Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 18:14

Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς... Ευρωπαίους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκδήλωσης "Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Πελοπόννησος" έλαμψαν ως συνήθως διά της απουσίας τους οι εκπρόσωποι της... Ευρώπης.

Στην πραγματικότητα, ενώ έχω καλύψει δημοσιογραφικά τρεις διαχειριστικές περιόδους χρηματοδότησης (το Γ’ ΚΠΣ και τα δύο ΕΣΠΑ που ακολούθησαν), δεν έχω συναντήσει σε συνέντευξη Τύπου ούτε έναν Ευρωπαίο πολιτικό ή τεχνοκράτη. Ετσι δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να ρωτήσω, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες, αν οι Βρυξέλλες αισθάνονται ευτυχείς που χρειάστηκαν χρήματα όχι μόνο από το Γ’ ΚΠΣ αλλά και από δύο ΕΣΠΑ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το Μέγαρο Χορού, στο οποίο θα διεξαχθεί αύριο η εκδήλωση "Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Πελοπόννησος".
Εννοείται επίσης ότι συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν παραχώρησε ποτέ κατά τη διάρκεια της εξάχρονης θητείας του και ο πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Φαντάζομαι ότι την ίδια περίοδο τόσο η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα όσο και η κυβέρνηση του Βερολίνου θα αναρωτιούνταν ποιος τροφοδοτεί τα αντιγερμανικά αισθήματα των Ελλήνων πολιτών. Φαντάζομαι επίσης ότι την ίδια απορία για τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα των Ελλήνων θα έχουν ανά περιόδους και στις Βρυξέλλες και ότι έχουν μπερδευτεί ακόμα περισσότερο μετά το Βrexit, αφού ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρώπης δεν μπορεί να ερμηνευτεί με το απλοϊκό δίπολο "κακοί Ελληνες" και "καλοί Ευρωπαίοι".
Κοινό νου αν διέθεταν Βρυξέλλες και Βερολίνο (γιατί η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της Ε.Ε.) θα αντιλαμβάνονταν ότι ο αντιευρωπαϊκός λαϊκισμός και ο νεοεθνικισμός τροφοδοτούνται μεταξύ άλλων και από την απαξιωτική συμπεριφορά των πολιτικών και των γραφειοκρατών προς τις τοπικές κοινωνίες. Η υπεροπτική συμπεριφορά των Βρυξελλών ουσιαστικά τροφοδοτεί το λαϊκιστικό αφήγημα που καλύπτει με θεωρίες για ύποπτες ελίτ την απουσία των Ευρωπαίων πολιτικών και γραφειοκρατών από την τοπική δημόσια ζωή.
Σε κάθε περίπτωση στο επόμενο δημοψήφισμα για την Ευρώπη, όποιο και να είναι το ερώτημα, θα ψηφίσω... εκδρομή, γιατί πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα να υπερασπίζεσαι μια ατελή Ενωση έχοντας απέναντί σου όχι μόνο όσους χρειάζονται τρία ΚΠΣ για να τελειώσουν το Μέγαρο Χορού, αλλά και εκείνους που αφήνουν τους τοπικούς ολιγάρχες να πλουτίζουν σε βάρος των Ευρωπαίων φορολογούμενων πολιτών.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

* Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της "Ε" Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 13:44