Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 11:59

Τα αναξιοποίητα κληροδοτήματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Τα αναξιοποίητα κληροδοτήματα

Ο πρώην αντιδήμαρχος Καλαμάτας και πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας Γιώργος Σπίνος πριν λίγες μέρες με επιστολή του ζήτησε να εκπονηθεί μία μελέτη για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Παναγιώταρου.

Γνωρίζοντας τους ρυθμούς του ελληνικού Δημοσίου φαντάζομαι ότι στη συνέχεια αρχικά θα συγκροτηθεί μια επιτροπή για να μελετήσει τη μελέτη, στη συνέχεια θα δοθούν νέα χρήματα για την επικαιροποίηση της μελέτης και τελικά θα προταθεί η δημιουργία ενός δημόσιου φορέα για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος. Αν τελικώς ιδρυθεί ο φορέας, μετά από 1- 2 χρόνια λειτουργίας του θα διαπιστωθεί ότι είναι ζημιογόνος και ότι τελικώς τα ελλείμματα τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι δημότες.

Το παραπάνω έργο το έχουμε δει πολλές φορές στην Ελλάδα, αλλά οι τοπικοί άρχοντες επιμένουν να το ξαναδούμε υποστηρίζοντας ότι θα αλλάξει το... τέλος αν αλλάξουν οι θεατές. Στην πραγματική οικονομία το πείραμα της Σοβιετικής Ένωσης απέδειξε ότι το κράτος και η αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να αξιοποιήσουν αποδοτικά τους παραγωγικούς πόρους, για αυτό σήμερα ακόμα και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει αναθέσει σε ιδιώτες την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων. Στην Ελλάδα όμως όχι μόνο οι φανατικοί οπαδοί του σοβιετικού μοντέλου αλλά και πολλοί δεξιοί, όπως ο κ. Σπίνος, συνεχίζουν να διαδίδουν ότι η Lada μπορεί να νικήσει στη Φόρμουλα 1 αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος οδηγός (που παρεμπιπτόντως είναι ο ίδιος που διαδίδει τις θεωρίες για τη Lada).

Ανεξάρτητα όμως από τις εμμονές του καθενός, το κληροδότημα Παναγιώταρου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μόνο αν παραχωρηθεί σε ιδιώτη μετά από διαγωνισμό. Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί ακυρώθηκε ο προηγούμενος διαγωνισμός και αν η δημοτική αρχή σκοπεύει να προκηρύξει νέο για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος ή αν θα ακολουθήσει την πεπατημένη των μελετών και των επιτροπών. Γνωρίζω μόνο ότι έκανα ρεπορτάζ στο Δήμο Καλαμάτας όταν ο νεοεκλεγμένος τότε δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δήλωνε ότι θα αξιοποιήσει όλα τα κληροδοτήματα. Από τότε πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια και όλα τα κληροδοτήματα παραμένουν αναξιοποίητα.

Γιατί άραγε; Κανένας δεν σκέφτηκε να συντάξει μια... μελέτη; Κρίμα

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021 13:07

NEWSLETTER