Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 11:35

Γιατί οι Κρητικοί είναι καλύτεροι;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

 Τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου οκταμήνου του 2018 για την τουριστική κίνηση στην Πελοπόννησο εκτός από την πραγματικότητα και τις τάσεις καταγράφουν πλήρως και το χάσμα που χωρίζει τον Μοριά από τις ανεπτυγμένες σε βαθμό κορεσμού τουριστικές περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση, μόνο ένας παράφρονας θα πανηγύριζε για τις 166.162 αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στα αεροδρόμια της Καλαμάτας και του Αράξου, ενώ την ίδια περίοδο οι αφίξεις με διεθνείς πτήσεις στην Κρήτη ήταν 3,3 εκ., στα Δωδεκάνησα 2,6 εκ., στα νησιά του Ιονίου 2,3 εκ. και στις Κυκλάδες 736.680.

Η τουριστική υστέρηση της Πελοποννήσου προφανώς οφείλεται σε πολλούς λόγους που είναι δύσκολο να αναλυθούν σε ένα και μόνο άρθρο, αλλά θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην τονιστεί η ζημιά εξαιτίας της διοικητικής διχοτόμησης του Μοριά. Είναι τουλάχιστον παράλογο να ανήκουν σε διαφορετικές διοικητικές περιφέρειες η Αρχαία Ολυμπία και η Επίδαυρος, ενώ όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Η διοικητική ενοποίηση της Πελοποννήσου με πρωτεύουσα την Ολυμπία αναμφισβήτητα θα άμβλυνε τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η διχοτόμηση, αλλά δυστυχώς δεν συζητείται σοβαρά από κανέναν πολιτικό φορέα. Αν μάλιστα η διοικητική ενοποίηση συνοδευόταν και από την καθιέρωση του "Pelops' Island" στη διεθνή τουριστική αγορά, είναι βέβαιο ότι θα είχαν γίνει τα πρώτα αναγκαία βήματα για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να ενοποιηθεί διοικητικά η Πελοπόννησος, δεν κομίζει γλαύκα εις Αθήνας όποιος υποστηρίξει για χιλιοστή φορά ότι για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στη σημερινή διοικητική Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αναγκαία τόσο η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας όσο και η αύξηση των τουριστικών κλινών στη Μεσσηνία, στη Λακωνία και στην Αρκαδία. Οι υπάρχουσες κλίνες αρκούν μόνο για την κάλυψη μέρους των αναγκών του εσωτερικού τουρισμού, ενώ το αεροδρόμιο δύσκολα θα εξυπηρετήσει επιπλέον πτήσεις. Δυστυχώς όμως οι λαλίστατοι για άλλα θέματα τοπικοί άρχοντες και πολιτικοί δεν έχουν καταθέσει ούτε μια συγκεκριμένη πρόταση για την αύξηση των τουριστικών κλινών. Την ίδια ώρα η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας παραμένει ζητούμενο, καθώς η υπόθεση έχει τελματώσει στους βάλτους της πολιτικής αδράνειας και της γραφειοκρατίας.

Ευθύνη για την τουριστική υστέρηση της Πελοποννήσου δεν έχουν μόνο οι πολιτικοί. Εχουν και οι πολίτες που ψηφίζουν όσους συνεχίζουν να μιλούν για ανάπτυξη χωρίς στοιχεία. Και δυστυχώς για όλους μας οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Στην Πελοπόννησο αφίχθησαν το φετινό πρώτο οκτάμηνο 166.162  αλλοδαποί τουρίστες και την ίδια περίοδο στην Κρήτη 3,3 εκ. ξένοι επισκέπτες. Τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 11:38