Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 22:04

Εμβόλιο ή χρεοκοπία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Εμβόλιο ή χρεοκοπία

H ελληνική οικονομία δύσκολα θα αντέξει δεύτερο lockdown αφού μια τέτοια απόφαση θα εξοντώσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν πιστεύοντας ότι σύντομα ένα εμβόλιο θα βάλει τέλος στον εφιάλτη του κορονοϊού.

Την πραγματικότητα αυτή αγνοούν όσοι ζητούν πιεστικά ένα νέο lockdown, ενώ την άνοιξη διαμαρτύρονταν για το... lockdown. Η κυβέρνηση όμως αγνοώντας τόσο τους "επαγγελματίες διαμαρτυρόμενους" όσο και τους "αρνητές της μάσκας" θα πρέπει να εκτιμήσει σωστά όλα τα δεδομένα και να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις που θα προστατέψουν την υγεία και την οικονομία. Πολλές από αυτές τις δυσάρεστες αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν το καλοκαίρι, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να βαδίσει τον εύκολο δρόμο προβάλλοντας μόνο τα καλά αποτελέσματα του έγκαιρου ανοιξιάτικου lockdown.

Αν η αλαζονεία δεν είχε τυφλώσει την κυβέρνηση, τα μέλη της θα έβλεπαν ότι τα υγειονομικά μέτρα ήταν μόνο για τα μάτια του κόσμου και ότι η δημόσια υγεία ουσιαστικά προστατευόταν από το ελληνικό καλοκαίρι και από κανέναν άλλον. Την τραγική εικόνα του πολιτικού συστήματος συμπληρώνει σύσσωμη η αντιπολίτευση που θέτει (ως συνήθως) μαξιμαλιστικούς ακοστολόγητους στόχους, η επίτευξη των οποίων απαιτεί επαλήθευση της θεωρίας του λεφτόδεντρου.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι τουλάχιστον αφελής κάθε προσπάθεια επισήμανσης της ευθύνης όλων των κοινωνικών εταίρων και κυρίως της δήθεν "επιχειρηματικής τάξης", που έπεσε για μια ακόμα φορά με τα μούτρα στον ντορβά της κρατικής επιδότησης. Ετσι και αλλιώς οι περισσότεροι Ελληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να περνούν καλά αν ψοφήσουν οι γίδες των γειτόνων τους και για αυτό έχουν βαλθεί να τις εξοντώσουν θησαυρίζοντας... σανό. Προφανώς κάποιος πρέπει να τους πει ότι δεν μπορούν να ζήσουν μόνο με σανό, αλλά προς το παρόν κυβέρνηση και αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι όλα τα προβλήματα λύνονται με... ευχάριστες αποφάσεις και πλειοδοσία παροχών. Η χρεοκοπία του 2010 θα θυμίζει μελτεμάκι μπροστά στον τυφώνα που έρχεται και τον οποίο μόνο το εμβόλιο μπορεί να σταματήσει.

Με απλά λόγια: Μόνο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να σώσει την ελληνική οικονομία από μια δεύτερη χρεοκοπία μέσα σε 10 χρόνια.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 


NEWSLETTER