστικός προορισμός ή προτιμά να παραμείνει τόπος διακοπών για συγγενείς και φίλους;

Εννοείται ότι η απάντηση στο παραπάνω θέμα δεν μπορεί να δοθεί ούτε από αισιόδοξους συνέδρους που τα βλέπουν όλα ανθηρά και ρόδινα, ούτε από μελετητές που είναι οι μόνοι κερδισμένοι από τις δεκάδες μελέτες που εκπόνησαν. Η απάντηση θα δοθεί από την (μισητή στην Ελλάδα) αγορά και κυρίως από τους μικρούς και μεγάλους επενδυτές που θα επιχειρήσουν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Καλαμάτα στον τομέα του τουρισμού χάρη στη φυσική της θέση που συνδυάζει βουνό και θάλασσα κάτω από ιδανικές κλιματικές συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η τοπική τουριστική επιχειρηματική κοινότητα (πλην εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα) δεν έχει δείξει καμία διάθεση για  επενδύσεις στον τουρισμό και φαίνεται να αρκείται στο εισόδημα που αποκτά από τις επισκέψεις συγγενών και φίλων. Για αυτό και τα ελάχιστα νέα ξενοδοχεία δημιουργήθηκαν κυρίως από επενδυτές που είτε δεν είχαν προηγουμένως σχέση με τον τουριστικό κλάδο είτε δεν έχουν ξαναδοκιμάσει να επιχειρήσουν στη Μεσσηνία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες λοιπόν το κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων ψυχαγωγίας του Ιστορικού Κέντρου τους θερινούς μήνες εξακολουθεί όχι μόνο να μην προκαλεί ανησυχίες αλλά να φαντάζει κιόλας ως απόλυτα δικαιολογημένη επιχειρηματική πρακτική σε μια πόλη που φαντασιώνεται ότι είναι τουριστική. Θα μου πείτε: Και πάλι καλά διατηρείται το Ιστορικό Κέντρο αφού πριν δυο - τρία χρόνια μόνο τα περίπτερα παρέμεναν ανοιχτά. Προσωπικά δεν έχω καμία όρεξη να διαφωνήσω όχι μόνο με όσους βλέπουν την Καλαμάτα να αναπτύσσεται τουριστικά, αλλά και με εκείνους που "όλο τον κόσμο γύρισαν και τίποτα δεν είδαν". Ετσι και αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε με όλους αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια δεν μπόρεσαν να βάλουν την Καλαμάτα στον τουριστικό χάρτη είτε γιατί αγωνίζονταν να δημιουργηθεί βιομηχανική ζώνη δίπλα στο αεροδρόμιο είτε γιατί πιστεύουν ότι τα πατατοχώραφα δίπλα στο κύμα συνεισφέρουν περισσότερο πλούτο από τα ξενοδοχεία.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 13:02

NEWSLETTER