Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 14:20

Ασπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ασπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια

"Αγωνιζόμαστε για μια ανασυγκροτημένη ΔΕΗ ενιαία και 100% δημόσια" και "Να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και να παραμείνει ο ΔΕΔΔΗΕ 100% υπό δημόσιο έλεγχο" αναφέρονται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου που εγκρίθηκε με τις ψήφους των παρατάξεων της “Νέας Πελοποννήσου” του Πέτρου Τατούλη, των “Νέων Δρόμων” του Γιώργου Δέδε, της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” του Θανάση Πετράκου και της “Ελληνικής Αυγής” του Δημήτρη Τζεμπετζή.

Αντιθέτως διαφώνησε με το ιδεολογικό περιεχόμενο του ψηφίσματος τασσόμενος υπέρ του περαιτέρω ανοίγματος της ενεργειακής αγοράς ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Δικό της ψήφισμα για κρατική ΔΕΗ χωρίς ιδιώτες εργολάβους κατέθεσε η “Λαϊκή Συσπείρωση” του Νίκου Γόντικα, ενώ η εκπρόσωπος της “Πράσινης Πελοποννήσου” Δήμητρα Λυμπεροπούλου καταψήφισε όλα τα ψηφίσματα, καθώς διαφωνεί με την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τη στήριξη που επιχειρεί να παρέχει η περιφερειακή αρχή στην κυβέρνηση, είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η "ετερόκλητη συμμαχία" των δυνάμεων που ζητούν να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο η ΔΕΗ και το ηλεκτρικό δίκτυο. Από την άκρα Αριστερά (της “Αγωνιστικής Συνεργασίας”) έως την άκρα Δεξιά (της “Ελληνικής Αυγής”) και από τη ριζοσπαστική Αριστερά (των “Νέων Δρόμων”) έως τον αυτοπροσδιοριζόμενο φιλελεύθερο Πέτρο Τατούλη, φαίνεται ότι η ιδέα της κρατικής ΔΕΗ που εξηλέκτρισε την Ελλάδα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τη διαιώνιση των πελατειακών πολιτικών σχέσεων.

Από την άλλη πλευρά όμως οι φωνές για την κρατική ΔΕΗ δεν θα ήταν τόσο ισχυρές αν η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς είχε οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Δυστυχώς όμως η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα αποδείχτηκε ότι εξυπηρετεί κυρίως τα ολιγαρχικά συμφέροντα που μάστιζαν και τη ΔΕΗ σε βάρος των καταναλωτών. Από εκεί και πέρα όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Aν η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, κανένας δεν θα θυμάται σε δέκα χρόνια το προχθεσινό ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως δεν θυμάται κανένας τα αντίστοιχα ψηφίσματα κατά της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής και του ΟΤΕ. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή αυξηθεί το ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότεροι θα συντάσσονται πίσω από τις δυνάμεις που ζητούν επιστροφή στο κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ.

Προσωπικά συμφωνώ απολύτως με τη γνωστή φράση του Ντενγκ Σιαοπίνγκ "άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια". Και περιμένω να δω τι ποντίκια θα πιάσει η γάτα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 14:25

NEWSLETTER