Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 20:52

Οι ταξιδιώτες πάνε όπου πάνε αεροπλάνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)

"Δεν θέλουμε τον τουρισμό της παραθαλάσσιας Ισπανίας.

Δεν θέλουμε τον τουρισμό της Μυκόνου, δεν θέλουμε τον τουρισμό άλλων νησιών, όπου καταστράφηκε ο οικοδομικός πλούτος αυτών των περιοχών. Δεν υπάρχει μέλλον με τον τουρισμό που γνωρίσαμε. Με τις αεροπλανιές που έρχονταν με 15-20 ευρώ κάθε μέρα από τη Βόρεια Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ένα άλλο είδος τουρισμού. Θέλουμε έναν τουρισμό ο οποίος να δένει με τον πολιτισμό, με την αγάπη για τη φύση, για την ιστορία, το περιβάλλον, τις καταδύσεις, την αναρρίχηση κ.ά.".

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη σελίδα ethnos.gr o περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Ειλικρινά δεν θέλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν τα ίδια υποστήριζαν όσοι αντιδρούσαν στη θεσμοθέτηση της ΠΟΤΑ, πάνω στην οποία δημιουργήθηκε η Costa Navarino. Ούτε φυσικά θα συγκρίνω την Καλαμάτα που άφησε ο κ. Νίκας με τη... Βαρκελώνη, αφού έτσι κι αλλιώς ψηφίζουν εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε χρόνο για τον καλύτερο προορισμό. Δεν θα συγκρίνω επίσης ούτε τον οικοδομικό πλούτο της Μυκόνου και της Σαντορίνης με την άναρχη πολεοδόμηση της Βέργας και τον αφανισμό των πορτοκαλεώνων της Καλαμάτας που έγινε τα χρόνια της αυτοδιοικητικής πορείας του κ. Νίκα στη Νομαρχία Μεσσηνίας και στο Δήμο Καλαμάτας. Ούτε καν θα αμφισβητήσω τη σχέση του περιφερειάρχη με τον πολιτισμό, αν και δεν θέλει να ανασκαφούν οι αρχαίες Φαρές.

Θα περιμένω όμως να δω τα οικονομικά αποτελέσματα του μοντέλου χωρίς... αεροπλάνα συγκρίνοντας την κατά κεφαλήν δαπάνη των ταξιδιωτών. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εκεί που πάνε "αεροπλανιές" η κατά κεφαλήν δαπάνη ανά επίσκεψη το 2019 (σε παρένθεση η δαπάνη του 2020) άγγιζε στα Ιόνια Νησιά τα 627 ευρώ (327 ευρώ), στην Κρήτη τα 681 ευρώ (440) και στο Νότιο Αιγαίο τα 750 ευρώ (545). Η αντίστοιχη δαπάνη στην Πελοπόννησο όπου δεν έρχονται αεροπλανιές, είναι 464 ευρώ (227 ευρώ).

Περιμένουμε λοιπόν από τον κ. Νίκα να ανατρέψει την παραπάνω κλίμακα και να μας αποδείξει με αριθμούς ότι προσελκύει "μεγαλύτερα πορτοφόλια" από την Κρήτη, τη Μύκονο και τη Ζάκυνθο. Θα πρέπει να μας αποδείξει επίσης με στοιχεία ότι θα φέρει περισσότερους επισκέπτες στα μνημεία της Πελοποννήσου. Για να κάνουμε τις συγκρίσεις στο τέλος της θητείας του, καταγράφουμε ότι το 2019 στην Κνωσό κόπηκαν 855.663 εισιτήρια, στις Μυκήνες (με εκδρομείς από την Αθήνα, χωρίς διανυκτέρευση) 502.619 εισιτήρια και στον Μυστρά μόνο 147.713 εισιτήρια.

Απλά περιμένουμε.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 19:17