Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 12:11

Ρατσιστικό παραλήρημα για τα επιδόματα των Ρομά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)
Ρατσιστικό παραλήρημα για τα επιδόματα των Ρομά

Η συζήτηση για τη διανομή και τους δικαιούχους των επιδομάτων, αν και δεν βρίσκεται επισήμως στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, ξεκινάει αυτομάτως στη λαϊκή βάση όταν αναφερθεί οτιδήποτε για Ρομά ή μετανάστες.

Ειδικά μετά την οικονομική κρίση του 2008, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δυσφορεί επειδή δίνεται οικονομική ή άλλου είδους βοήθεια σε μετανάστες, Ρομά ή άλλη μειονοτική ομάδα που ξεφεύγει από το στερεότυπο του "λευκού χριστιανού οικογενειάρχη". Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή, που τείνει να κυριαρχήσει επειδή κόμματα, Τύπος και πολίτες φοβούνται να συγκρουστούν μαζί της, δικαιούχοι επιδομάτων πρέπει να είναι μόνο οι Ελληνες “λευκοί χριστιανοί οικογενειάρχες” – αφού σε τελική ανάλυση, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου έως την άνοδο της Χρυσής Αυγής "Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες" (σύμφωνα με την εγχώρια εκδοχή του κεμαλικού "Η Τουρκία ανήκει στους Τούρκους").

Το εθνικιστικό παραλήρημα λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όταν οι θαμώνες των καφενείων συμφωνούν πως για την παραβατικότητα των Ρομά ευθύνονται τα... επιδόματα. Εννοείται ότι κάθε απόπειρα εκλογίκευσης της συζήτησης θα έχει την ίδια τύχη που είχαν και τα επιχειρήματα όσων προσπαθούσαμε να πείσουμε τον όχλο ότι η κρίση χρέους έφερε τα μνημόνια, και όχι τα μνημόνια την κρίση. Εννοείται επίσης ότι για την παραβατικότητα των Ρομά δεν ευθύνονται τα επιδόματα, αλλά η γενική αδυναμία της Πολιτείας να εφαρμόσει τους νόμους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εκείνοι που διαμαρτύρονται μεγαλοφώνως για τα επιδόματα των Ρομά είναι συνήθως οι ίδιοι που παραβιάζουν καθημερινά το κόκκινο φανάρι, χωρίς να σκεφτούν ότι παρανομώντας μεταξύ άλλων αποδεικνύουν πως η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι.

Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν ακούγεται ίσως παράδοξο, η προσπάθεια μείωσης της παραβατικότητας των Ρομά θα ξεκινήσει από την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου στο δρόμο. Ολοι οι πολίτες, και όχι μόνο οι Ρομά, θα πιστέψουν ότι υπάρχει κράτος δικαίου μόνο όταν διαπιστώσουν ότι ισχύουν τα όρια ταχύτητας και ότι οι σχετικές πινακίδες δεν μπαίνουν για τα μάτια του κόσμου. Σε διαφορετική περίπτωση, όσο δηλαδή δεν εφαρμόζεται ο νόμος, η παραβατικότητα (και) των Ρομά θα αυξάνεται, παράλληλα με τα ρατσιστικά παραληρήματα που θεωρούν τα επιδόματα αιτία της εγκληματικότητας

lathanasis@gmail.cpm

Θανάσης Λαγός

 


NEWSLETTER