Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 12:46

Αχρηστοι οι 7 από τους 14 κόμβους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

«Η προμελέτη για τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου προβλέπει 14 ισόπεδους κόμβους στα 16,4 χιλιόμετρα της διαδρομής από την Καλαμάτα έως το Ριζόμυλο. Ρωτάμε λοιπόν: Ποια είναι η μέγιστη νόμιμη ταχύτητα που θα αναπτύξει ένα αυτοκίνητο, όταν συναντά κατά μέσο όρο 1 ισόπεδο κόμβο ανά 1,1 χιλιόμετρο; Πόση ώρα θα διαρκεί το ταξίδι, αν επιλεγεί η λύση της βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου;».

Τα ερωτήματα αυτά θέσαμε την περασμένη εβδομάδα, στον επίλογο του άρθρου με τίτλο «Η διάρκεια του ταξιδιού Καλαμάτα - Ριζόμυλος», και φυσικά δεν λάβαμε καμία απάντηση, αφού κανένας τοπικός άρχοντας δεν δείχνει να γνωρίζει όσα θα έπρεπε να έχει μάθει πριν εκφράσει άποψη για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινητόδρομου.

Σε κάθε περίπτωση και καθώς η λύση της βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου δείχνει να κερδίζει έδαφος στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καλό θα είναι κυβέρνηση και τοπικοί άρχοντες να εξετάσουν τη δυνατότητα μείωσης τόσο της χρονικής διάρκειας του ταξιδιού όσο και του κόστους κατασκευής του έργου. Ειδικά μάλιστα αφού το κόστος λειτουργεί εδώ ως αντεπιχείρημα για την κατασκευή ενός νέου, ασφαλέστερου και ταχύτερου δρόμου, και προκρίνεται η λύση της απλής βελτίωσης του υπάρχοντος.

Ετσι κι αλλιώς δεν χρειάζεται να είσαι συγκοινωνιολόγος για να διαπιστώσεις ότι είναι άχρηστοι τουλάχιστον οι 7 από τους 14 κόμβους που προβλέπει η προμελέτη βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου. Ούτε χρειάζεται να έχεις μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες για να καταλάβεις ότι οι μισοί κόμβοι είναι... ρουσφέτια που έχουν στόχο την άμβλυνση των τοπικιστικών αντιδράσεων.

Καταρχάς, αφού επιλέγεται η βελτίωση κι όχι η νέα παραλιακή χάραξη, ο δρόμος πρέπει να ξεκινά από τον κόμβο του "Μορέα" και όχι από τον προβλεπόμενο κόμβο του Ζαφείρη. Αν δεν κατασκευαστεί το τμήμα από τον κόμβο του "Μορέα" έως και τον κόμβο του "Ζαφείρη," οι οδηγοί θα γλιτώσουν χρόνο χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό της Καλαμάτας και το κράτος θα γλιτώσει χρήματα από ακριβές απαλλοτριώσεις (εντός των ορίων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας) και την κατασκευή τριών κόμβων (Ασπρόχωμα, γέφυρα Αρι και Ζαφείρη). Επιπλέον, αν δεν κατασκευαστεί το τμήμα αυτό, θα είναι εφικτή και η κυκλοφορία τρένων με τη δημιουργία μίας μόνο ανισόπεδης σιδηροδρομικής διάβασης μεταξύ των δρόμων "Μορέα" και "Μεσσήνης". Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να δαπανηθούν υπέρογκα ποσά για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν τρένα στο δίκτυο της Καλαμάτας.

Επειτα, στο τμήμα του δρόμου που περνά από τη Μεσσήνη, χρειάζεται να επανεξεταστεί η αναγκαιότητα του δυτικού κόμβου, αφού για την εξυπηρέτηση του Νησιού αρκούν ο ανατολικός υπάρχων κόμβος αλλά και ο νέος που θα δημιουργηθεί στον παραλιακό δρόμο προς Μπούκα.

Οσο για το τμήμα Ανάληψη - Βελίκα, η προμελέτη προβλέπει... 5 κόμβους. Επειδή όμως και τα ρουσφέτια έχουν τα όριά τους, πρέπει να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή το ενδεχόμενο να παραλειφθούν οι κόμβοι του Δρακονερίου, της Μάδαινας και του Αγίου Αυγουστίνου, αφού η τοπική κίνηση μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετηθεί από τους κόμβους Ανάληψης και Βελίκας, που απέχουν μεταξύ τους περίπου 5 χιλιόμετρα.

Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τις παραπάνω αλλαγές μπορεί να βελτιωθεί ο δρόμος της Μάνης.

Παράλληλα, οι οδηγοί του Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη θα κερδίσουν πολύτιμο χρόνο και χρήμα, καθώς τουλάχιστον δεν θα χρειάζεται να κάνουν γύρους και σε 7 άχρηστους κόμβους.

 

Υ.Γ. Αυτοκινητόδρομος (όριο ταχύτητας 130 χλμ./ώρα) με ισόπεδους κόμβους δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Μένει να δούμε αν τελικώς θα κατασκευαστεί οδός ταχείας κυκλοφορίας (όριο ταχύτητας 110 χλμ./ώρα) ή εθνική οδός (όριο ταχύτητας 90 χλμ/ώρα).

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 12:46