Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 12:42

Η τριχοτόμηση της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Αν θεωρείτε ότι η Πελοπόννησος είναι διχοτομημένη διοικητικά και ότι μόνο η Ηλεία και η Αχαΐα ανήκουν σε άλλη Περιφέρεια, διαπράττετε μεγάλο λάθος, επειδή προφανώς ξεχνάτε ότι ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής οι Δήμοι Τροιζηνίας-Μεθάνων και Πόρου.

Ουσιαστικά η Πελοπόννησος έχει τριχοτομηθεί, κι έτσι ο σύγχρονος επισκέπτης μαθαίνει ότι η Ολυμπία ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ότι η πατρίδα του Θησέα η Τροιζήνα ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής. Ειλικρινά δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συνέβαινε στην Κρήτη αν κάποιος σκεφτόταν να εντάξει τη Φαιστό στην Περιφέρεια Αττικής.

Εδώ στην Πελοπόννησο πάντως θεωρούμε μάλλον ασήμαντη για την τουριστική μας ανάπτυξη την "αρπαγή" της Αρχαίας Ολυμπίας και της Τροιζήνας, όπως και τον διαμελισμό της πιο ευκρινώς οριοθετημένης περιοχής της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και τον συνακόλουθο παραλογισμό η Πάτρα και ο Πύργος να μην “ανήκουν” στην... Πελοπόννησο. Δυστυχώς, τόσο η άρχουσα τάξη όσο και οι υπόλοιποι κοινωνικοί εταίροι έχουν συμβιβαστεί με τη τριχοτομημένη Πελοπόννησο, ενώ σε μια κανονική χώρα η διοικητική ενοποίησή της θα ήταν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. Δυστυχώς επίσης, τόσο τα κόμματα όσο και οι περιφερειακές παρατάξεις δεν έχουν θέσει ποτέ θέμα διοικητικής ενοποίησης της Πελοποννήσου.

Ειδικά οι περιφερειακές παρατάξεις, ενώ καταθέτουν σχέδια ψηφίσματος για ψύλλου πήδημα, δεν έχουν ποτέ ασχοληθεί με το θέμα της διοικητικής ενοποίησης που μεταξύ άλλων θέτει τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Ουσιαστικά η Πελοπόννησος παραμένει τριχοτομημένη για τοπικιστικούς και μικροπολιτικούς λόγους, καθώς Τρίπολη και Πάτρα διεκδικούν την πρωτεύουσα-έδρα της Περιφέρειας, ενώ ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει την Αχαΐα στο πολιτικό "κάστρο" της. Πέρα όμως από τη γνωστή πολιτικάντικη τακτική του gerrymandering (της αλλαγής των ορίων στις περιφέρειες για εκλογικό όφελος), η διαμάχη των Αχαιών και των Αρκάδων για την πρωτεύουσα είναι στην πραγματικότητα αναχρονιστική: Στη νέα ψηφιακή εποχή, δεν έχει σημασία η έδρα των υπηρεσιών, αλλά τα δίκτυα και οι πλατφόρμες που εξυπηρετούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Προσωπικά θα ήθελα πρωτεύουσα την Αρχαία Ολυμπία, αλλά δεν θα είχα πρόβλημα και με τις Μυκήνες ή οποιαδήποτε άλλη πόλη μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, προβάλλοντας ταυτόχρονα την ιστορική ενότητα και συνέχεια της Πελοποννήσου.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά και για το πού πρέπει να ανήκουν διοικητικά τόσο τα Κύθηρα όσο και οι Σπέτσες με την Υδρα, αφού τα νησιά αυτά εξυπηρετούνται από τις πελοποννησιακές αρχές. Για παράδειγμα: Αν ξεσπάσει πυρκαγιά στα Κύθηρα, τα αεροπλάνα θα απογειωθούν από την Καλαμάτα που ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αν τα Κύθηρα περιμένουν την εντολή του περιφερειάρχη Αττικής, μάλλον θα καούν. Ή μήπως και γι’ αυτό καίγονται τόσο συχνά

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 13:01