Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 19:28

Εμειναν στα χαρτιά τα "Μπακάλικα της Μεσσηνίας"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Εμειναν στα χαρτιά τα "Μπακάλικα της Μεσσηνίας"

"Στην Πράγα όπου η επιχείρησή μας πουλάει προϊόντα, λειτουργούν 200 ιαπωνικά εστιατόρια και ούτε ένα ελληνικό. Καταλαβαίνετε ότι έτσι είναι πιο εύκολο να προωθηθούν τα ιαπωνικά προϊόντα στην τσέχικη αγορά".

Με αυτά τα λόγια ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας Κώστας Παπαδημητρίου περιέγραψε προχθές, στην ανοιχτή συνέλευση της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, την απουσία της ελληνικής γαστρονομίας από την αγορά των 8 εκατομμυρίων ταξιδιωτών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την πρωτεύουσα της Τσεχίας.

Ειλικρινά δεν ξέρω πόσοι Ελληνες πολιτικοί μπορούν να αντιληφθούν τις συνέπειες από την απουσία "γαστρονομικού προξενείου" σε μια τόσο σημαντική αγορά. Ούτε γνωρίζω πόσοι την αντιλαμβάνονται αλλά προτιμούν να πουλάνε ερωτήσεις για τη χαμηλή τιμή των αγροτικών προϊόντων με αντάλλαγμα... ψηφαλάκια.

Θυμάμαι όμως ότι τη δεκαετία του 2000, ο τότε πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος είχε ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία των "Μπακάλικων της Μεσσηνίας" σε επιλεγμένες αγορές. Σύμφωνα με το σχέδιο, στα "Μπακάλικα της Μεσσηνίας" θα προωθούνταν τα τοπικά προϊόντα με στόχο να κατακτήσουν τη διεθνή αγορά. Το σχέδιο όμως, όπως και δεκάδες άλλα στην Ελλάδα, έμεινε στα χαρτιά - και φυσικά οι επόμενες διοικήσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας δεν μπήκαν καν στον κόπο να μας εξηγήσουν γιατί εγκαταλείφθηκε, ούτε φυσικά το αντικατέστησαν με κάποιο άλλο πρόγραμμα προώθησης των μεσσηνιακών προϊόντων στη διεθνή αγορά.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τη βούληση των αιρετών που έχουν κύριο στόχο την επανεκλογή τους, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνες τους στη διεθνή αγορά, και ότι απαιτούνται ευρύτερες συνεργασίες που ξεπερνούν τα στενά κλαδικά ή τοπικιστικά όρια. Στο παγκόσμιο χωριό θα επιβιώσουν μόνο οι επιχειρήσεις που μπορούν να συνεργαστούν πραγματοποιώντας μαζικές πωλήσεις χωρίς σύνορα. Στον αντίποδα, όσοι φαντάζονται ότι θα επιβιώσουν με επιδοτήσεις όταν κλείσουν τα σύνορα στην... Τσακώνα, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μειώνουν συνεχώς την αξία της επιχείρησής τους μέχρι να την πουλήσουν τελικώς "αντί πινακίου φακής" σε κάποιον... κινέζικο ή ινδικό χρηματοπιστωτικό όμιλο.

Ετσι κι αλλιώς η Δύση δεν έχει πλέον λεφτά για να στηρίξει μακροπρόθεσμα τις θνησιγενείς επιχειρήσεις που συντηρούσε έως τώρα με δανεικά κι επιδοτήσεις.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 19:31

NEWSLETTER