Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 19:53

Από τον Μπένο στον... Μακρόν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)
Από τον Μπένο στον... Μακρόν

Στις 20 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 18 χρόνια από την εκλογική νίκη του Γιώργου Κουτσούλη, που ήταν ο τελευταίος κεντροαριστερός δήμαρχος της Καλαμάτας.

Ο κ. Κουτσούλης ήταν επίσης ο τρίτος και τελευταίος δήμαρχος, μετά τον Σταύρο Μπένο και τον αείμνηστο Χρήστο Μαλαπάνη, της δημοτικής παράταξης "Αλλαγή" που ηγήθηκε του αντιδεξιού μετώπου το οποίο συγκροτήθηκε στο Δήμο Καλαμάτας το 1978 από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού. Το αντιδεξιό αυτό μέτωπο σφράγισε τότε και στη Μεσσηνία τη ρήξη του Κέντρου με τη Δεξιά, ενώ ταυτόχρονα έθεσε τις βάσεις για τη μετέπειτα ηγεμονία της Αριστεράς στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Σήμερα, μιάμιση γενιά μετά την επικράτηση εκείνου του αντιδεξιού μετώπου στις δημοτικές εκλογές του 1978, οι επικεφαλής των κεντροαριστερών και αριστερών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί ούτε ότι οι δεξιοί συνδυασμοί επικράτησαν σε 4 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, ούτε ότι το εκλογικό σώμα έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά θέτοντας στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας τα θέματα της ασφάλειας και της διατήρησης του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου και πρόνοιας.

Γενικότερα η Αριστερά στην Ελλάδα (αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης) πολιτεύεται ακόμα αντικαπιταλιστικά, ακολουθώντας το δόγμα "Τι Μακρόν, τι Ερντογάν; Τι κράτος δικαίου, τι Σαρία;". Ετσι η Αριστερά στρέφει ουσιαστικά το Κέντρο εναντίον της και το οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στους κόλπους πολιτικών μετώπων που θα υπερασπιστούν τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Η απήχηση της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές. Η πολιτική αυτή αφαιρεί ταυτόχρονα και από το οπλοστάσιο των σφετεριστών του κράτους δικαίου, όπως η ακροδεξιά Μαρί Λεπέν, τα βέλη που στόχευαν την ευρωπαϊκή αδράνεια.

Σε τοπικό επίπεδο η Αριστερά, επαναπαυμένη ακόμα στις δάφνες της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, αρνείται πεισματικά να αναλύσει τις βαθύτερες αιτίες της τετραπλής εκλογικής της ήττας το 2019, επειδή προφανώς δεν θέλει να παραδεχτεί ότι έχει αλλάξει η πολιτική ατζέντα κι ότι στις επόμενες αναμετρήσεις δεν θα επικρατήσει όποιος υπόσχεται περισσότερους διορισμούς στο κράτος-λάφυρο: Θα επικρατήσει όποιος διαβάσει σωστά την ιεράρχηση των αναγκών και αντιληφθεί ότι είναι κάπως ανόητο να υπόσχεσαι μεγέθυνση του δήμου και διορισμούς την ώρα που το Ισλάμ και ο Ερντογάν ακονίζουν τα μαχαίρια.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 


NEWSLETTER