Τετάρτη, 27 Μαϊος 2020 18:31

Αποσπασματικά μέτρα και εύκολες κριτικές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αποσπασματικά μέτρα και εύκολες κριτικές

Το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο του Μεσσήνιου ιδρυτή του ομίλου Aldemar Νίκου Αγγελόπουλου για τον τουρισμό, περιγράφει άριστα την ελληνική οικονομία, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της:

"Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας δεν υπήρξε για κανένα τομέα της οικονομίας σοβαρός μακροχρόνιος σχεδιασμός, όπως το ίδιο και πολύ πιο έντονα έχει συμβεί και για τον τουρισμό. Αντίθετα για τη βιομηχανία έχουν γίνει κατά καιρούς κάποιες ιδιαίτερα θετικές κινήσεις, όπως οι βιομηχανικές περιοχές και άλλα ιδιαίτερα μέτρα για ευαίσθητες περιοχές της χώρας. Με σημερινή θεώρηση της κατάστασης, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά ενώ, επιπλέον, μεγάλος αριθμός βιομηχανικών επιχειρήσεων έχει μεταφέρει τη δραστηριότητά του κατά ένα μέρος ή και συνολικά σε χώρες χαμηλού εργατικού κόστους και χαμηλής φορολογίας. Το μοντέλο προφανώς είναι παγκόσμιο και με διευρυνόμενες συνεχώς προεκτάσεις.

Η Ελλάδα έχει ως σημαντικότερη Α’ ύλη τη γεωγραφική θέση και τα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της σε συνδυασμό με το τεράστιο μήκος των ακτών και το πλήθος των νησιών της. Αυτή η εξαιρετικά πλεονεκτική θέση είναι και η εξήγηση στην αλματώδη άνοδο του όγκου των τουριστών και της συμβολής του τουρισμού στα δημόσια οικονομικά και στην απασχόληση. Αυτό το θετικό αποτέλεσμα, όπως προαναφέραμε, δεν προέρχεται από κανένα κεντρικό σχεδιασμό ούτε είναι η συνέπεια εφαρμογής ενός μεσομακροχρόνιου προγράμματος. Αποσπασματικά μέτρα, εύκολες κριτικές και επενδυτικός αυτοσχεδιασμός είναι γενικότερα τα διαχρονικά χαρακτηριστικά της οικονομικής ζωής στη σύγχρονη Ελλάδα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα βεβαρημένα από την ανεπάρκεια υποδομών που ιδιαίτερα για τον τουρισμό συνιστούν ένα μεγάλο ανασταλτικό παράγοντα περαιτέρω ποιοτικής βελτίωσής του. Η χώρα μας έχει υπερτονισμένη την ανορθόδοξη εικόνα να προηγούνται χρονικά οι ανωδομές των υποδομών. Ας αναλογιστούμε πόσο αποδοτικότερος για την οικονομία μας θα ήταν ο τουρισμός αν π.χ. είχε κατασκευαστεί ο Βόρειος Οδικός Αξονας της Κρήτης, το εξαιρετικά αναγκαίο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, η εθνική οδός Πάτρα - Πύργος κ.λπ. Ακόμη και η Ολυμπία Οδός, η Εγνατία, τα αεροδρόμια της Fraport, καθυστέρησαν εξαιρετικά με συνακόλουθη απώλεια σοβαρών δευτερογενών θετικών επιπτώσεων για σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα του τουρισμού".

Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι η ελληνική οικονομία θα βγει από το τούνελ της ύφεσης όταν οι πολιτικοί αφήσουν την παραγωγική δραστηριότητα στα χέρια των επιχειρηματιών.

lathanasis@yahoo.gr

 Θανάσης Λαγός 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Μαϊος 2020 18:35

NEWSLETTER