Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 21:59

Γιατί πέφτουν τα Κάστρα Μεθώνης και Κορώνης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Γιατί πέφτουν τα Κάστρα Μεθώνης και Κορώνης

Η είδηση της κατάρρευσης τμήματος του Κάστρου της Μεθώνης που έκανε το γύρο της Ελλάδας πριν λίγες μέρες, ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη στη Μεσσηνία, καθώς όλοι γνωρίζουμε αφενός ότι αρκετά μνημεία του νομού έχουν πρόβλημα και αφετέρου ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη συντήρησή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι και το Κάστρο της Κορώνης κινδυνεύει να καταρρεύσει, ενώ το εκπληκτικό Παλαιόκαστρο του Ναβαρίνου είναι επισήμως μη επισκέψιμο και χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο περνούν με δική τους ευθύνη κάτω από τα ετοιμόρροπα τείχη.

Γιατί όμως δεν υπάρχουν χρήματα έστω για τη συντήρηση του Κάστρου της Μεθώνης, που είναι το πιο επισκέψιμο μνημείο της Μεσσηνίας; Ας δώσουμε με αριθμούς την απάντηση: Τα έσοδα του μνημείου είναι... ανύπαρκτα και δεν αρκούν ούτε για την πληρωμή των υπαλλήλων, καθώς το εισιτήριο στοιχίζει 3 ευρώ και το 2019 επισκέφθηκαν το κάστρο 71.639 άτομα. Με ετήσια έσοδα μικρότερα από 220.000 το μνημείο συντηρείται με χρήματα των φορολογούμενων, που επιμερίζει το υπουργείο Πολιτισμού ιεραρχώντας τις πανελλήνιες ανάγκες. Δυστυχώς όμως εδώ και πολλές δεκαετίες οι ηγεσίες του υπουργείου ασχολούνται κυρίως με την κατανομή των πιστώσεων, αντί να εστιάσουν στην αύξηση των εσόδων από τα μνημεία.

Εξυπακούεται ότι τα καλοσυντηρημένα μνημεία θα προσελκύσουν όχι μόνο περισσότερους ταξιδιώτες αλλά και επισκέπτες, που θα πληρώσουν ακριβότερο εισιτήριο για να τα επισκεφθούν. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του υπουργείου ή της αυτοδιοίκησης (ούτε αυτό δεν έχουμε λύσει ακόμα στην Ελλάδα) να επιλέξει αν τα έσοδα θα αυξηθούν μέσω των εισιτηρίων ή στα πωλητήρια που ο επισκέπτης θα βρίσκει αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, τα μνημεία είναι αδύνατον να συντηρηθούν με πόρους του... λεφτόδεντρου και για αυτό πρέπει να αλλάξει η πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην αύξηση των εσόδων από τα μνημεία.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 22:08

NEWSLETTER