Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 20:47

Οι Πολωνοί ξανάρχονται

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Οι παλιότεροι θα θυμούνται τους χιλιάδες Πολωνούς εργάτες που είχαν έρθει στην Καλαμάτα μετά τους σεισμούς του 1986 για να δουλέψουν στις οικοδομές και έμειναν πολλά χρόνια κάνοντας όλες τις εργασίες μέχρι να έρθουν οι πρώτοι Αλβανοί μετανάστες.

Γιατί ήρθαν οι Πολωνοί στην Ελλάδα; Γιατί η κομμουνιστική Πολωνία ήταν μια φτωχή χώρα και οι κάτοικοί της αναγκάζονταν να αναζητήσουν εργασία σε πλουσιότερες. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το 1987 η κομμουνιστική Πολωνία είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ 1.687 δολάρια που αντιστοιχούσε στο 25,7% του ελληνικού, το οποίο άγγιζε τα 6.557 δολάρια. Για να αντιληφθούμε το οικονομικό χάσμα που χώριζε την Ελλάδα από την Πολωνία, αξίζει να σημειώσουμε ότι την ίδια χρονιά το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αντιστοιχούσε στο 42% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της πλούσιας Δυτικής Γερμανίας.

Η Πολωνία όμως απελευθέρωσε την αγορά της και έκλεισε σε μεγάλο βαθμό την ψαλίδα που τη χωρίζει από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πέρυσι το πολωνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 13.821 δολάρια αντιστοιχώντας στο 74,1% του ελληνικού που διαμορφώθηκε στα 18.637 δολάρια. Για αυτό φέτος οι Πολωνοί μπορούν και επιστρέφουν ως τουρίστες αυτή τη φορά στην Καλαμάτα με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα από Βαρσοβία, Κρακοβία και Γκντανσκ.

Αν έλεγες στους Καλαματιανούς το 1986 ότι το 2020 θα έχουμε τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα από την Πολωνία θα σου φορούσαν... ζουρλομανδύα σαν αυτόν που έχουμε φορέσει στην ελληνική οικονομία κάνοντας σχεδόν απαγορευτική κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Προβλέπω μάλιστα ότι αν οι Ελληνες συνεχίσουν να αντιστέκονται σε κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης της αγοράς είναι βέβαιο ότι στο μέλλον οι Πολωνοί θα έρθουν και ως επενδυτές για να αγοράσουν τα σπίτια που έχτισαν μετά τους σεισμούς του 1986.

Αν θεωρείτε υπερβολικές αυτές τις προβλέψεις δεν έχετε παρά να συγκρίνετε την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας και της Σλοβακίας, από την οποία υποδεχτήκαμε τον πρώτο επενδυτή που κατασκεύασε ξενοδοχείο στους Χράνους του Δήμου Μεσσήνης και τα εγκαίνια του οποίου έγιναν προχθές. Η Σλοβακία λοιπόν το 1993 (υπενθυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 1992 πήρε "διαζύγιο" από την Τσεχία) είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ 2.561 δολάρια που αντιστοιχούσε στο 24,5% του ελληνικού που άγγιζε τα 10.451 δολάρια. Το 2019 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Σλοβακίας διαμορφώθηκε στα 17.655 δολάρια και αντιστοιχεί στο 94,7% του ελληνικού που ήταν 18.637 δολάρια. Κλείνοντας αξίζει να επισημάνουμε ότι ήδη το 2019 είχαν μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα οι πρώην κομμουνιστικές οικονομίες της Εσθονίας (19.735 δολάρια), της Τσεχίας (20.401 δολάρια) και της Σλοβενίας (23.654 δολάρια).

 lathanasis@gmail.com

 Θαανάσης Λαγός