Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 21:19

Για μια ποιοτική τοπική κουζίνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)
Για μια ποιοτική τοπική κουζίνα

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ) αναμφισβήτητα ήταν αναγκαία, καθώς ο κλάδος της εστίασης είναι βασικός πυλώνας όχι μόνο του τουρισμού αλλά συνολικά της τοπικής οικονομίας.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2019 λειτούργησαν στη Μεσσηνία 1.649 επιχειρήσεις εστίασης με τζίρο 83,7 εκ. ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές λειτουργούν στην Καλαμάτα και τόσο η εικόνα τους όσο και η ποιότητα των υπηρεσιών τους επηρεάζει όσο καμιά άλλη δραστηριότητα τον τουριστικό προορισμό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Ευτυχώς, όπως έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές, ο κλάδος της εστίασης στην Καλαμάτα δεν ακολουθεί την παρακμιακή πορεία άλλων κλάδων της Μεσσηνίας. Ειδικά την τελευταία 15ετία έχουν δημιουργηθεί επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από επιχειρήσεις καταξιωμένων τουριστικών προορισμών, αλλά πιθανά μπορούν κιόλας να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη.

Ανεξάρτητα όμως από την επιτυχία και τη συνεισφορά των επιχειρήσεων στο τοπικό ΑΕΠ, η θεσμική καταξίωση του συλλόγου δεν θα κριθεί από το ύψος των συντεχνιακών διεκδικήσεων αλλά από τον βαθμό ανταπόκρισης στο αίτημα δημιουργίας μιας τοπικής κουζίνας και οινοθήκης βασισμένης σε ποιοτικά μεσσηνιακά προϊόντα. Προφανώς δεν υποτιμούμε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Για αυτό πιστεύουμε ότι προέχει η επιβίωση των επιχειρήσεων με μέτρα στήριξης.

Ομως η μακροπρόθεσμη πορεία του κλάδου και γενικότερα η πορεία του τουρισμού στη Μεσσηνία, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση είναι αφελές να μιλάμε για μεσσηνιακή κουζίνα και η χωριάτικη σαλάτα να μην έχει ΠΟΠ ελιά και ελαιόλαδο Καλαμάτας ή να μην προτείνεται στον πελάτη να δοκιμάσει ΠΟΠ σφέλα, αφού έτσι και αλλιώς σαλάτα με φέτα μπορεί να φάει παντού στην Ελλάδα. 

Σ.Σ. Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα kalamatagastronomy.gr

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 11:57

NEWSLETTER