Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 14:14

Ολα είναι θέμα προτεραιοτήτων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Ολα είναι θέμα προτεραιοτήτων

 

"Η πρώτη προτεραιότητα για μας είναι η αναβάθμιση του οδικού δικτύου. Χωρίς την αναγκαία αναβάθμιση του οδικού δικτύου δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη στην Πελοπόννησο, είναι η αναγκαία προϋπόθεση".

Με αυτά τα λόγια ο νέος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας έθεσε τις προτεραιότητες της τετραετούς θητείας του, συνεχίζοντας ουσιαστικά τη μεταπολεμική πολιτική που θεωρεί κινητήρια δύναμη της οικονομίας τα δημόσια έργα και αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη τη δημιουργία μεταφορικών υποδομών.

Ανεξάρτητα από τις ανάγκες που υπηρετεί τουλάχιστον επτά δεκαετίες, αυτή η πολιτική δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα πάντως να δημιουργήσει τις υποδομές που άλλες χώρες αποκτούν σε μια δεκαετία. Αναρωτιέμαι λοιπόν μεταξύ άλλων ποιος εμποδίζει εδώ και επτά δεκαετίες τουλάχιστον την πολιτική ελίτ της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου να κατασκευάσει έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο για την Επίδαυρο ή για την Αρχαία Μεσσήνη. Αναρωτιέμαι επίσης πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν και πόσα χρήματα πρέπει να σπαταληθούν ακόμα, προκειμένου να αποκτήσει η Πελοπόννησος το δίκτυο που θεωρούν οι πολιτικοί αναγκαίο για την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Εννοείται ότι οι ερωτήσεις είναι ρητορικές και δεν πρόκειται να απαντηθούν ποτέ από πολιτικούς, που θεωρούν τα δημόσια έργα πιο αναγκαία από τις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Πριν τρελαθούμε λοιπόν τελείως, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι οι αυτοκινητόδρομοι είναι αναγκαίοι αλλά το έλλειμμά τους δεν μπορεί να δώσει άλλοθι στο διαρκές έγκλημα κατά της επιχειρηματικής δράσης και του ανταγωνισμού που καθιστά απαγορευτικές τις μεγάλες επενδύσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι δρόμοι θα είχαν κατασκευαστεί εδώ και πολλές δεκαετίες αν οι αποφάσεις για την κατανομή των πόρων και των παραγωγικών συντελεστών λαμβάνονταν με γνώμονα την οικονομία και όχι με πολιτικάντικα κριτήρια με ορίζοντα τετραετίας.

Ετσι και αλλιώς τα πάντα τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτική είναι θέμα προτεραιοτήτων. Εντελώς συμπτωματικά λοιπόν κανένας πολιτικός δεν έχει προτεραιότητα να δημιουργήσει στην Πελοπόννησο Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες. Εντελώς συμπτωματικά πάντα οι χώρες που έχουν Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες έχουν όχι μόνο σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους αλλά και σύγχρονους σιδηροδρόμους, που αν υπολογίζω καλά θα γίνουν έργο πρώτης προτεραιότητας στην Ελλάδα σε καμιά τριανταριά χρόνια από τώρα.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 13:58

NEWSLETTER